Skocz do zawartości
sarmat

Raid0, Konfiguracja I Stripe Size

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam dwa dyski Seagate Barracuda 7200.10 250GB i chcę je połączyć w RAID0 (chipset ICH9R). Problem w tym, że jestem w tej dziedzinie zupełnie zielony i proszę o rady. Jak najlepiej skonfigurować macierz? Jaki stripe size wybrać? Stworzyć tylko jeden wolumin, czy może dwa? Dyski te będą jedynymi dyskami w tym komputerze i będą się na nim znajdować wszystkie moje dane - systemy operacyjne (Windows + Linux), gry, muzyka itp. i chciałbym uzyskać jak najlepszą wydajność macierzy. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Stripe size: nie ma większych różnic w wydajności, ale imo najlepiej sprawuje się 8k / 16k, ale może to zależeć od kontrolera.

Ilość /rodzaj /rozmiar partycji jest dowolny - macierz zachowuje się dokładnie tak samo jak pojedynczy dysk pod tym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stripe size: nie ma większych różnic w wydajności, ale imo najlepiej sprawuje się 8k / 16k, ale może to zależeć od kontrolera.

Ilość /rodzaj /rozmiar partycji jest dowolny - macierz zachowuje się dokładnie tak samo jak pojedynczy dysk pod tym względem.

różnice w wydajności są

Stripe powinien mieć rozmier 1/4 średniej wielkości pliku

Generalnie na mały raid z systeme robi się mniejszy strap (8-16), dla raidu na dane większy (64+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

różnice w wydajności są

Stripe powinien mieć rozmier 1/4 średniej wielkości pliku

Generalnie na mały raid z systeme robi się mniejszy strap (8-16), dla raidu na dane większy (64+)

Przecież nie napisałem, że nie ma ;)

Stripe jest odpowiednikiem fizycznego bloku/sectora na pojedyńczym dysku (który zazwyczaj = 512B) - i tak jak w przypadku pojedyńczego dysku nie ma on wiele wspólnego z blokiem w systemie plików -> wpływ rozmiaru plików jest... nikły. Za to ma związek z pojemnością buforów w kontrolerze i dysku oraz ... fragmentacją danych, jeśli jest większy niż blok sformatowany w FS). peace ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza wydajność to RAID 0, lecz także duże ryzyko utraty danych. Możesz utworzyć dwie macierze (RAID 0 i RAID 1) instalując system na stripe a dane na mirror. (włącznie z kopią systemu)

Poniżej adres artykułu, poczytaj.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_137454.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@vojt: myślę, że sarmat poczytał trochę na temat Raid0, zanim założył temat ;)

Twoja uwaga jest słuszna - Matrix Raid daje praktycznie takie samo bezpieczeństwo dla danych jak Raid1. Niestety odbywa się to kosztem ogólnej wydajności ... i to sporym kosztem ;)

Jeśli system czyta z R0 - jest szybko, jeśli z R1 jest trochę wolniej niż na pojedyńczym dysku, a jeśli zachodzi potrzeba odczytu (nie mówiąc o kopiowaniu) na przemian z R0 jak i z R1 - jest totalna lipa - chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego. W codziennym użytkowaniu takie rozwiązanie się nie sprawdza - pracuje co najwyżej tak szybko (a zazwyczaj wolniej niż) pojedyńczy dysk, ponieważ głównie pracujemy z danymi, a nie ładujemy system. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie Raid5, Raid0(system/temp/gry) + trzeci dysk na dane, lub nawet "klasycznie", czyli dwa oddzielne dyski.

Zastanawia mnie, dlaczego autor tego artykułu postawił system na Raid1 - przecież w ten sposób położył wydajność kompa zamiast ją zwiększyć :lol:

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ale wydaje mi się że to artykuł czysto teoretyczny przedstawiający możliwości tworzenia konfiguracji macierzy. Sam sprawdziłem i na codzień używam RAID 0 + dodatkowy dysk na dane. Na RAID 0 seagate 2x80GB (2 partycje)- system i filmy, odbróbka DV z kamery (zrzuty z tunera TV) na dodatkowym dysku sata ważne dane. Dodatkowy dysk dobierany pod kątem niskiej temperatury i wytrzymałości jako magazyn (samsungi SP) teraz mam WD-ka 250GB który ma nawet niższą temperaturę pracy na codzień od samsunga (parametry zapis-odczyt prawie takie same).

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele nie znalazłem odnośnie RAID0 na chipsecie ICH9R, więc dopiszę tutaj i zapytam. Na swojej płycie mam do wyboru Raid wg ICH9R albo wg JMB36X. Który jest lepszy? Ustawiłem z bólem/ bo 1 raz i nie wiem co i jak/, Raid0 na intelu ICH9R, ale tyle ich miałem na dyskietce do wyboru ze nie wiem czy dobrze wybrałem.

Zrobiłem teraz test na szybkości -dyski w Raidzie / średnio 135MB/s, a na dysku zwykłym na backup tylko 78,4MB/s. Wszystkie dyski Barracuda 7200.10/w Raid 320GB x2 , backup 250GB.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b6aea49630915e2.html

Edytowane przez Ryba1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Po pierwsze zrób test HD_Tachem, bo wykres który pokazałeś nic w zasadzie nie mówi.

ICH9R: zintegrowany w chipsecie, ma szansę mniej obciążać procka, ale to zależy od sterów

JMB36x: siedzi na pci-e i wydajnością ani funkcjonalnością nie ustępuje pierwszemu (poprostu masz więcej portów SATA ;) ). Jeśli wszystko jest prawidłowo skonfigurowane, a producent mobo nie skopał biosu, to nie będzie różnic w wydajności, bo 2 dyski nie są wstanie "zapchać" pci-e. Mówiąc inaczej nie ma znaczenia na którym kontrolerze postawisz macierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Masz dziesiątki tematów o raid0 z wykresami i opiniami - wystarczy poszukać...

Z wykresu wynika, że masz niejednakowe dyski (inna geometria lub wersja firmware). Jak na Raid0 wynik jest cienki. Jeśli dyski są jednakowe, to problem tkwi w sterach lub w biosie/konfigu kontrolera. W tej sytuacji możesz spróbować postawić macierz na JMB, choć wątpię że to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wykresu wynika, że masz niejednakowe dyski (inna geometria lub wersja firmware). Jak na Raid0 wynik jest cienki. .

Zdaje się właśnie dyski, choć miały być jednakowe, takie nie są ! Zakupione oba w znanej firmie wysyłkowej Kom..jako jednakowe, zresztą pisałem o tym:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2796113

Czyli nic nie da się zrobić? czy mam podstawę aby domagać się jednakowych dysków ..skoro nie współpracują w RAID ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Zdaje się właśnie dyski, choć miały być jednakowe, takie nie są !

...

Czyli nic nie da się zrobić? czy mam podstawę aby domagać się jednakowych dysków ..skoro nie współpracują w RAID ??

... zdaje się? Dyski identyfikuje się wg wersji firmware, numerze modelu i numerze seryjnym. Naklejki dolepiane na spodzie to raczej nie jest wiarygodne źródło informacji.

Jeśli dyski się różnią, a w zamówieniu (które jest de facto umową kupna-sprzedarzy) było wyraźnie napisane, że dyski mają być identyczne, to możesz powalczyć. Jeśli "dogadywałeś" się ze sprzedawcą, to teraz musisz liczyć na jego dobrą wolę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zdaje się? Dyski identyfikuje się wg wersji firmware, numerze modelu i numerze seryjnym. Naklejki dolepiane na spodzie to raczej nie jest wiarygodne źródło informacji.

Jeśli dyski się różnią, a w zamówieniu (które jest de facto umową kupna-sprzedarzy) było wyraźnie napisane, że dyski mają być identyczne, to możesz powalczyć. Jeśli "dogadywałeś" się ze sprzedawcą, to teraz musisz liczyć na jego dobrą wolę.

Oba dyski w Raidzie to Seagate 320GB. Oba Firmware 3.AAK, model ST3320620AS, ten sam PN /part number/ nr ser: S/N 6QF1TAL8, S/N 9QF551TQ

ale faktycznie jak nie zamienią to nic nie poradzę,..bo mam wersje AAK na obu :-(

A piszą o tym ..

http://www.fluffles.net/articles/seagate-AAK-firmware

Edytowane przez Ryba1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Hmm, art ciekawy ale nie nie do końca tłumaczy cienkie wyniki jakie uzyskałeś, np. "pofalowanie" wykresu oznacza różne czasy dostępu w zależności od położenia głowic - nie powinno być tego w dwóch identycznych dyskach.

Dobrze by było zrobić oddzielne testy dla każdego z dysków (long bench - dokładny), to by pokazało, czy oba dyski pracują tak samo. Poza tym można jeszcze spróbować na JMB i powalczyć z StripeSize - przy skopanym firmware mogą być znaczne różnice - spróbuj np. 4k i 64k.

Oczywiście najlepiej by było wymienić te dyski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi