Skocz do zawartości
karaś1990

Modernizacja Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam taki zestawik:

Xp 2700+

Abit NF7-S

2x512DDR400 Goodram

Maxtor Sata 80gb

Gainward 5900xt

Chieftec 420W

buda tracer

dvd liteon

Po sprzedaniu procka, płyty, kostek i karty będę miał na modernizację około 1200zł. Co myślicie o dokupieniu takich podzespołów ?

E 2140

Gigabyte I965-DS3 rev 3.3/ Asus P5B

2x1024 DDR2 667 Goodram

Palit Sonic 8600gt

Z góry dzięki za pomoc :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj karaś,dobrze kombinujesz,sprzedaj to wszystko,ale zamiast C2D weź sobie AMD X2 3600+ Brisbane, i do tego płytę główną Dfi infinity Ultra II-M2.Ramy dobre wziąłeś,grafikę także,ale Sonic nie polecają ludzie-jest drozszy a te pamięci 1.3 nie różnią sie od tych 1,4.Weź 8600GT Palita.

Edytowane przez Sz.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze mała sugestia... zmień zasilacz. Ja miałem Chiefteca 360, z tej serii co Twój 420W i pocił się na sprzęcie z podpisu, słaba linia 12V niestety, a mocna 5V pod starsze zestawy jak np. Soc.A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, ale zdaje mi się, że ten procek po oc będzie wyraźnie szybszy od brisbane. Zresztą na egieldzie jest test 2140 vs x2 i różnica niekiedy jest dosyć duża :). Co do zasiłki narazie nie mam na inną kasy, w porównaniu nawet do niektórych nowych nie jest taki słaby ten zasilacz. Widziałem jak całkiem mocne komy po oc na tym siedzą. Co do karty możliwe że masz rację i wezmę 8600gt zwykłego(będzie się tak samo kręcił??). Tylko właśnie nad prockiem się zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica po oc (kręcone na ok @3000mhz)wynosi ok.5fps w grach (domyslam się ,po karcie jaką chcesz kupić,ze będziesz grał)na korzyść E2140/2160,bez OC wydajnośc praktycznie taka sama.C2D jak sam widziałeś jest szybszy.Więc dlaczego polecam coś na AM2?

Otóż twój komputer jest konfiguracją budżetową,a żeby móc kręcić C2D trzeba płytę główną pokroju ABIT AB9,lub Evga 680i-i tutaj jest problem,bo płyty te są ok 100zł droższe od dobrych mobo do OC pod AM2(czyt. tą,którą podałem w pierwszym poście).Nic Ci nie da,ze kupisz C2D i mobo pod nią za 250zł... Dlatego do zestawów budżetowych nie warto kupować CPU pod s.775.Poza tym zaosczędzone pieniądze na procesorze i płycie głównej lepiej dołóż do zasilacza,lub karty graficznej(8600GE)-z pewnością będzie to lepszy wybór,niż kupowanie C2D na siłę do zestawu za tak małe pieniądze.

Ja mam skrystalizowany pogląd,jesli chodzi o zestawy dla przeciętnego zjadacza chleba:

Do zestawów budżetowych-AM2

Do zestawów droższych C2D(powyżej 2000zł)

I myślę,ze to jest najlepszy podział jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica po oc (kręcone na ok @3000mhz)wynosi ok.5fps w grach (domyslam się ,po karcie jaką chcesz kupić,ze będziesz grał)na korzyść E2140/2160,bez OC wydajnośc praktycznie taka sama.C2D jak sam widziałeś jest szybszy.Więc dlaczego polecam coś na AM2?

Otóż twój komputer jest konfiguracją budżetową,a żeby móc kręcić C2D trzeba płytę główną pokroju ABIT AB9,lub Evga 680i-i tutaj jest problem,bo płyty te są ok 100zł droższe od dobrych mobo do OC pod AM2(czyt. tą,którą podałem w pierwszym poście).Nic Ci nie da,ze kupisz C2D i mobo pod nią za 250zł... Dlatego do zestawów budżetowych nie warto kupować CPU pod s.775.Poza tym zaosczędzone pieniądze na procesorze i płycie głównej lepiej dołóż do zasilacza,lub karty graficznej(8600GE)-z pewnością będzie to lepszy wybór,niż kupowanie C2D na siłę do zestawu za tak małe pieniądze.

Ja mam skrystalizowany pogląd,jesli chodzi o zestawy dla przeciętnego zjadacza chleba:

Hmm za 330 zł jest Gigabyte I965P-ds3 i Asus P5B, które do oc są dobre. Sam już nie wiem. Może rzeczywiście masz rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby móc kręcić C2D starczy mobo za 350 zł, żeby móc kręcić X2 trzeba mieć DFI za 290 zł.

a dokładanie na siłę do lepszej grafiki (GE - gratuluję wyboru :mellow: ) nie ma sensu . C2D , nawet jak najtaniej się opłaca.

To mówiłem ja, wierny i oddany użytkownik proców AMD od ponad 7 lat :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dokładanie na siłę do lepszej grafiki (GE - gratuluję wyboru mellow.gif ) nie ma sensu .

Tak,za to do E2140 jest sens...

Powiedz mi jedno beka:gdzie będzie miał większy wzrost wydajności w grach? na E2140(rzędu 5fps)

,czy na 8600GE podkręconym na GTS?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na E2140 , bo Palita 8600GT podkręci tak samo jak GE, a GE może w ogóle nie podkręcić (Galaxy się ostatnio podobno mocno zeszmaciło)

a do IP35-E jak najbardziej dokładaj

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm po 1 różnica w wydajności między wykręconym palitem, a galaxy nie będzie duża kilka klatek(taktowanie pamięci dużo nie daje). Natomiast jak patrzę na te wykresy na egieldzie, to różnice często sięgają 10fps,13,8, rzadziej 5. A pozatym chyba zapomniałem dodać, iż lubię grać w gry online i tutaj ponoć procek ważny, bo to on wszystko liczy.

A ta linia 12v do czego jest mi tak potrzebna?.

Edytowane przez karaś1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A ta linia 12v do czego jest mi tak potrzebna?.

Starsze zestawy jak na przykład Socket A zasilane były głównie z linii 5V, obecnie wszystkie ważne (czyt. prądożerne) elementy zestawu korzystają z linii 12V. Twój stary zasilacz jest bardzo dobry, ale głównie do starszych podstawek.

Edytowane przez P@t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale linia +12 to chyba obsługuje procka i płytę(czyli pciex też) i raczej obciążenie większe niż 200w nie wyjdzie, a 216 spokojnie może moja zasiłka pociągnąć. Ewentualnie jak odnotuję jakieś problemy to kupię jakiegoś modecoma 400 albo amacroxa 400.

Edytowane przez karaś1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi