grzesiu Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Podejrzewam, że większość procków zrobi 3.5GHz @ def. A płacenie o ~150zł więcej za 500MHz więcej to troche przesada moim zdaniem. Przecież taki Core2Duo E8xxx na 3.5Ghz i tak juz jest bardzo dobrym prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Też tak myśle a z moim szczęściem to i pewnie pamieci i tak by nie wyrobily ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 To ktoś może wie, czemu temperatura tak skoczyła. Proc teraz ma 1.275V i w stresie temp podchodzi pod 90. Puściłem go na stocj, w idle temperatura 56 zamiast 60, bardzo mała różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 To ktoś może wie, czemu temperatura tak skoczyła. Proc teraz ma 1.275V i w stresie temp podchodzi pod 90. Puściłem go na stocj, w idle temperatura 56 zamiast 60, bardzo mała różnica. Moim zdaniem...upały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Rozkminiałem to, ale 15 stopni? W dodatku proc się zdegradował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Rozkminiałem to, ale 15 stopni? W dodatku proc się zdegradował.Było 20* jest 30*. Poza tym gorzej oddać temperaturę do cieplejszego otoczenia. Ostatnio jak zobaczyłem, że w obudowie jest 42 stopnie to zdjąłem oba boki. Pasta była świeższa, może trochę podeschła. Trochę kurzu w radiatorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Nic nie cieszy jak obniżki :D A mój procek jak chodził tak chodzi, twarda sztuka :razz: Edytowane 30 Lipca 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 cavarr już potanialy tylko u nas takie sklepy ceny narzucają ... netto 350 zl brutto juz 420> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Proc się naprawił :). Sam... 1.25V - 4GHz znowu dobrze. Coś mi się zdaje, że to Asusa P5K-E szlag trafia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Wiec tak... Jezeli chodzi o krecenie prockow to jest kompletnie zielony. Prosilbym wiec o male FAQ, poradnik etc. odnosnie krecenia procka . Sprzet na ktorym bede krecil to : procek-Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) chlodzenie cpu - Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum grafika-Radeon 4870 Sapphire 512MB 2xDVI (PCI-E) LiteBOX ram- OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe mobo - Asus P5E Intel X38 zasilacz - Chieftec (GPS-650AB-A) 650W Chce podkrecic procka do 4GHz, zachowujac dobre temp i stabilnosc, mam nadzieje, ze sie uda przy tej konfiguracji...w tym proble, ze nie wiem jak. Wiec prosze o pomoc :). Z gory dziekuje. Pozdrawiam. Dodam, ze PC bedzie w piatek :) jak dobrze pojdzie jutro :). Wiec sa to nowe e8400... Edytowane 30 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Nic nie cieszy jak obniżki :D A mój procek jak chodził tak chodzi, twarda sztuka :razz: Na szczescie E8400 najmniej staniały :D E8400 górą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 E8400 Q811A394, 3600MHz stabilne dopiero przy 1.3V. :wacko: Dalej nie kręce, bo nie ma sensu.proponuje sie pobawić ja mam jeszcze ( bo go sprzedaje 8) ) Q814A151 i max który miał jedyny sens bo był przed 1,4v to 475*8 przy 1,4 w biosie real 1,368 pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) ja mam juz E0 ale bez jakis wiekszych rewelacji, chyba ze nie umiem czegos poustawiac w BIOS'ie bo mam nowa plyte P5Q Deluxe'a ale widzialem screena tego proca z FSB 600 wiec wall jest w miare wysoko. Na codzien uzywam default'a a to grania ma taki profil czy udało się coś więcej wycisnąć z tego nowego steppingu? Ktoś coś wie o tej nowej rev.? trochę mało w necie ... sprawdzonych informacji E8500 --> rev.SLB9K E8400 --> rev.SLB9J PCN108482_01_1_.pdf Edytowane 31 Lipca 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Pytanko: Którego selekta wybrać z tej listy - E8400 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Krece swojego proca, mecze orthosem i superpi i teraz pytanie o temperatury i vcore. Chodzi mi o zdrowe temperaturki dla procka. Interesuje mnie stabilny w miare chlodny o/c ale z drugiej strony nie chce zeby potencjal tego krzemu mi sie marnowal ;) Nie po to mam noctue na procku;) W tym momencie pod obciazeniem orthosa mam temp z everesta: Plyta : 42C Procesor: 44C (max) Rdzen 1: 61C (max) Rdzen 2: 61C (max) V core : 1,29V 9x430 Czy mam sie przejmowac ze az 61C na rdzeniach jest czy raczej patrzec na temperature procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Krece swojego proca, mecze orthosem i superpi i teraz pytanie o temperatury i vcore. Chodzi mi o zdrowe temperaturki dla procka. Interesuje mnie stabilny w miare chlodny o/c ale z drugiej strony nie chce zeby potencjal tego krzemu mi sie marnowal ;) Nie po to mam noctue na procku;) W tym momencie pod obciazeniem orthosa mam temp z everesta: Plyta : 42C Procesor: 44C (max) Rdzen 1: 61C (max) Rdzen 2: 61C (max) V core : 1,29V 9x430 Czy mam sie przejmowac ze az 61C na rdzeniach jest czy raczej patrzec na temperature procesora? proce maja konkretnie spierdzielone czujniki,teraz mam 55 stopni w stress ortos prio 9 na 1.45v fsb500,poprzednik mial 65 na takich nastawach i byl to najgoretszy 8400 jaki mialem na jednym co polecial na gware widzialem 3 razy 125 zanim sie wylaczyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 proce maja konkretnie spierdzielone czujniki,teraz mam 55 stopni w stress ortos prio 9 na 1.45v fsb500,poprzednik mial 65 na takich nastawach i byl to najgoretszy 8400 jaki mialem na jednym co polecial na gware widzialem 3 razy 125 zanim sie wylaczyl Czyli na co mowisz zeby patrzec, temperatury z rdzenia z everestu czy temp procka poprostu ? Dla mnie temp rdzenia wydaja sie najpewniejsze, nie wiedziec czemu.. Gdzie jest poprzeczka temp core ktorej nie powinno sie przekraczac? 65 70 75 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Czyli na co mowisz zeby patrzec, temperatury z rdzenia z everestu czy temp procka poprostu ? Dla mnie temp rdzenia wydaja sie najpewniejsze, nie wiedziec czemu.. Gdzie jest poprzeczka temp core ktorej nie powinno sie przekraczac? 65 70 75 ?? LUDZIE!! Czytajcie ten temat! Kilkanaście razy juz było wspomniane, że temperatury mierzy się programem 'REAL TEMP'! On pokazuje realne temperatury procesorów E8xxx. Ja bym nie przekraczał ~75-80c w orthosie. Swoją drogą, Temperatura w orthosie to jedno, a np. w grach to drugie. Orthos potrafi rozgrzać mojego procka do 68/70c a gdy gram w Crysisa i mam włączone logowanie temperatury, to rzadko kiedy dochodzi do 55c na obu rdzeniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Drogi Grzesiu w tej sytuacji sie mylisz zaden real temp ani coretemp nie jest dokladny nalepiej sie nadaja programy dolaczone do plyt glownych np:asus w moim przypadku roznica jest 10C pomiedzy real temp a softem asusa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Drogi Grzesiu w tej sytuacji sie mylisz zaden real temp ani coretemp nie jest dokladny nalepiej sie nadaja programy dolaczone do plyt glownych np:asus w moim przypadku roznica jest 10C pomiedzy real temp a softem asusa :wink: Może i się myle, ale mając 4 rózne programy które pokazują 4 rózne odczyty, nie wiadomo i tak który jest prawidłowy, mozemy jedynie się domyślać który jest najbliższy prawdy porównując temperature radiatora którą czujemy palcem a tą którą pokazuje nam programik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 mozna sobie zrobic ostry hardzik:zmniejszyc obroty wentyla na minimum dac na proca z 1.45 wlaczyc orthosa i zobaczyc kiedy sie wywali,potem z 10 stopni w dol i juz wiesz ktorej nie przekraczac a tak na powaznie im mniej tym lepiej,zreszta e8400 pokazuja jak chca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 LUDZIE!! Czytajcie ten temat! Kilkanaście razy juz było wspomniane, że temperatury mierzy się programem 'REAL TEMP'! On pokazuje realne temperatury procesorów E8xxx. Ja bym nie przekraczał ~75-80c w orthosie. Swoją drogą, Temperatura w orthosie to jedno, a np. w grach to drugie. Orthos potrafi rozgrzać mojego procka do 68/70c a gdy gram w Crysisa i mam włączone logowanie temperatury, to rzadko kiedy dochodzi do 55c na obu rdzeniach... Dzieki kolego bardzo ze info, wiadomo ze mecza proste pytania ktore sie powtarzaly na tym watku ale z drugiej strony tobie napisac a mi przedrzec sie 99strony zeby znalezc info... Dzieki jeszcze raz .. Teraz zabieram sie za porzadne krecenie, bo ciagle sie balem ze cieplo mam ale real temp mowi 52c na core temp to lece z voltami i mhzami ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Drogi Grzesiu w tej sytuacji sie mylisz zaden real temp ani coretemp nie jest dokladny nalepiej sie nadaja programy dolaczone do plyt glownych np:asus w moim przypadku roznica jest 10C pomiedzy real temp a softem asusa :wink: no wlasnie zebys to Ty sie zdziwil. Wlasnie real temp pokazuje faktyczna temp. jajek 45nm (czyli o 10*C nizsza niz Coretemp, Everest) Proponuje przeczytac topic to sie dowiecie o tym. Ewentualnie mozesz sciagnac wersje Coretemp'a przerobiona jesli sie nie myle przez meeron'a, ktora pokazuje wlasnie temp. takie same jak real temp i skonczmy z tym tematem, bo pojawia sie co 10 strona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Wlasnie real temp pokazuje faktyczna temp. jajek 45nm (czyli o 10*C nizsza niz Coretemp, Everest)Dokładnie tak własnie jest. i skonczmy z tym tematem, bo pojawia sie co 10 strona.Popieram ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 e84 q816 tj 16 tydzień ktoś miał do czynienia ? padaka czy coś z nim da się zrobić bo na chwilę obecną 1.2v 9*390 i po 2 sec orhos wali błąd memki 1:1 @2.1v <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 e84 q816 tj 16 tydzień ktoś miał do czynienia ? padaka czy coś z nim da się zrobić bo na chwilę obecną 1.2v 9*390 i po 2 sec orhos wali błąd memki 1:1 @2.1v <_< Ja mam 17 i to co w podpisie, do 3.6ghz idzie bez zmian V a pozniej 4.2 przy 1.42V :/ czyli tak bez rewelacji ale zle nie jest.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Wiec tak... Jezeli chodzi o krecenie prockow to jest kompletnie zielony. Prosilbym wiec o male FAQ, poradnik etc. odnosnie krecenia procka . (...) TEN poradnik powinien Ci spokojnie wystarczyć, masz w nim wyjaśnioną większość zagadnień ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 wysyp E8600 http://www.hardwareschotte.de/hardware/pre...00+BX80570E8600 my juz z proste71 kupiliśmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 no ,chłodniej to nie jest ,ale wygodniej,zresztą zawsze mogę lekko skropić AC ln :lol2: ale 70C...... Przyczyna znaleziona: Procek jest poprostu cieply. E8400 C0 i 10 stopni mniej na tych samych ustawieniach co E8200. Pozatym, co z tego ze z proste kupiliscie? I tak nic nie pokazecie na tym, bo... zawsze znajda sie jakies argumenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Pozatym, co z tego ze z proste kupiliscie? I tak nic nie pokazecie na tym, bo... zawsze znajda sie jakies argumenty. łał jaka głęboka myśl MISTRZU 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...