Skocz do zawartości
Grzechu

Mój EPOX i pojebana temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie ludzie mam pewien problem: Po zmianie procka z Palomino na T-bred'a temp. podskoczyla przy starcie z 28C (na palomino) do ~37C na T-Bredzie 8O 8O 8O

Nie mam pojecia co jest grane procek chodzi na standardowym napieciu i taktowaniu. Zaznaczam ze nie jest to wina chlodzenia gdyz dzisiaj kumpel byl z chlodzeniem od CPC i bylo 41C, a u niego jest 29C na Soltku 75DRV5-C. Procek tez nie jest walniety bo sprawdzalem u kumpla, wiec pozostaje tylko plyta :evil: Co mam z tym zrobic moze jest jakis bios do mojej plyty z obsluga nowych prockow - HELP ME :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys spalil mi sie procek na tej plycie - z mojej winy, lecz po kupnie nowego - jeszcze na palomino nie zauwazylem zadnych zmian w temp. ale sam nie wiem jakie mam teorie glosic na temat mojej super temp. :evil: What the fuck is going on? Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie startuje z okolo 20*C moze radiator krzywo zalozyles??? sciagnij i zaloz jeszcze raz! Albo moze cos cie podkusilo i zalozyles CSa z palomino jesli tak to sciagaj go czym predzej poki twoj proc jeszcze zyje :D

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOŻE - jaki radiator mam WC i to z calkiem dobrym blokiem (napewno lepsz od CPC), a CS mam pod T-Bred'a specjalnie kupowalem na ta okazje i to rowniez nie jego wina, ani krzywo zalozonego bloku.

Wiem ze cos jest z plyta tylko co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przez Stickery i CSa WB zle dolega do jadra proca :?:

Jak ja kupilem XP1700 0,13 to Sticker byl naklejony tak dupowato ze jak chcialem uzyc CSa to moj WB przylegal do proca tylko w polowie :? i mialem 38`C w Iddle 8O

Dopiero jak o<span style="color:red;">[ciach!]</span>lilem tych moskow od ktorych wzialem proca to nakleili go tak jak powinien byc :wink: i teraz mam 31`C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo z 8kha+,na palomino poakzywal ok tempy a na T-bredzie plyta szaleje.np pokazuje mi w full stres 60C,jakby byla to prawdziwa tempa to bloczek bylby bardzo goracy,a procesor juz dawno by sie zawiesil.Proponuje nie zwracac uwagi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przez Stickery i CSa WB zle dolega do jadra proca  :?: 

Jak ja kupilem XP1700 0,13 to Sticker byl naklejony  tak <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ze jak chcialem uzyc CSa to moj WB przylegal do proca tylko w polowie  :? i mialem 38`C w Iddle  8O 

Dopiero jak o<span style="color:red;">[ciach!]</span>lilem tych moskow od ktorych wzialem proca to nakleili go tak jak powinien byc :wink: i teraz mam 31`C  :D

To nie to - sprawdzalem na samym poczatku czy to nie CS

Ja mam to samo z 8kha+,na palomino poakzywal ok tempy a na T-bredzie plyta szaleje.np pokazuje mi w full stres 60C,jakby byla to prawdziwa tempa to bloczek bylby bardzo goracy,a procesor juz dawno by sie zawiesil.Proponuje nie zwracac uwagi:)

Proponujesz nie zawracac uwagi - a przy podkrecaniu skad mam wiedziec jak mi sie komp grzeje - mam zgadywac, zeby czasem procek sie nie poszedl jebać. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj bios 2619 i powinno być wzystko ok.

Ja gdy miałem biosa z listopada 1.11.2002 (najnowszy)

to temp. dochodziła do 55C :( a po wgraniu 2619 temp. spadła o 15C :wink: i teraz mam 40-42C.

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) 1.95V :) WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj bios 2619 i powinno być wzystko ok. 

Ja gdy miałem biosa z listopada 1.11.2002 (najnowszy) 

to temp. dochodziła do 55C  a po wgraniu 2619 temp. spadła o 15C  i teraz mam 40-42C.

No i wlasnie te 15C mi zawyza - jesli to pomoze masz u mnie browca :wink:

Pozdro - zaraz sprawdzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. TO NAPISZ CZY COS CI TO POMOGŁO

ALE POWINNO BYĆ JUŻ OK.

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się ciesza że ci wszystko chodzi ok.

Ja też długo nad tym siedziałem i w końcu udało się :)

Czekam na nowego biosa do tej płyty może uda się jeszcze

coś podciągnąc

Pozdrowienia

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz wielkie dzieki.

Ten Bios ma niestety 2 wady:

-mniejsza wydajnosc

-nie pokazuje oznaczen nowych prockow : pisze unknown CPU, a ja lubie jak pisze 2400+ na przyklad :wink: , ale co tam.

Teraz zaczne go naprawde krecic :twisted:

Moj proc chodzi sobie teraz na 2030Mhz 1.7V i jest cool 8)

Adam co masz za serie proca?

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria proca to JIUHB 302.

Miałem też JIUHB 304 i JIUCB 302

I wszystkie w tym samym momencie padały.

Gdy dałem na 12X209 to każdy z tych proców już nie stawał :cry:

a temp. nie dochodziła wtedy do 50.

Przed chwilą dałem napięcie na procek na 2.15V i ramy na 2.8 i

chodzi stabilnie ale niestety temp. wzrosła i to dość dużo bo jest

teraz 55C :(

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) (JIUHB302) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt jest mniejsza wydajność :cry: ale przynajmniej temperatury są prawdziwe :)

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) :D (JIUHB302) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety cos za cos w 3Dmarku2001SE spadek 300pkt. q w Q3 10 FPS.

Trzeba czekać na nowy Bios, który miałby dobre odczyty i wydajnosc taka jak w biosie z 1.11.02 lub lepsza :wink: ale mysle ze na takie cos to sobie poczekamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...