Skocz do zawartości
kiczor

2x1gb Goodram 667 Ddr2 Bledy

Rekomendowane odpowiedzi

Moja konfiguracja:

Płyta ABIT KN9S BIOS build 19,

Procek AMD Athlon 64 X2 3800++,

Zasilacz Cheiftec 400W,

Grafika Inno3d GF8800GTS,

Dysk SAMSUNG 250GB PATA,

Pamieć 2x1GB GOODRAM 667 DDR2

Problem jest tego typu:

gdy podpiete sa na plycie obie kosci to czesto pojawiaja sie bluescreeny, nie zaleznie od tego czy sa w dualu czy nie, w MEMTEST+ 1.70 pojawiaja sie bledu na 7 tescie czyli przypadkowych sekwencji jed ich ok 6 na przejscie, jesli system juz sie uruchomi jakims cudem to w "RightMark Memory Stability Test" nie mozna zarezerwowac wiecej niz 1440MB pamieci przy 1700MB dostepnej.

gdy podlaczona jest tylko jedna z nich to system startuje, w Obiliviona idze pograc (sprawdzalem prawie godzine i nie bylo problemow), ale zainstalowanie 3dmark06 owocuje blendem na samym koncu kopiowania najwiekszego pliku dat, pojawiaja sie problemy z innymi instalacjami jak rowniez problemy z rozpakowaniem pliku rar o wielkosci 9,5 MB (blad CRC) - na innym kompie ten plik sie rozpakowywuje.

co z tym zrobic lub jak sprawdzic co dokladnie sie dzieje?? moze mam cos zle w biosie ustawione??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinuj z timingami, najprawdopodobniej masz złe timingi dostosowane do tej pary ramów, poczytaj jakie ustawienia, biosy są najbardziej popularne i wychodź od tych, ja pamiętam, że na standardowych ustawieniach jeszcze za czasów mani TCCD to kostki mi nie wstawały, ale za to na 300 Mhz latały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie tez zmienialem, w dualu w memtest mniej bleow ale sytuacja w windowsie sie nie zmienia, sprawdzalem inne timingi i psiki byly... mialem goodram ddr1 i nie bylo takich problemow... ale o co chodzi z tym rozpakowywaniem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi