Marcinas83 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Witam! Mam podobny problem! Już mnie to zaczyna lekko wkurzać! Procek: C2D E4300 Płyta: FOXCONN P35A-S Pamięć: GEIL DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 ULTRA CL4 -4-4-12 Karta gr.: PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (Sonic+) (1,0ns) (625/1800) Dysk twardy: IDA ATA 160GB Samsung 16MB bufor. Zasilacz: 350W jakiś nie markowy org. z obudową. Ustawienia BIOS standardowe, zmieniłem tylko że dysk to IDA. Problem polega na tym że np. komputer nie może przejść testu Super Pi 16M, w pewnym momencie pokazuje się niebieski ekran i od razu restart! Gram w grę FAR CRY i po chwili zabawy nagły restart! Po tym niekiedy komp ma trudność z ponownym bootowaniem! Kolejny problem to że za chiny nie mogę podnieść częstotliwości taktowania szyny (ani w BIOS ani w Programie FOX ONE). Jak tylko zwiększę domyślną częstotliwość taktowania w BIOS, Windows XP Pro. nie chce się uruchomić, podczas ładowania pokazuje się ponownie niebieski ekran i restart (i tak w kółko). W FOX ONE odrazy po naciśnięciu zaakceptuj niebieski ekran i komp się restertuje. Czasem zdąża się ze nawet nie reaguje na przycisk power! Mam komputery już od 7 lat ale tyle niebieskich ekranów nie widziałem nigdy!!! Co to może być? Zaznaczam że sam sobie składałem kompa! Pomocy!!! P.S Bios mam chyba P28 ale muszę to sprawdzić 9/14/2007. Jak to jest z temp. procka? Everest pokazuje temp. rdz. 1 ok 43st. C, temp. rdz. 2 ok 42st. C a temperatura procka to 32st. C? Wygląda mi to na problem z pamięciami. Ustawiłeś tymingi jak i napięcie takie jak zaleca producent?? Podnosząc FSB podnosisz też taktowanie pamięci i to tu może leży wina?? Jak masz ustawione wszystko domyślnie to zmień tak jak przewidział producent i powinno wszystko ładnie biegać. Dziwne ja z tą płytą nie mam wogóle problemów, jedynie to ze startem po większym o/c :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 BIOS ustawia domyślnie napięcie pamięci na 1.8V... ... w wielu przypadkach to za mało, by pamięci działały w pełni prawidłowo. (powinny działać na domyślnych ustawieniach ale kto ich tam wie) Na kościach powinno być napisane jakie napięcie jest dla nich najlepsze (pewnie coś w stylu 2.0-2.5V). BIOS -> FOX CENTRAL -> VOLTAGES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) z ciekawości odpaliłem goldmemory,program wiesza się na 16% obojętnie czy normal test czy quick,zmieniałem timingi/taktowanie/napiecia nic bez różncy na ustawieniach auto to samo,windows czy gierki normalnie działająnie nie ma problemów,może ktoś polecić jakiś sprawdzony progs pod wina testujący pamięć?wiem że GM jest wiarygodny ale dziwi mnie dlaczego pod np. 3dm2006 czy prime95 nie ma błędów Edytowane 19 Grudnia 2007 przez userek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Pamięci mają oznaczenie GX22GB6400UDC a na stronie producenta piszą "Working Voltage: 1.8v ~ 2.3v". Czyli co? Podnieść napięcie do powiedzmy 2v? Sciągłem najnowszy BIOS P33 (6B3F1P33) zobaczymy co on pomoże. Czy dobrze rozumie aby załadować nowy bios robie dyskietkę startową DOS i ładuje na nią te 3 pliki: 6B3F1P33.ROM AFUDOS flash I odpalam plik flash.bat Tak to się robi? Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2007 przez JerzyG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Sciągłem najnowszy BIOS P33 (6B3F1P33) zobaczymy co on pomoże. Czy dobrze rozumien aby załadować nowy bios robie dyskietke startową DOS i ładuje na nią te 3 pliki: 6B3F1P33.ROM AFUDOS flash I odpalam plik flash.bat Tak to się robi? Pozdrawiam boże człowieku strone wcześnie w tym temacie było pisane jak wgrywać bios ! ... poczytaj najpierw a jak nie znajdziesz odpowiedzi dopiero pytaj ... przeczytanie kilku stron dużo ci nie czasu nie zajmie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 boże człowieku strone wcześnie w tym temacie było pisane jak wgrywać bios ! ... poczytaj najpierw a jak nie znajdziesz odpowiedzi dopiero pytaj ... przeczytanie kilku stron dużo ci nie czasu nie zajmie ...Sorry ale myślisz że nie mam nic innego do roboty tylko czytać 38 stron? Skoro już napisałeś nowy post zamiast w/w treści wystarczyło napisać TAK/NIE lub zajrzyj tu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 no jeżeli Ci mówi, że stronę wcześniej masz napisane jak wgrać bios, a Ty piszesz o 38 stronach to sorry, zresztą zawsze możesz wyszukać w temacie interesującą Cię frazę i wierz mi, 38 stron byś czytać nie musiał. Użyj programu FOX LIVEUPDATE, chyba że wolisz po staremu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Witam. gdybym chciał użyć tego programu to bym nie pisał posta #1114. Mnie interesowała sprawa aktualizacji BIOSU z pod DOS`a i z dyskietki. No nie? Pozdrawiam i sorry za offtopic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) A ja tam jestem bardzo zadowolony z płyty..wszystko śmiga jak należy...tylko teraz żałuję ze kupiłem te zasrane OCZ Platinum rev2. beton nie pamięci, na 4-4-4-15 sypią błędami nawet powyżej 2.2v :< E6750 śmiga na 3,4Hgz bez podnoszenia napięć...miłe. @userek MemTestx86 ... bootojąca płyta i jedziesz, należy tylko pamiętać o tym że wbrew nazwie i powszechnemu przekonaniu MemTest testuje nie tylko pamięci, testy właściwe pamięci zaczynają się od testu numer 5. edit: nie zauważyłem że dopisałeś że progs pod winde... jest też wersja MemTest pod winde jakby co Edytowane 19 Grudnia 2007 przez dakota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Dakota, też strasznie żałuję, że wziąłem te biedackie ocz platinumy rev2 ;/ JerzyG no chyba, że wolisz z dosu, ok ,ale powiedz mi czemu nie chcesz spod windowsa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Teraz jak czytam to mogę się pochwalić tanimi acz wydajnymi za te pieniądze kingstonami 667mhz. Biegają sobie one tak jak w podpisie bez żadnych errorów :) tylko szkoda, że nie mam wszystkich na elpidzie wtedy bym powalczył o więcej mhz na pamięciach :) ładnie współpracują na tej płytce. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 JerzyG no chyba, że wolisz z dosu, ok ,ale powiedz mi czemu nie chcesz spod windowsa ? Ponieważ od czasu złożenia kompa zaskakuje mnie w najmniej odp. momentach niebieski ekran o błędzie w Win XP Pro i restert całego kompa. Nie chce uwalić płyty flasciach!ąc w windowsie. Oto dla czego. Na kościach widzę że jest napięcie 2,1v a no i timingi mam nie takie ja w opisie zamiast 4-4-4-12 przy 800MHz mam jakieś inne z 5tkami. Teraz jestem w pracy, a w domu obecnie brak neta. Więc nie mogę teraz sprawdzić dokładnie. Zmienić napięcie na 2,1v i zmienić timingi na takie jak na etykiecie pamięci? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) JerzyG -> tak zmień napięcie tak jak jest na pamięciach i ustaw takie tymingi, powinno być już OK. Producenci często dają inne parametry standardowe pamięci po to aby na każdej płycie ruszyły, a później użytkownik sam musi sobie je "dostroić". Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Dzięki! Postaram się to zmienić, choć instrukcja którą dostałem jest bardzo uboga w jakiekolwiek informacje z opisami. Poprzednio śmigałem cały czas na P4 oraz pamięciach RIMM PC 800 więc nie mam jeszcze na tyle doświadczenia abym dla was o oczywistych rzeczach wiedział. Tam wystarczyło wszystko złożyć do kupy i jazda. W domu poprobuję i napisze jutro jak mi poszło. P.S. aby flashować z DOS`a odpalam flash.bat TAK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) @JerzyG: P.S. aby flashować z DOS`a odpalam flash.bat TAK? tak a na przyszlosc, jak chcesz miec tak, zeby dzialalo od razu z marszu, to kupuj *standardowe* RAM'y, a nie fabrycznie podkrecone "wyczynowki" - standard JEDEC mowi, ze RAM (DDR2) ma miec CL5 (nie 4!) przy 667/800 MHz przy 1.8V (a nie 2.1 i wiecej). === prosba do posiadaczy naszej plyty i prockow E2160 M0 (tylko ta rewizja - nie L2!): - zaladujcie bios P33 - w biosie dajcie load opt. defaults - ustawcie w biosie FSB na 820 MHz (205 * 4), i obnizcie mnoznik do 8 z 9 (opcje super clock free trzeba dac na enabled w tym celu) - save i reboot, na ekranie startowym zanotujcie ile wam wyswietla CPU speed (najlepiej zrobcie skrina), wejdzcie do biosu i sprawdzcie jakie wartosci CPU i FSB wam wyswietla w oknie System overview i w Configure advanced CPU settings (skriny mile widziane) - sprawdzcie w windzie w CPU-Z, ile wam wyswietla predkosc CPU/FSB (pod obciazeniem) z gory dzieki! moglby ktos to zrobic? bo fox mi robi jazdy (testuja na procku ES i twierdza, ze im wyswietla dobrze - nawet skriny przysylaja wrrr). I piszcie do nich w tej sprawie na http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx - najlepiej z zalaczonymi skrinami z dowodem buga i komentarzem. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 moglby ktos to zrobic? bo fox mi robi jazdy (testuja na procku ES i twierdza, ze im wyswietla dobrze - nawet skriny przysylaja wrrr). I piszcie do nich w tej sprawie na http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx - najlepiej z zalaczonymi skrinami z dowodem buga i komentarzem. Sprawdziłem u siebie, wygląda to tak: Na ekranie startowym pokazuje mi 1,84 Ghz W biosie w overview i adv settings pokazuje mi również 1,84 Ghz, tyle że FSB pokazuje mi tam 924 :blink: W CPU-Z pod obciążeniem: 1,64GHz i FSB 820 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Może wystarczy zresetować bios?? Jeśli to robiłeś już i nadal się komp nie chce uruchomić to spróbuj włączyć go POWEREM i za chwilę wyłączyć POWEREM i znów włączyć POWEREM. Tak się włącza kompa jak zasilanie zasilacza wyłączysz. Taki urok tej płytki :lol2:zanzcy mowisz o dwoch przyciskach na plycie jeden od zasilania a drugi reset? Jesli tak to robilem reset i wlaczylem tym przyciskiem i wylaczylem i wlaczylem i dalej nic. A restet biosu polega wlasnie na tym przycisnieciu przycisku reset na plycie? Dalej zero odzewu. A moze jakies zworki przestawic? Bo jesli bylby jakis problem z ktoryms z podzespolow to plyta piszczalaby przy starcie? Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Tapio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 zrób clear cmos taka zworka niebieska kolo POWER i RESET na mobo. jak by piszczała cały czas to oznaka że coś jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 zrób clear cmos taka zworka niebieska kolo POWER i RESET na mobo. jak by piszczała cały czas to oznaka że coś jest nie tak. i dalej nic ten clear cmos polega na przelozeniu zworki na 2 i 3 pin i co dalej bo nie jestem pewien czy to zrobilem poprawnie poniewaz po przelozeniu zworki komputer nie chcial sie wcale uruchomic wiec powrocilem na ustawienia poprzednie (tak jak napisane bylo zreszta w instrukcji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Wyłączasz zasilacz czekasz aż zgaśnie dioda czerwona, przestawiasz zworkę na te dwie najbliżej baterii, czekasz minutę i później ustawiasz na dwa piny dalej od baterii i włączasz kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 vincT_T: Sprawdziłem u siebie, wygląda to tak: Na ekranie startowym pokazuje mi 1,84 Ghz W biosie w overview i adv settings pokazuje mi również 1,84 Ghz, tyle że FSB pokazuje mi tam 924 W CPU-Z pod obciążeniem: 1,64GHz i FSB 820 Dzieki za sprawdzanie i potwierdzenie buga. Na pewno masz procka rev. M0 (pytam, zeby sie upewnic na 100%)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Wyłączasz zasilacz czekasz aż zgaśnie dioda czerwona, przestawiasz zworkę na te dwie najbliżej baterii, czekasz minutę i później ustawiasz na dwa piny dalej od baterii i włączasz kompa.zrobielem tak jak mowiles i dalej nic... co to moze byc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 vincT_T: Dzieki za sprawdzanie i potwierdzenie buga. Na pewno masz procka rev. M0 (pytam, zeby sie upewnic na 100%)? tak mam M0 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) zrobielem tak jak mowiles i dalej nic... co to moze byc? Uwalona płyta np. przez nieodpowiedni zasilacz tzn. no name :P, bądź już taka była ze sklepu., jeśli nic nie pika, to jedyne wytłumaczenie. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Uruchamianie płyty po zmianie ustawień w BIOSie 1) Małe zmiany powinny spowodować zwykły start lub podwójny start, czyli: a) reset, b) wyłączenie się płyty na moment c) normalne włączenie się płyty (płyta sama tak zrobi) 2) Większe zmiany mogą prowadzić do pkt c) który się zawiesza (m.in. zero sygnału z VGA). Należy: a) przycisnąć i przytrzymać guzik POWER (kilka sekund)(wyłącza płytę) (poczekać) b) uruchomić normalnie lub a) przytrzymać POWER (kilka sekund) b) odłączyć zasilacz i podłączyć go po paru sekundach c) uruchomić* 3) Przedobrzenie. Jeśli powyższe czynności nie skutkują pozostaje Clear CMOS (kasowanie zmian w BIOSIE) a) przekładamy zworkę CLR CMOS z 1-2 na 2-3 (najpierw oczywiście wyłączamy kompa) b) odłączamy zasilacz (ew. wyjmujemy też baterię) (czekamy parę sekund) c) wkładamy baterię d) przekładamy zworkę CLR CMOS z 2-3 na 1-2 (inaczej nic się nie uruchomi) e) włączamy zasilacz f) uruchamiamy kompa ponownie* * wyłączenie zasilacza wymaga często uruchomienia kompa dwa razy: a) uruchomić kompa (brak reakcji - POST oraz np. zero sygnału z VGA) b) wymusić wyłączenie (przytrzymać guzik POWER) c) włączyć PISZCZENIE Gdy wprowadzimy w BIOSie za dużo zmian płyta może się zawiesić piszcząc przy tym przeciągle. Proponuję przelecieć powyższe metody. U mnie skutkuje CLEAR CMOS. (nie często piszę ładne posty a mam aspiracje... trudno, że częściowo jest to już w FAQ :wink: ) Lubię się bawić :D Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Beastian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Witam! Mam podobny problem! Już mnie to zaczyna lekko wkurzać! Zasilacz: 350W jakiś nie markowy org. z obudową. ehhh, :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturD Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Siema. Komp: Proc: 2160 Płyta: Foxconn p35a-s Pamięci: Geil ddr2 2x1024 black dragon Grafa: 8800 gt Dyski: Caviar 320 gb DVD: LG Zasiłka: Amacrox 500w Warrior Mam duże kłopoty z podkręcaniem tego procka. Prawdopodobnie coś robie źle tylko nie wiem co mur.gif Maksymalnie co osiągnąłem to ustawienia fsb na 250(foxconnowe 1000) czyli łącznie 2250 mhz(250x9),FSB:DRAM 5:6, dram frequency 300,timingi pamięci 5-5-5-15 to wszystko na napięcie ramu 2, procka około 1,39 oraz mostka północnego 1,3. Jeszcze przed załadowaniem windy wyskakuje napis, że będzie zmniejszone taktowanie procka bo procesor takiego nie obsługuje icon_neutral2.gif (w windzie jednak widzi te 2250 mhz). Gdy próbowałem zmienić fsb na 266 plus zwiększone napięcia oraz timnigi chyba 6-6-6-15 komputer oczywiście sie nie włącza. Jeszcze po clearmosie dostałem za friko blue screena w windzie cool.gif Wczoraj moje próby z oc skończyły się tym ze winda, everest ,cpu-z itd widziały tylko jeden rdzeń i jedyne co pomogło to format icon_confused2.gif Czy można coś poradzić, żeby procek więcej szedł? Gdzie jest błąd mur.gif ? Czy to już koniec osiągnięć procka? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam zmień bios na P32 lub P33. Nic to nie dało. Zrobiłem aktualizacje biosu do p33. Zrobiłem kilka testów. Niestety w kwestii fsb nic to nie dało. Pamięci na fsb 250 działają i na timingach 5-5-5-15 i na 4-4-4-12 oraz na dram frequency 375. Niestety powyżej fsb 255 nic nie działa. Próbowałem wiele kombinacji. Nawet jak podnoszę bardzo napięcia ramu, mostka oraz procka. Czy to może być fsb wall? Czy to na prawdę może być koniec możliwości procka? Ma ktoś może jakiś patent co zrobić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper___ Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam, mam problem z karta dzwiekowa na tej plytce, posiadam system xp z serv.packiem 2, wszystko niby sie normalnie instaluje, komputer uruchamia sie ponownie, a pozniej komputer znajduje dodatkowe urzadzenie: "audio device on high definition audio bus" i niestety nie moge zainstalowac zadnych sterownikow do niego, sam z internetu tez nic nie znajduje. Dodam, ze instalowalem wszystkie sterowniki zgodnie z wytycznymi z pierwszej strony tego tematu, bios mam P33. Aha i jeszcze jedno dzwiek mi dziala. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam! Jeden problem rozwiązany! A przyczyną tego problemu była moja niewiedza na temat działania DDR`ów. Wystarczyło podnieść napięcie kości do 2,1V zmienić timingi na te od producenta (4-4-4-12) oraz ustawić zamiast AUTO na 800MHz. Teraz wszystko hula jak powinno! Zero niebieskich ekranów, restertów no i wyniki w WinRar Benchmark się poprawiły z 658 na 1088. Komp przechodzi testy memtest 1.7 oraz SuperPi bez jakiejkolwiek zadyszki. WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC. Niestety chciałem podnieść taktowanie szyny do 1066 (266) ale komp już się nie obudził. Brak sygnału z VGA ponieważ komp ruszył (coś tam robi) ale ekran pozostaje czarny, no i dioda monitora mryga. Na szynie 900 (225) wstał bez problemu i osiągnął taktowanie ~2003 GHz. P.S czy oprócz podniesienia częstotliwości szyny muszę coś jeszcze pozmieniać? A i czy u was napięcie procesora też skacze od 1.168v do 1.264v? Czy to normalne? Może to wina zasilacza lub sieci energetycznej? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Uwalona płyta np. przez nieodpowiedni zasilacz tzn. no name :P, bądź już taka była ze sklepu., jeśli nic nie pika, to jedyne wytłumaczenie.zasilacz mam firmowy akurat (corsair vx450w) No nic kompa musze oddac do jakiegos speca bo nie mam nawet zamiennikow aby wszystko posprawdzac (aby dojsc do tego czy to oby plyta napewno jest walnieta) A jakby plyta byla walnieta to zasilanie normalnie wlaczyloby sie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...