Skocz do zawartości
kavoo

Wybor Mobo - Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Robie wreszcie upgrade kompa i generalnie z calego zestawu tylko wybor plyty spedza mi sen z powiek.

Generalnie waham sie miedzy dwoma modelami:

1. Asus P5KC

2. Asus P5K Deluxe / WIFI-AP

Cenowo wychodzi podobnie, bo do pierwszej plyty bede i tak planowal za chwile dokupic sieciowke wifi. Pozostaje tylko pytanie - czy warto pchac sie na sile w opcje DDR3 ograniczajac max. rozmiar DDR2 do 4GB?

Wiadomo, ze slotow DDR3 i tak teraz nie wykorzystam, bo ceny DDR3 sa smiechu warte. Ale kiedys w koncu stanieja i w zwiazku z tym jest dylemat - czy lepiej wtedy babrac sie w kolejna zmiane plyty glownej, czy miec juz w kompie sloty DDR3 na plycie, ktora... bedzie juz wowczas lekko podstarzala?

P.S.

System to WinXP Pro, wiec teoretycznie te 4GB osiagalne na P5KC to max. mozliwosci, ale niewykluczone, ze z czasem pojawi sie jakis SP do Visty i bedzie warto sie przesiasc... a wtedy juz do pracy (grafika, foto) przyda sie wiecej ramu.

P.P.S.

Decyzje musze podjac szybko, wiec... z gory dzieki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu bral Abit IP35-E .

IP35-E odpada - nie ma FireWire onboard, a to jest mi niezbedne (aparat foto). Jesli juz, to IP35 bym wolal, tym bardziej, ze ma jak widze duzo lepsze chlodzenie.

Generalnie wolalbym Abita, bo jakos przywyklem do AWARD BIOS-a i jak widze AMI, to mnie mdli ;-) Szkoda, ze Abit nie ma zadnej mobo na P35 z wifi, wtedy bym sie pewnie nie zastanawial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IP35-E jest bardzo dobra. Jak potrzebujesz firewire to dokup na pci :)

Nie dokupie FireWire na PCI, bo na plycie do dyspozycji sa 3 sloty PCI, w ktore musze wrzucic:

1. dodatkowy kontroler ATA (mam 4 dyski ATA, ktorych sie na pewno nie pozbede),

2. SkyStara,

3. sieciowka wifi (w najblizszych planach).

Edytowane przez kavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi