Skocz do zawartości
Dziuby

Moje Dosyć Ciekawe Hobby

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat z plaż na których wypoczywam, na pamiątkę biorę trochę piachu oraz kupuję duperelki które przedstawiają/identyfikują daną plaże lub miejsce,

Egipt hotel Sea Gull

W tej butelce jest kilka rodzai piachów, (od góry od lewej) plaża przy hotelu, niżej piach z samego wejścia do wody w tym samym hotelu, pustynia egipska i wyspa Gift.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Butelki to jak większość poznaje kupione w Ikei, piramidka to magnesik na lodówkę, na górze jest mała piramidka i skarabeusz kupione w Egipcie, frędzelki kupiłem w przydomowej pasmanterii, napis na górze to hotelowa bransoletka. Z drugiej strony przyczepione są Egipskie Funty

..........................................................................

Egipt hotel Coral Beach piach z przyhotelowej plaży.

Butelka kupiona w Egipcie po oleju z oliwek, Tutenchamon to magnesik na lodówkę, górny kapsel będzie dopiero robiony (brak materiału, mogę zdradzić że będzie tam głowa lalki w arafatce - taki arab), przyczepione godło Egiptu znalazłem na plaży

.........................................................................

Egipt kompozycja z piachu z Sahary

Dołączona grafika

Gotowa butelka kupiona za 5 dolarów, jej zrobienie trwało 15 minut, mozna powiedzieć że ludzie którzy to robią to artyści

........................................................................

Tenefyfa Playa de las Americas hotel Santa Maria

Butelka po winie, praktycznie gotowy motyw przedstawiający Hiszpanie, dokupiłem tylko mapkę Teneryfy i pamiątka gotowa

.......................................................................

Izrael morze Martwe na półwyspie Synaj

Piach potwornie zasolony, suszyłem go kilka dni przed wsypaniem do butelki i nic z tego nie wyszło. Piach pochłania wilgoć z powierza.

(Z przykrością stwierdzam że nie byłem na tej plaży, piasek przywieźli mi znajomi nie mogłem sie oprzeć takiej okazji zdobycia piachu z tak egzotycznego i pochłoniętego wojna regionu)

Pewnie zapytacie czemu drut kolczasty, tak mi sie skojarzył Izrael, ukrzyżowali Chrystusa, holokaust no i okupacja Palestyny (proszę nie brać zbytnio tego do serca, każdy ma jakieś skojarzenia dotyczące jakiegoś państwa

W tej butelce zostały wykorzystane elementy CD-ROM-u i inne drobiazgi które tylko miałem, same szkło to seta po naszej gorzale

....................................................................

Izrael Morze Czerwone Eliat. Ta butelka jest kapitalna :-D

Tak jak wyżej pluz spory kawałek czarnej nici na żydowskie pejsy

...................................................................

Grecja Paralia

Bardzo ciekawa butelka po greckiej wódce Ouzo, jak ktoś nie pił polecam smaczna i nie szarpie jak polska, na butelkę przykleiłem motyw grecki (magnesik na lodówkę) i inne greckie symbole, górny kapsel obrobiłem tasiemkami kupionymi w pasmanterii

..................................................................

Grecja Wyspa Skíathos

Piach wygląda przepięknie zwłaszcza pod słońce, bialutki z mieniącym sie złotym brokatem (pokruszone muszelki). Ta plaża to jedna z trzech najpiękniejszych plaż na świecie, tak mówiła pilotka wycieczki :-D

Tak jak wyżej, Grecy mają potężny wybór butelek, każdy może coś wybrać

.................................................................

No i piach z Bałtyku

Darłówko Zachodnie

Bardzo ciekawa butelka kupiona w kołchoźniku (duży sklep pod wielkim namiotem na promenadzie w miasteczku), chyba na przyprawy, ciekawostką jest wieczko, kapsel do którego można coś wsypać, ja wsypałem bursztyn. Górny stateczek kupiłem za 4 zł idealnie pasował na samą górę, można powiedzieć postawiłem kropkę nad "i", Plakietkę wydrukowałem, żeby pamiętać który piach jest z skąd

.................................................................

Darłówko Wschodnie

Ta butelka nadszarpnęła mój wakacyjny budżet (9zł), plus znaczek Darłówko 5 zł, stateczek 4zł, osiem browarów żeby oblać śliczną buteleczkę 32zł trochę sporo jak na opakowanie na piach... cóż wakacje i pamiątki kosztują :-D

................................................................

Butelka z piachem z Grand Canari z plaży Playa del Ingles

Butelka kupiona w miejscowym monopolowym, 10.50 euro, było jeszcze kilka innych ciekawych, leczy wybrałem tą ze względu na charakterystyczny hiszpański motyw korka. Plakietka ceramiczna jest piękna, motyw torreadora ujarzmiającego byka.

Mapka Grand Canarii to kolejne 3 euro , z tyłu dodałem jeszcze cygaro

..............................................................

Chorwacki plażowy żwir

Kamienie przywiozła mi znajoma tydzień temu z Chorwacji, butelka ma przypominać gąsiorek z winem z tamtejszych winnic tylko że kupiłem ją w sklepie w Warszawie, :lol2:, cena 8zł .

Znaczek na butelce jest oryginalny (magnesik na lodówkę) kosztował 30 kuna (waluta chorwacka, czyli 15 zł, dosyć drogo)

...........................................................

Tak cała kolekcja prezentuje sie na półce

Dołączona grafika

..........................................................

Jest jeszcze kilka miejsc w których byłem , z egzotycznych to Dominikana, z przykrością stwierdzam że piachu wziąć zapomniałem z innych nie wziąłem bo jeszcze nie zbierałem.

Ot takie małe hobby

kolejność miejsc jest zupełnie przypadkowa

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no hobby zaraiste. Nic tylko pogratulowac cierpliwosci / inwencji / zapalu :>.

Tylko sie dziwie, ze tak bezkolizyjnie przwiozles to do kraju, nigdy nic sie nie zbilo :>?

Lub np. ta kompozycja piachu z sahary, nie wymieszalo, sie podczas podrozy :blink:, i zakladam ze kupiles takiego gotowca, bo gdzie bys lazil po Saharze i robil takie wzorki :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy bym na takie coś nie wpadł. Respect. Ja kolekcjonuję dzwonki z wakacji (chociaż mam kilka z rynku z mojego miasta), ale nie mam takich zza granicy, o ile się nie mylę to mam chyba jakiś z Czech, jednego z Nowego Jorku (z Chinatown), którego przywiózł kolega taty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O umieszczeniu tematu w dziale prezentacje nie pomyślałem :D

Z przewiezieniem piachu nie było żadnego problemu, był w bagażu głównym.

Oto przedpremierowa butelka na piach z Grand Canari z plaży Playa Del Ingels

Widok z naszego balkonu hotelu Santa Monica na plażę

Dołączona grafika

Dołączona grafika

butelka z jakimś likierem

koszt 10.50 euro (sporo) :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Piach z Grand Canarii zrobiony zdjęcia dodałem w pierwszym poście.

Likier jest cytrynowy słodki jak diabli, wybornie smakuje z sokiem cytrynowym, tak czy inaczej alkohol raczej damski,

osobiście ze słodyczy to gorzała i śledzie, a pije wszystko prócz smoły i lepiku :lol2: .

Moja Ania większość zawartości butelki przelała do inne go szkła i powiedziała że reszta będzie do ciast no i się napiłem :D

Później poszedłem na browar :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi