Armo Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Jeśli powtarzam pytanie to sorry, ale nie znalazłem podobnego tematu ;) Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie. Mianowicie, jak zmierzyć pojemność akumulatorka typu AA NiMH ? Wiadomo, ze po jakimś czasie użytkowania, pojemność akumulatorka spada. Chce aby ktoś mi powiedział jak mogę w miarę szybko zmierzyć jaką on jeszcze posiada pojemność w mAh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Hmmm.... jakis odbiornik energii i wpiety szeregowo miernik uniwersalny :P Do bateryjki podlacz np zarowke, a pomiedzy baterie i zarowke miernik. sprawdz ile amperow pobiera, i ze stoperem mierz czas :P Potem sobie policz ze aku ma np. 2400 mAh czyli I[mA]*t[h]= pojemnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicony Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Hmmm.... jakis odbiornik energii i wpiety szeregowo miernik uniwersalny :P Do bateryjki podlacz np zarowke, a pomiedzy baterie i zarowke miernik. sprawdz ile amperow pobiera, i ze stoperem mierz czas :P Potem sobie policz ze aku ma np. 2400 mAh czyli I[mA]*t[h]= pojemnosc Ciekawy pomysł na pomiar pojemności baterii typu AA Ni-MH :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 nie ciekawy... tylko normalny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Pojemność akku najlepiej mierzyć odpowiednią ładowarką n.p. BC900 Tu jest sporo o tym: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2602402 a jeszcze więcej tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103-0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Tez sie zastanawiałem nad kupnem ic-8800, ale troszkę szkoda mi kasy bo mam już ładowarkę ( Energizer - Compact charger ). Nad pomysłem z podłączenia w szereg amperomierza i jakiegoś odbiornika tez sie zastanawiałem, jednak to trochę trwa i trzeba mieć sprzęt na oku ;) Atomel, dzięki na info, ale wykorzystam metodę z miernikiem, bo to dla mnie najprostszy w tej chwili sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 a gdyby zrobic jakis elektroniczny stoper, ktory sie zatrzymuje jak zniknie prad ma monitorowanej linii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 prąd nie zniknie od razu.. Jesli już checie dokłądnych pomiarów to są mierniki które można podłączyć do kompa i logować pomiary co jakiś czas. Jeden taki np leży u meni pod biurkiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Wyznacz krzywą rozładowania. Gdzie będzie używany akumulatorek ? Pojemność może znacznie spaść gdy aku. jest szybko rozładowywany. Jak ktoś wyżej napisał podłącz żarówkę lub coś innego, ważne aby aku rozładowywał się co najmniej 4 godz. W excelu robisz wykres. Oś Y to prąd rozładowania oś X to czas (co 10 min) Co 10 min sczytujesz prąd z miernika i czas ze stopera. Jeżeli napięcie na ogniwie spadnie do 0,9V kończysz pomiary i liczysz pole pod wykresem krzywej. UWAGA: Rozładowany aku to taki którego napięcie na ogniwie wynosi 0,9V. Aku który już nie daje prądu nadaje się TYLKO DO KOSZA Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...