Skocz do zawartości
2002JSQ

Problem Z Pamięciami W Ecs P6ipat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z pamięciami w starym komputerku z Celeronem 1.0GHz (Socket 370)

W komputerze siedziala jedna kosc SDRAM 256MB z takim logiem M (chyba M-Tec, nieważne)

Jej oznaczenie to MT16LSDT3264AG-133E1 PC133U-333-542-A 256MB SYNCH 133MHz CL3

Udało mi się jeszcze znaleźć dwie takie same kostki na Allegro, z identycznymi oznaczeniami

No i teraz mam taki problem: każda kość działa osobno, lecz w parze lub w trójce słyszę tylko pisk.

Tak wogóle jak pierwszy raz włożyłem 3 sztuki to komputer widział 512MB a nie 768MB a później nie udało mi się ruszyć ich razem :/

Czym to może być spowodowane?

Może chodzi o to, że komputer pracuje z magistralą 100MHz a pamięci są 133MHz?

Może trzeba wsadzić tam Pentium III?

A jak Pentium III to "Coppermine" czy "Tualatin" ?

Ma ktoś z was jakąś koncepcję?

Dzięki z góry.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedys taka plyte głowna ale juz oddałem dla kolezanki i jedzie bez problemu około 448mb ramu (128 + 64+256). Pamietam ze płyta obsługuje maksymalna ilosc pamieci - 512 mb ramu ;p

oczywiscie plyta obsługuje pentium 3 do 1400mhz albo celerony tualantiny 1400mhz. mozesz wsadzic naszybszy jakis pentium 3 albo celek.

u kolezanki smiga radeon 9600 i dysk 120gb ;p

procesor chyba ma p3 1200mhz na magistralu 133 a pamieci w biosie jest ustawiony na 100mhz jak ustawie na 133 to nie odpala poniewaz ktoras pamiec nie jest w stanie pracowac przy 133 lub nie obsługuje predkosc 133 tylko 100...

Edytowane przez Curly18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi