Skocz do zawartości
Kinslayer

Komp Startuje Po Podlaczeniu Kabla Od Zasilacza ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moj znajomy zakupil sobie plytke z prockiem :

http://www.webhallen.com/prod.php?id=73282 i http://www.webhallen.com/prod.php?id=64557

Do tego grafike gf4 ti 4200 na agp i 2x256 MB kingstonow hyperX DDR

Problem polega na tym, ze w momencie podlaczania kabla od zasilania do zasilacza komp startuje ale na ekrenie nic sie nie pokazuje. Dzieje sie tak rowniez gdy kable takie jak reset sw, power sw itp sa odlaczone. I niezbyt wiemy co to moze byc. Podlaczany tez byl zasilacz 520 W i tez to samo sie dzieje. Moze macie jakies sugestie co moze byc nie tak ??

Z gory dzieki za wszelka pomoc w imieniu znajomego

ps. posta tego rowniez zamiescilem w topiku o tejze plycie glownej ale problem moze lezec gdzie indziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moj znajomy zakupil sobie plytke z prockiem :

http://www.webhallen.com/prod.php?id=73282 i http://www.webhallen.com/prod.php?id=64557

Do tego grafike gf4 ti 4200 na agp i 2x256 MB kingstonow hyperX DDR

Problem polega na tym, ze w momencie podlaczania kabla od zasilania do zasilacza komp startuje ale na ekrenie nic sie nie pokazuje. Dzieje sie tak rowniez gdy kable takie jak reset sw, power sw itp sa odlaczone. I niezbyt wiemy co to moze byc. Podlaczany tez byl zasilacz 520 W i tez to samo sie dzieje. Moze macie jakies sugestie co moze byc nie tak ??

Z gory dzieki za wszelka pomoc w imieniu znajomego

ps. posta tego rowniez zamiescilem w topiku o tejze plycie glownej ale problem moze lezec gdzie indziej

Pamięci przekładałeś? BIOSa resetowałeś? Dyski i napędy na IDE są podpięte w dobrych konfiguacjach? Wszystkie kable zasilania podłączone? Sprawdzane na innych pamięciach?

Podaj pełną konfigurację komputera.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel jest w szwecji takze ciezko mi cos sprawdzic, jedynie jemu moge cos podpowiedziec.

Dzieki obiboqs za odpisanie, ale wlasnie kumpel mi napisal ze kupil nowa plyte z prockiem pod am2 i x2 4400 i wszystko smiga wiec tamtej sprzet pewnie na allegro wystawi :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moim problemem jest nieco "śmieszna" sprawa (podobna jak u kolegi, więc pozwoiłem się podłaczyć pod temat), ponieważ nieści się o to, że komputer nie uruchamia się po naciśnięciu na przycisk POWER, a samoistnie. Mianowicie - po włożeniu kabla zasilającego w listwę zasilajacą, a następnie gniazdko komputer uruchamia się, a HDD i CPU nie pracują (wentylator kręci się), ponieważ wskazują na to diody sygnalizacyjne z przodu obudowy (zielona i czerwona).

1. Wykonałem pomiary miernikiem cyfrowym - wszystko w porządku, więc zasilacz działa poprawnie.

2. Zamieniłem na inny zasilacz (Amacrox AX-450PNF) - to samo (dla pewności).

3. Próbowałem zrestartować BIOS przestawiając zworkę z pozycji 1/2 na 2/3. Co dziwnego, komputer przy drugiej opcji nigdy wcześniej się nie uruchamiał, a teraz już TAK.

4. Przestawiłem pamieć RAM w inny slot - to samo.

5. HDD na innym komputerze działa poprawnie (świeci się zielona lampka i słychać charakterystyczny pisk po wciśnieniu przycisku POWER).

6. Kondensatory na płycie głównej nie są wylane.

Narazie nie przychodzi mi już żaden pomysł, a myśl, że płyta głowna się zepsuła.

Co sądzicie o tym wszystkim?

Edytowane przez M@tEusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem identyczny motyw w starym kompie :lol:

Oto, co zadziałało:

Podłączenie do sieci (komp sie samoistnie włączył, ale dysk i grafa - nie) -> naciśnięcie przycisku power (nic sie nie działo) -> naciśnięcie przycisku reset (po tym komp normalnie odpalał). U mnie to była chyba wina wysłużonego codeshita 300W, ale myslalem, ze mój przypadek był odosobniony ;) Rytuał musialem powtarzac przy kazdorazowym właczaniu kompa. Mam nadzieję, że i wam ten sposób pomoże.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteście pewni że mcie przycisk PWON dobrze podłączony i że jako przycisk jest sprawny..? (nie ma odlutowanego przewodu etc.)? Może to wina bateryjki BIOSu na MOBO?

PS: Jaką byście polecili płytę głowną (do 80zł) pod Socket A? Dokładnie pod Athlona XP 2600+ (166FSB), DDR400 itd.

Jest specjalny dział "co kupić", prawda? Napisz nowy wątek a nie będziesz w post scriptum pisał o zagadnieniu które z tematem nie ma dużo wspólnego i które może doprowadzić do zejścia z głównego tematu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi