Skocz do zawartości
MeHow

J2ee Eclipse Axis2, Development Aplikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki dosyc prosty problem. Otoz chcialem zaczac uzywac J2EE, skorzystac z Axisa2 i Eclipse J2EE Europa (3.3), mam pytanie, jak zrobic, aby eclipse automatycznie deployowal mi moj projekt na serwerze (Tomcat 5.5). Napisalem jedna prosta klase, ktora umiescilem w katalogu src w jakims pakiecie, ktory takze stworzylem samemu. W w/w klasie znajduje sie jedna metoda, ktorej dzialanie jest mozna powiedziec 'prostackie', ale nie o to chodzi. Jak teraz zmusic eclipse'a, zeby umiescil ta klase jako service w obrebie axisa2 tak, zebym mogl sie do niej dobrac juz z napisanego klienta?

Nie chce korzystac z zadnych wsdl'i, java2wsdl, wsdl2java... chce jakos grzecznie wstawic plik xmlowy, gdzies gdzie trzeba, tak zeby dzialalo. Czy jest na to jakas rada? :)

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam używam wtyczki do Eclipsa do obslugi Tomcata (nie mam linka, use google), w opcjach projektu bedziesz mogl ustawic, czy ma automatycznie deployowac itp. Poza tym bedziesz mogl starotwac/zatrzymywac tomcata z poziomu eclipsa. Musze jeszcze dodac, ze nie korzystalem z eclipsa 3.3. Mozesz tez sprobowac NetBeansa 5.5, który ma wbudowanego tomcata 5.5 i uruchamianie na nim aplikacji nie wiąze sie praktycznie z zadnym kombinowaniem, tworzysz tylko projekt webowy, wybierasz bundled tomcat jako serwer aplikacji i jazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, niestety tego ci nie powiem, gdyz ja uzywałem WebServices w możliwie najprostrzej postaci, czyli jws. Co prawda korzystałem tam w niewielkim stopniu z Axisa, ale nie musiałem bawic sie w generowanie zadnych plików, ale tak jak mowie te moje WebServices były bardzo proste. Niestety moja wiedza co do WebServices jest raczej słaba wiec wiecej pomóc nie potrafię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, zawsze zostaje mi EJB i generacja WS z w/w. Uwazam, ze zmiany w Axis2 w stosunku do Axis1 nie wniosly nic dobrego, a nawet wiele rzeczy pogorszyly, idei zamiany prostego wsdd na wsdl'e nie rozumiem i chyba juz nie pojme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, ze EJB nie odpalisz na tomcacie, nie ma on kontenetra EJB, no chyba ze da sie jakos podczepic, albo 6tka posiada, dawno sie tomcatem nie interesowalem. EJB odpalalem na Sun Application Server 9 (czyli Glassfish).

Edytowane przez thuGG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi