ZIBI_PL Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Witam. Jestem totalnie nie oswiecony w tym temacie wiec nie smiac sie z moich pytan ;) a wiec: 1) moj sasiad dostarcza mi neta i jestem podlaczony do routera u niego. Jaka mam najlepsza i najtansza mozliwosc rozdzielenia sobie tego lacza na dwa komputerki w mieszkaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Kupić switcha do siebie i podłączyć kabel od sąsiada, a potem już tylko komputety podłączyć do tego switcha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Switch to chyba najtańsze (powiedzmy ze juz od ok 50pln + kable) i najprostsze rozwiązanie, zwłaszcza ze wystarczy podłączyć go do prądu i podpiąć kabelki. Zależy jeszcze w jaki sposób "rozliczacie" sie za neta z sąsiadem, jeśli nie bedzie robił problemów i nie podniesie Ci stawki to takie rozwiązanie jest na pewno najtańsze i najlepsze. Jeśli chciał by żebyś płacił za 2 kompy i nie bardzo Ci sie to widzi to trzeba by podpiąć kolejny router i "schować się" za natem, wtedy jest troche mniejsza szansa ze zorietuje sie w tym ile kompów masz podłączonych, ale niestety router jest troche droższy, a do tego trzeba by go jeszcze troche przekonfigurować, a pozatym w sieci lokalnej miał byś problem z niektórymi usługami i transferem (większość, o ile nie wszystkie tanie "pseudoroutery" mają na porcie WAN 10MBit wiec przegranie czegoś od sąsiada trwało by troche dłużej). Zawsze możesz wsadzić 2 karty sieciowe w 1 kompa i przez niego routować, ale to wymaga jeszcze więcej zabawy w "ukrywanie się" a do tego skoczą rachunki za prąd:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 no narazie zmostkowalem dwie sieciowki - ale z czasem pomysle nad czyms bardziej uzytecznym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 no narazie zmostkowalem dwie sieciowki - ale z czasem pomysle nad czyms bardziej uzytecznym ;) hehe, ja tez tak ciagnolem jakiś czas, ale nie jest to za wygodne rozwiązanie. Radził bym jednak dogadać się z sąsiadem i podpiąć net przez switcha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...