dzwonek81 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 (edytowane) Witam mam problem z dyskiem usb. Jest to Dysk 80Giga Seagate Momentus 80 GB (ATA 5400) ST980815A i kieszeń pod usb 2.0 na ten dysk 2.5". problem polega na tym iż na dwóch komputerach (laptop celeron 2.0 x1600 i s939 amd 1.8 GHz) działa okej. testowałem również na innym słabszym (jakis athlon xp 1.4) i też byłokej - wszytko pod windowsem xP prof sp2. ostanio próbowałem u dziewczyny - i sie nie udawło. po podłączeniu do dwóch portów usb (bo takie jest wyjscie z kieszeni) dyska słychać było jak się włącza i wyłącza. (ciagle było słychac klik klak jak chodził głowica - chyba - więc go odłączyęłm aby sienie popsuł). windows z początku wykrywał a potem nic się nie działo Niby go instalował ale w menarzeże sprzętu nie było nic. tylko ciągły hałas - włączanie i wyłączanie dysku, ruch tej głowicy Co sie dzieje nie wiem - czy to wina że ma mało prądu dysk (moze sałby zailacz tam był), bo windowsa zmienialiśy i też było tak samo... prosze o radę.... dzięki Edytowane 26 Lipca 2007 przez dzwonek81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Słaby prąd na USB Z moim też miałem takie kłopoty, na pięciu komputerach działa a na jednym identycznie jak u Ciebie, wymiana zasilacza nic nie da wina leży po stronie płyty głównej. Pierwszym razem też spanikowałem, pomyślałem :D sobie że hadek padł, ale działa be żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek81 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Słaby prąd na USB (...)wina leży po stronie płyty głównej. thx za odpowiedź to nie dobrze, bo nie zamierzam w najbliższym czasie zmieniac konfiguracji. ps a porty usb na sledziu, podłączone na płytę mogą pomóc ?? albo czy jest jakaś solucja aby podłączyć ten dysk to "takiego kompa"?? Edytowane 27 Lipca 2007 przez dzwonek81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) thx za odpowiedź to nie dobrze, bo nie zamierzam w najbliższym czasie zmieniac konfiguracji. ps a porty usb na sledziu, podłączone na płytę mogą pomóc ?? albo czy jest jakaś solucja aby podłączyć ten dysk to "takiego kompa"?? HEHEHe tak napisałem w żargonie Edytowane 27 Lipca 2007 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek81 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 żargon żargonem ale rozwiązania problemu jak na razie nie widać ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Problem moze rozwiazac hub usb z zasilaczem. Cos na allegro malo takich. Narazie znalazlem Pentagrama - klik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 żargon żargonem ale rozwiązania problemu jak na razie nie widać ;(Bo go nie rozwiążesz chyba, że dasz oddzielne źródło zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Można to zrobić na usb na front panelu jesli jest. Odszukać przewód dostarczający 5V do gniezd usb i podpiąć pod molexa. Jednak jesli sie pomylisz i na nieodpowiedni przewód podasz 5V to urzadzenie podlaczone pod to usb pojdzie z dymem. Niebezpieczne będzie też zwarcie na gnieździe usb. Mozą to zrobić pod warunkiem, że wiesz co robisz. Jeśli zdecydujesz się na takie coś to porponuję zabezpieczyć to chociaż bezpiecznikiem 1-2A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Kolega KLAUS dobrze gada tu masz taki schemacik kabli USB http://members.lycos.co.uk/smykapn/usb/ori...limages/usb.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...