Skocz do zawartości
kaczorkcx

Amd Zmiana Na Dual Core

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Najpierw napisze co posiadam:

- Athlona 64 3000+ s939 Venice

- Asrock dual sata2

- 1 GB RAM ddr 400

Te podzespoły chce pozmieniać - mianowicie w najbliższym czasie planuję zmianę procesora na 2-jajecznego, rozbudowanie pamięci do 2 GB i zakup dysk pod sata2. I teraz tak miło by było zmieścić się w 1000-1100 zł dlatego też zastanawiam się nad dwiema opcjami.

Opcja 1

kupić:

- Athlon 64 X2 3800+ S939 1MB Cache ok 350 zł

- 1 GB RAMu DDR400 ok 200 zł

- Samsung SpinPoint T166 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) / 2x Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) (w RAIDzie) 440 - 460 zł

RAZEM: 990 - 1010 zł

(tu sprzedaje procka i jestem 100 zł do przodu)

i w tym wypadku dać t dysk 500 GB czy dwa po 250?

Opcja 2

kupić:

- AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2, 65W) 246 zł

- GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz 288zł

- AsRock ALiveNF5-eSATA2+ 235 zł

- Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 230 zł (w przyszłości drugi taki i RAID) 230 zł

RAZEM: 999 zł

(tutaj sprzedaje starego procka płyte i pamięci jestem jakieś 300 zł do przodu)

Do tego planuje kupic zestawik do zamontowania szybki w obudowie ale to już inna bajka... Tak więc pytanie - którą opcje wybrać? który zestaw będzie wydajniejszy i ewentualnie ile % wydajności przypuszczalnie będzie wynosić różnica między zestawami?

Z góry dzięki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opcja:

X2 3600+

DFI Infinity NF SLI-M2/G

2xGoodRAM pc667 1GB

I jaki masz zasilacz?

:)

to wychodzi tutaj 788 zł fajnie... ale:

- procek jest na 0,065 mikrona? (po jąderku wnioskuje że tak)

- da sie zmienić chłodzenie na tej mobo na pasywne? jak tak to w jakiej cenie coś takiego można dostac?

- czemu ram 677mhz a nie 800?

zasilacz modecom feel350 W z PFC (narazie od chyba 2 lat dobrze działa bardzo stabilnie)

Edytowane przez kaczorkcx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, procek 65nm.

Da sie zmienic. Np na zalmana niebieskiego - koszt to okolo 15zl. Zreszta poczytaj w chlodzeniu temat o DFI ;)

Tu tez masz o tym: http://www.purepc.pl/node/861

Ram 667 poniewaz i tak puscisz go na 800, a nawet wiecej ;)

Zasilacz sredni, jaka reszta konfigu by byla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, procek 65nm.

Da sie zmienic. Np na zalmana niebieskiego - koszt to okolo 15zl. Zreszta poczytaj w chlodzeniu temat o DFI ;)

Tu tez masz o tym: http://www.purepc.pl/node/861

Ram 667 poniewaz i tak puscisz go na 800, a nawet wiecej ;)

fakt zasilacz średni ale jak za 60 zł to zajebisty:)

reszta konfigu:

- geforce 6600 turbo force gigabyta silent

- dysk samsung sp0812n 80 GB 7200 rpm 8 mb cache

- dvdrw LG dvdram gsa-h12l

- na procka wiatrak ac freezer 64 pro - pasuje na am2?

- sb audigy se

- tuner tv pixelview play tv pro (chce zmienić na zewnetrzny ktory mozna podlaczyc bez kompa)

to chyba tyle :)

nie wiedzialem ze te pamięci dają rade na 800 mhz a jak to wypada w porównaniu z ddr400 z cl2,5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR2 800MHz cl5 to okolo DDR400 cl2,5 ;) Ale dochodza do tego jeszcze inne , teoretycznie mniej wazne timmingi, jednak dajace przewage jednym lub drugim :)

A nie myslales, zeby tego 6600 na cos zmienic, za zaoszczedzona kase z konfigu?

za 387zl masz 8600gt. Chyba, ze nie grasz, to udaj ze tego pytania nie bylo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR2 800MHz cl5 to okolo DDR400 cl2,5 ;) Ale dochodza do tego jeszcze inne , teoretycznie mniej wazne timmingi, jednak dajace przewage jednym lub drugim :)

A nie myslales, zeby tego 6600 na cos zmienic, za zaoszczedzona kase z konfigu?

za 387zl masz 8600gt. Chyba, ze nie grasz, to udaj ze tego pytania nie bylo ;)

grywam :P ale na 387 zł nie bede mógł sobie pozwolić - do 300 zł to ewentualnie jak posprzedaje stare śmieci :) no i brałbym grafe bez wiatraka - wiem że to troche chore ale śpie przy włączonym kompie wole cisze w nocy :) i koniecznie z dx 10 pełną obsługą - no i nie wiem czy za 300 zł znajde coś wydajniejszego od 6600 spełniającego te kryteria...

jak wygląda oc na tej mobo dfi? radiator tez ma przyspawany na klej?

co do pamieci tak wlasnie myslalem ze jeden [ciach!] dlatego zastanawialem sie nad zmiana tylko procka na x2 i dorzuceniem pamieci - tylko ze to drogo wychodzi. moje watpliwosci z przejsciem na am2 budzi tez fakt ze niebawem wyskoczy am3 czy 2+ :) pamietam sytuacje jak ponad rok temu kupilem mojego venice za 500 zł weszło am2 i cena spadla o polowe :) z tym ze teraz te x2 są taniutkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 300zl z dx10 nie oplaca sie nic brac ;)

Oc na tej dfi to chyba najlepsze na AM2 :) Coolerek z tego co widze jest mocowany za pomoca srubek/wtykow wiec nie powinienes miec problemu z wymiana.

no widze tu tylko cos takiego gf 8500 gt moze to i troche lepsze od mojego 6600 i moze i by starczylo na to co ja gram ale ciezka sprawa zawsze z grafika...

co do tego sklepu co mi podales - jest sprawny nie ma walkow przekretow? dlugi czas realizacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 8500gt nie za bardzo sie oplaca kupowac, juz lepiej uzywanego 7300gt kupic.

Towar idzie okolo 2 dni. Kolega ostatnio zamawial tam kompa i wszystko bylo ok. Do tego tanio jest.

ewentualnie poczekam 2 miesiace i kupie coś takiego

co do sklepu ceny faktycznie niskie są wiec chyba sie skusze acz troche mało asortymentu mają... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee! Nie gigabyte ;) Wez tego palita jak juz. To chlodzenie jest ciche. Na prawde.

No maja malo towaru, bo z tego co widze od niedawna sa na ryknu ;)

Ale ogolnie wszystko co potrzeba do dobrego kompa to jest.

ale to GAINWARD nie gigabyte - czemu nie lubisz gigabytea? może palita + zmiana chłodzenia na pasywne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zauwazylem ;) Tylko zerknalem na to. Gainward tez nie najlepszy :P

Mozesz kupic tego palita i chlodzenie pasywne, tylko ze wtedy po oc moze sie lekko grzac. Taki dodatkowy wentyl 120mm duzo halasu nie wprowadzi, a bedzie chlodniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jaki masz zasilacz?

zasilacz modecom feel350 W z PFC (narazie od chyba 2 lat dobrze działa bardzo stabilnie)

@ xacti - od kiedy feel to dobry zasilacz?? ;) Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napisalem gdzies dobry?

Choc rzeczywiscie moglem cos innego polecic, ale szczerze to zapomnialem ;) Tak ta dyskusja mnie wciagnela..

A wiec z tanich zasilaczy polecam Delta 400w z allegro, albo Amacrox Warrior 350w z everon.pl ;)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napisalem gdzies dobry?

Choc rzeczywiscie moglem cos innego polecic, ale szczerze to zapomnialem ;) Tak ta dyskusja mnie wciagnela..

A wiec z tanich zasilaczy polecam Delta 400w z allegro, albo Amacrox Warrior 350w z everon.pl ;)

no ok ok ale zailacz puki co nie stanowi problemu skoro chodzi stabilnie i cicho i ma te 350 W to po co mam go zmieniac na inne 350 W? żeby mieć wiecej wtyczek? może jak będe kupował grafe to pomysle o zasilaczu lepszym... puki co jest ok x2 ciagnie wiecej prądu od venice? a i jeszcze jdna kwestia czy na tym mobo dfi jest obsługa NCQ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlatego, ze nie tylko waty sie licza ;)

X2 Brisbane ciagnie chyba tyle samo co venice.

To dfi ma sata 2, a to chyba jest rownoznaczne temu, ze ma NCQ ;)

no jesli jest tak jak mowisz to by wychodzilo ze ma ncq... hmm tylko nie wiem jak bedzie z tym wiatrakiem poczytalem troche na zdjeciach wyglada ze jest tak ulozone chlodzenie ze jak wloze niebieskiego zalmana to nie bedzie o nic zawadzał... ale nigdy nie wiadomo a taki powyginany mi sie nie podoba ewentualnie za jakis czas dokupie chlodzenie dedykowane dla sli to by rozwiązało problem :)

venice ciągnie 67 W wiec 2 W wiecej ;)

a co do zasilacza - narazie nie bede zmienial jak nie bedzie problemu - jak wymienie to na 500 W coś lepszego albo jakiegoś pasywka :) tylko że jak bym mial wszystko pasywne to nie ma co wywiewać tego ciepła z obudowy to chyba już nie ma sensu

hmm w sumie venice może ciągnać tak samo bo mam podkreconego to sie odczyt zmienia pewnie w evereście :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilbym inaczej.

Opchnij wiekszosc sprzetu co masz i zloz cos na Intelu.

procek nawet 6120/6140 styknie

mobo np abit na p35/asus p5ne-sli

ram 2GB Goodram

hdd Seagate albo Hitachi

grafa czegokolwiek nie kupisz i tak bedzie mocniejsze niz 6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to dfi... tak tylko zapytalem o gigabytea bo w komputroniku ktos pisze ze bardzo dobra do oc :) i nie trzeba sie bawic ze sciaganiem wiatraka - ale to byla tylko taka ciewostka :) ...grafa zintegrowana - bo jak bym czekał na nową grafike to bym mogl uzywac kompa :P a tak to 3 dni przerwy...

intel odpada za drogi interes wole wiecej przeznaczyc na grafike niz na procka bo to by wiecej znaczylo w grach... a do zastosowan biurowych z kolei starczy mi x2 w zupelnosci :) zdecyduje sie na dfi 2 gb goodrama x2 3600+ i dysk WD 320 gb a po sprzedaniu moich rupieci jakaś grafa w zaleznosci ile kasy wyciagne - mysle o tym 8600 palita - powinien zdeklasowac 6600 tymbardziej na małym monitorku 17 cali :) mysle ze za tydzien sprzecik bedzie u mnie (bez grafy) i napisze co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz jeszcze taka sprawa coraz blizej do zakupu a nie ma dostepnych dfi w komputroniku - everonu sie boje po przeczytaniu paru opinii - jakie plyty glowne brac jesli nie dorwe dfi? co myslicie o czyms takim: Biostar TF560 A2+ ??

Moglbys zarzucic linkiem do zlych opinii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autorowi tematu polecam przeczytanie tego topicu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2567409

Ja osobiscie dodam od siebie krociotki opisik:)

Mialem 3200 Venica (939) na 2,7 latał:) do tego 1,5 gb ramulca.

Brat mial komunie jako ze budzecik ograniczony zlozylem to co wiekszosc polecal X2 3600 na abiciku, ktory polecial na 2,9 ghz.

Nie biorąc pod uwagę grafiki jeno sama przyjemnosc obcowania z systemem powiem krotko... Jego 2,9 ghz brisbane nie wydawal sie wcale szybszy ( w podanym temacie czy w temacie X2 jeden koles pisze podobnie i zaluje zakupu X2) Wiec widzac to co sie dzieje postanowilem dozbierac na to co mam w sigu... powiem jedno nie ma co porownywac tego do jakiegos brisbana..

Swoja droga podziwiam tych ktorzy wypisuja ze 2,8 X2 starczy do wszystkiego...

reasumujac radze dozbierac chodzby do 2140!

Ja wiem ze w temacie pisze AMD... ale imho mimo iz od 7 lat mialem tylko AMD , w sprawie 2 jajowek nie ma nic ciekawego do zaoferowania.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz jeszcze taka sprawa coraz blizej do zakupu a nie ma dostepnych dfi w komputroniku - everonu sie boje po przeczytaniu paru opinii - jakie plyty glowne brac jesli nie dorwe dfi? co myslicie o czyms takim: Biostar TF560 A2+ ??

Może TA690G , wychodzi na to ,że maja na stanie.

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=14524&idk=38

Dla mnie to najlepsza propozycja z dostępnych obecnie płyt pod Am2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje plytki z trzema pci - najlpeiej z komputronika ktora jest dostepna w tej chwili mam na zastanowienie sie 2 dni :)

jak to tak analizuje - problem ze znalezieniem plyty glownej fajnej do oc na am2 to cos mi sie wydaje ze wezme intela core duo najwyzej wezme gf7600 i mniejszy dysk ale bede mial lepsze oc i wydajnosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi