Skocz do zawartości
TheDed

Filtr Przeciwkurzowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 5 wentyli w obudowie i moja zmora jest kurz ktory sie tam osadza. Moj patent to zalozenie na wentyle ktore pompuja powietrze do srodka babcinej rajstopy :D Patent jest calkiem dobry: wycinam kwadrat wielkosci wiatraka, naciagam go dostyc sztywno i w kolo daje gumke recepturke. Jednak gumki nie wytrzymuja zbyt dlugo i parcieja a potem pekaja (chyba od temp w srodku). Zastanawiam sie sie czy jest jakis inny patent. Przeczytalem ze ktos stosowal filtr weglowy do okapow kuchennych ale to jest troche za grube no i chyba przeplyw jest gorszy. Gdyby bylo to cos cienszego 1-2 mm i najlepiej sztywnego abym mogl wyciac dziury i przymocowac miedzy buda a wentylem. Ehh, prosze o rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pończochy to świetna sprawa. Jeśli gumki pękają, to obwiąż nitką, albo czymś takim. Możesz też obkleić taśmą. Jest wiele opcji. Po prostu wysil mózg i wymyśl coś zamiast tych gumek. Pozdrawiam. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie rozumiem z tego co napisałeś.

Czego nie rozumiesz? Wiadomo o co chodzi.

Jednak gumki nie wytrzymuja zbyt dlugo i parcieja a potem pekaja (chyba od temp w srodku).

Możesz spróbować gumek (przekrój koła) obszywanych nitką, dostaniesz w każdej pasmanterii, wymierzasz ile potrzeba, oba końce zszywasz i gotowe... Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, filtr weglowy do okapow kuchennych to moj "patent". Polecam, mata kosztuje 5-7 zl a mi starczyla na ponad rok przy wymianie raz na 2 miesiace okolo ( 2 wentylatory ). Owszem jest gruba(ale przewiewna) i brzydko wyglada po jakims czasie - szybko sie brudzi od kurzu, ale przynajmniej widac ze dziala. W obudowie masz tylko pył kurzowy, ktory przez ponczochy też sie przedostanie, ale za to zeberka radiatorow nie sa zapchane. Obudowa soprano ma z przodu zalkadke do filtra kurzowego, niestety boczny wentylator musialem oklejac taśma klejaca, moglem tez odkrecac wentylator za kazdym razem i owijac filtr sznurkiem/gumka ale tasma byla prostsza :)

Jezeli szukasz czegos cienszego to kiedys mialem prawie idealny filtr ktory "pozyczylem" z pracy, byl to filtr do klimatyzacji, taka mata 40x40cm ok 2-3mm grubosci, skladala sie z trzech warstw , w srodku byla cienka warstwa gabki chwytajacej kurz, oblozona z dwoch stron materialem przepuszczajacym powietrze (wygladalo jak sprasowana wata), jakis chinski wynalazek, obszedlem 5 sklepow z klimatyzatorami w katowicach i nie znalazlem tego, w robocie tez powiedzieli ze to pamiatka po akwizytorze, no i tak slad po nim zaginal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku poczatkowo stosowalem moskitiere na rzepy... Do Chieteca natomiast zakupilem komplet filtrow (nie mialem wiecej moskitiery), a roznica w cenie wynosila 10 zl... na temat zestawu Chiefteca nie jestem w stanie jeszcze nic powiedziec - dopiero zamontowalem... natomiast moskitiera sie sprawdza - jednak czasem potrafia sie zniszyc brzegi przy odrywaniu od rzepa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby moskitiera nie ma za duzych "oczek" ?

Wiadomo ze ma wieksze 'oczka' niz ponczochy ale tez lepszy przeplyw powietrza... napewno nie wszystko zatrzymuje ale naprawde rowniez zbiera sie na niej 'dywanik' kurzu... w mojej poprzedniej obudowie (Enlight EN-7247) jedna z moskitier mialem zamontowana od zewnatrz pod ramka bocznej oryginalnej siatki - dzieki czemu kurz zatrzymywal sie na zewnatrz i mozna bylo oczyszczac odkurzaczem bez koniecznosci zdejmowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem okazje zakupic okazyjnie Chieftec Dragon DA (big tower). Czekam na przesylke i zobaczymy co z nia bede kombinowal. W mojej obecnej midi mam 5 wiatrakow w budzie (wszystkich 9) i chalas jest spory ale mi jakos nigdy nie przeszkadzal. Chieftec jest duzy i przewiewny z natury wiec bede musial zadbac o markowe wiatraki, gumowe kolki, maty wygluszajace i jest szansa ze bedzie chlodno i cichutko. Co do filtra to musze najpierw zobaczyc te zapinki na wiatraki ale pewnie dokupie cos gotowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi