Skocz do zawartości
oliveyra

Alpine 7 + Fan 9

Rekomendowane odpowiedzi

Modyfikacja staruszka na płycie asus P5ND2sli, P4650, graf gigabyte (pasywne chłodzenia).

Problem polega na przenoszeniu drgań na obudowę. Spowodowane jest to najprawdopodobniej zużyciem intelowego boxa i wysokimi temperaturami zewnętrznymi (wysokie obroty przy obciążeniach). Dokładają się do tego także grafika i chipset umiejscowione bardzo blisko.

Nie zależy mi zbytnio na ciszy i lepszym chłodzeniu ale uciekająca buda zaczyna mnie irytować więc po przeszukaniu forum wymyśliłem coś takiego:

AC Alpine 7 + fan 9 na tył

Tanio i powinno wykonać zadanie. Jednak mam dwa pytania czysto techniczne:

1. Czy i jaką pastę kupić pod radiator?

2. Fan 9 na łożysku olejowym czy podwójnym kulkowym?

Może to laickie pytania ale nie zajmowałem się nigdy chłodzeniem więc proszę o zrozumienie i dziękuję za pomoc.

Edytowane przez oliveyra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasywnego boxa i wysokimi temperaturami zewnętrznymi (wysokie obroty przy obciążeniach)

Zdecyduj sie co masz :lol2:

1. Kupowanie alpine7 jest dla mnie bezsensowne. Juz wiecej logiki ma smarowanie boxa as5

2. Jakbys pokusil sie o cos cichego i wydajnego do 80pln to bierz do tego ceramique

3. Kulkowe moze byc deczko glosniejsze na niskich obrotach. Ale czyszczenie tego raczej jest bezproblemowe. Nie wiem ile wytrzymuje natomiast olejowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już poprawione i sorki.

Jeśli chodzi o temperatury zewnętrzne to miałem na myśli upały lata.

Alpine 7 wydaje mi się dobrym rozwiązaniem ze względu na miękkie zawieszenie a widziałem go podczas pracy i spełnia swoje zadanie o niebo lepiej od boxa. Zauważ że cena jest niska a zestaw niezbyt nowy więc po co przepłacać.

Co do fana na tył skónił mnie fakt umiejscowienia grafa i chipsetu względem procka które oddają sporo ciepła więc za niewielkie pieniążki dodatkowy przewiew powinien się sprawdzić. początkowo myślałem o 12-tce ale nie wejdzie więc została dziewiątka.

Jak z tą pastą bo nie wiem czy zamawiać (mam sprzeczne informacje na ten temat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi