kavoo Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Robie wreszcie upgrade kompa i generalnie z calego zestawu tylko wybor plyty spedza mi sen z powiek. Generalnie waham sie miedzy dwoma modelami: 1. Asus P5KC 2. Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Cenowo wychodzi podobnie, bo do pierwszej plyty bede i tak planowal za chwile dokupic sieciowke wifi. Pozostaje tylko pytanie - czy warto pchac sie na sile w opcje DDR3 ograniczajac max. rozmiar DDR2 do 4GB? Wiadomo, ze slotow DDR3 i tak teraz nie wykorzystam, bo ceny DDR3 sa smiechu warte. Ale kiedys w koncu stanieja i w zwiazku z tym jest dylemat - czy lepiej wtedy babrac sie w kolejna zmiane plyty glownej, czy miec juz w kompie sloty DDR3 na plycie, ktora... bedzie juz wowczas lekko podstarzala? P.S. System to WinXP Pro, wiec teoretycznie te 4GB osiagalne na P5KC to max. mozliwosci, ale niewykluczone, ze z czasem pojawi sie jakis SP do Visty i bedzie warto sie przesiasc... a wtedy juz do pracy (grafika, foto) przyda sie wiecej ramu. P.P.S. Decyzje musze podjac szybko, wiec... z gory dzieki ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Nie oplaca sie pchac w ddr3. Drogie i musi byc wysoko taktowane by bylo szybkie jak ddr2 ;) Dla Xp max to okolo 3GB ramu. Wiecej nie wykrywa. Ja bym na twoim miejscu bral Abit IP35-E . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ja bym na twoim miejscu bral Abit IP35-E .IP35-E odpada - nie ma FireWire onboard, a to jest mi niezbedne (aparat foto). Jesli juz, to IP35 bym wolal, tym bardziej, ze ma jak widze duzo lepsze chlodzenie. Generalnie wolalbym Abita, bo jakos przywyklem do AWARD BIOS-a i jak widze AMI, to mnie mdli ;-) Szkoda, ze Abit nie ma zadnej mobo na P35 z wifi, wtedy bym sie pewnie nie zastanawial... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 IP35-E jest bardzo dobra. Jak potrzebujesz firewire to dokup na pci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) IP35-E jest bardzo dobra. Jak potrzebujesz firewire to dokup na pci :)Nie dokupie FireWire na PCI, bo na plycie do dyspozycji sa 3 sloty PCI, w ktore musze wrzucic: 1. dodatkowy kontroler ATA (mam 4 dyski ATA, ktorych sie na pewno nie pozbede), 2. SkyStara, 3. sieciowka wifi (w najblizszych planach). Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez kavoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...