Skocz do zawartości
21szpak

Problem Z Instalacja Winxp Na Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak posiadam laptopa DELL C400, ktory nie posiada wbudowanego napedu CD/DVD a dodatkowo jakby tego bylo mala nie ma mozliwosci bootowania z USB.

Instalacja systemu jest mozliwa wylacznie poprzez podpiecie specjalnym kablem zewnetrznego CD/DVD ale taki kabelek kosztuje na allegro 130pln i nie mam zamiaru jego kupować.

Teraz nasowa sie moja mysl i pytanie do Was ale najpier moj pomysl jak ten problem z instalacja ominac:

1. Kupiłem przejsciówke 2,5 na 3,5 cala by móc podłaczyc dysk z lapka do zwykłego desktopa.

2. Moj brat posiada kompa DELL z Pentium 3 na pokladzie i chipsetem i815 - w laptopie jest 830M w procesor to Pentium3-M wiec jest to dosc podobny chipset jak i procesor

3. Chce wlasnie na tym desktopowym Dellu zainstalowac czysty system na dysku 2,5cala i tak spreparowany dysk z systemem wlozyc do laptopa

Czy takie cos sie uda? Czy WindowsXP poznajduje sobie przy pierwszym wlaczeniu odpowiednie sterowniki do plyty i procesora w laptopie? Wszystkie pozostale sterowniki posiadam czyli do chipsetu dzwieku, sieci i innych

Jesli ma ktos mozliwosc zrobienia takiego doswiadczenie to byl bym niezmiernie wdzieczny za przeprowadzenie takiego eksperymentu.

Dawajcie tez pomysly piszcie co kolwiek co moze byc pomocne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Napisałem to poniewaz wrazie problemów z uruchomieniem płyty przez boot CD to za pomoca dyskietki startowej Win98 dostajemy sie do katalogu i386 na płycie instalacyjnej XPka i uruchamiamy plik winnt.exe i za jego pomoca uruchamia sie instlacja systemu WinXP. "

skopiuj instalke winxp na dysk. nie wiem czy ruszy ale warto spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ale do tego trzeba miec stacje dyskietek ktora tez jest pod kabelek podpinana i kolo sie zamyka. Jedyny pomysl to z tym instalowaniem na desktopie ale czy to zadziala?

Pomysł z instalowaniem na innym kompie a potem przenoszenie do laptopa jest raczej kiepski.

Już kiedyś to przerabiałem i zazwyczaj system się sypał.

Niestety XP to nie Linux że możesz se zmieniać sprzęt ile wlezie :wink:

Wydaje mi się ze najłatwiej byłoby kupić coś takiego lub wariant z możliwością podłączenia dysku SATA.

Wyjdzie Cię pewnie tyle co przejściówka.

Bardzo przydatna zabawka.

Wydaje mi się że tak będzie najprościej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=1994075

masz znaj moje chamskie serducho

To teraz powiedz mi co jest lepsze.

Kupić przejściówkę z 2,5-3,5" i kombinować, czy kupić przejściówkę z USB na 2,5", 3,5" i zainstalować normalnie system.

Ja bym wybrał jednak to drugie rozwiązanie.

Cena ta sama.

To tylko moje zdanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli jest opcja bootu z USB [;

a moja opcja jest uniwersalna

Nie musi być.

Do tego lapka są dodawane normalne napędy na USB tylko typu slim :) .

Nie mam siły więcej pisać. Niech autor tematu sobie wybierze jak chce rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być.

Do tego lapka są dodawane normalne napędy na USB tylko typu slim :) .

Nie mam siły więcej pisać. Niech autor tematu sobie wybierze jak chce rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

C400 nie bootuje z USB wiec nie da rady tak tego zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21szpak jeśli pomysł z pierwszego postu nie da rady, można spróbować przełożyć dysk z desktopa do lapka już po skopiowaniu plików na dysk a przed właściwą instalacją (wtedy gdy w trakcie instalacji xpeka następuje pierwsze ponowne uruchomienie) Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21szpak jeśli pomysł z pierwszego postu nie da rady, można spróbować przełożyć dysk z desktopa do lapka już po skopiowaniu plików na dysk a przed właściwą instalacją (wtedy gdy w trakcie instalacj xpeka następuje pierwsze ponowne uruchomienie)

Chyba prościej się nie da :mur:

Sam bym na to nie wpadł :D

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi