Nerevar Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak zamontowac najlepiej wentyle, mam 2 : 1 x 8/8 (ten bedzie z tyłu), i 1x 12/12, po wyrznieciu dziury bedzie z boku, teraz mam pytanie jak najlepiej je ustawic. Chcem zrobic tak : boczny bedzie wciagal powietrze tylny wypychal, czy to dobre wyjscie ? (mam jeszcze miejsce na 8/8cm u gory i z przodu- te 2 sa jakies lipne bo zatkane - nie ma dziurek u gory i z przodu ale u gory w obudowie (zewnetrznej werstwie) mozna wywiercic z przodu nie...) 2 pytanie, czy można zdezintegrować stary zasilacz i wyciagnac z niego wentylator (chieftec 360W) pod jaka linie musial bym go podlaczyc - glownei chodzi mi czy taki wetylator mozna podlaczyc ;) ? Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Nerevar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Jakie masz chlodzenie na procku? Jesli boxowe to wentyl 8 cm daj na bok zeby wdmuchiwal, a wentyl 12 cm na tyl zeby wydmuchiwal. Ewentualnie zrob tunel powietrzny na bocznej sciance a ten wiatrak 8 cm daj na przod zeby dmuchal na dyski. Oczywiscie ze mozna, sam wywalilem swojego wyjca z zasilacza i wlozylem tam cos cichszego. W niektorych zasilkach masz specjalne wejscia na wentyl [zreszta jak rozkrecisz to sam zobaczysz]. Ja u siebie musialem przeciac kable od starego wentyla i zlaczyc z kablami od nowego. Obowiazkowo okrec tasma izolacyjna miejsca "skrecenia" kabli bo mozesz zrobic zwarcie. Tylko ten nowy wiatrak niech lepiej nie bedzie duzo slabszy [jesli chodzi o RPM] bo Ci sie bedzie grzac zasilka. Przeszukaj forum pod haslem "fanswap"- sporo o tym bylo. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Paolo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 haha ale mi chodzi o to zeby wymontowac tego z zasilaczac i w budzie umiescic lol... bo zasilacz to złom ze spuchłymi kondami (rozkrecalem) 12/12 z tylu nie da rady :( pojdzie na bok, 8/8 na tyl, z przodu / u gory zamontuje jak mi sie uda wydobyc z zasilacza wentyl ;) 8/8. co do dyskow a raczej dysku bo mam 1 to nie trza, nie grzeja sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Acha, nie zajazylem ze ten zasilacz jest martwy. Rozkrec go i zobacz czy jest poldaczony tak jak cooler na procku czy po prostu kable sa przylutowane. W tym drugim przypadku raczej nic nie zrobisz z takim wentylem - chyba ze masz jakas wtyczke od starego wentyla pod ktora byc mogl go przylutowac. Ale imo szkoda zachodu, lepiej kupic nowy wentylator. Nie odpowiedziales jaki masz cooler na procku. Jest to istotne bo w przypadku coolerow gdzie wiatrak wieje na radiator "od tylu" [jak np. Fryzjer, Pentek hp-100 czy Infinity] robienie dziury z boku nie ma zadnego sensu. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Paolo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) mam wentylator stockowy ;p zasysajacy powietrze, na stockowej pascie i chlodzeniu temp w idle to 45-50 C na CPU Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Nerevar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Szukajka + Chlodzenie konwencjonalne + wentylacja To na poczatek :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...