cavarr Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=478 Wreszcie skończa się spekulacje który program podaje poprawną temperaturę. Jest i poprawiona wersja Core Temp 0.99.3 http://www.alcpu.com/CoreTemp/ Version 0.99.3 - 22th August, 2008 - Add: Correct TjMax values for 45nm Core 2 series, according to this document. - Fix: When TjMax = 0 (undefined) "Delta to Tjunction" was not added to the temperature string. - Fix: On the fly CPU speed didn't pick up changes when EIST was disabled (only C1E active). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 bylo: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3078619 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Jedno jajo 31*, drugie 44* Niewątpliwie działa idealnie, jak wszystkie inne. :lol2: :lol2: :lol2: Żaden program nie poprawi uje... czujników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 bylo: http://forum.purepc.pl/index.php?sh...t&p=3078619 :)No to jestem nie w temacie :wink: U mnie pokazuje max: Core #0: 60-61C, Core #1: 58C Procek już się trzyma w orthosie 1H - degradacja nie następuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 ha, a dzisiaj procek juz ma kaprys bo zaliczylem blue screena i orthos wyrzuca po 1 minucie testow, chyba jednak nie do konca jest stabilny na tym napieciu ale pomijajac to orthos jest naprawde dziwnym programem bo potrafi liczyc ponad 2 godz, a pozniej wyrzuca po 1 minucie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Nie Orthos jest dziwnym programem tylko trzymanie kompa na granicy stabilności ma to do siebie. Dokładnie to samo miałem na PDC (komp działał przez tydzień bez problemów i nawet Orthosa przechodzi przez parę godzin a potem 2 minuty i koniec - skończyło się na zmianie ustawień na mniej agresywne - bo V nie chciałem podnosić). Dlatego między innymi procesory daje się podkręcać, bo producenci sprzętu zostawiają sobie margines bezpieczeństwa (a my to skrzętnie wykorzystujemy). A będąc blisko granicy wystarczy, zmiana jakiegoś czynnika, np. temperatury otoczenia, wentylacji pomieszczenia i już z stabilnego robi się nie stabilny. Niestety mam wrażenie, że swojego proca popchnąłeś za blisko tej granicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 probowalem testowac OCCTPT2.1.0.b02 i 2 godziny na high prioryty przeszlo bez problemu gdzie orthos wykrzaczal sie jak chcial, raz na 1.275 przechodzil 2 godziny, pozniej proc potrzebowal az 1.325 zeby orthos nie wykazywal bledow, pozniej po 2 minutach bledy, oczywiscie masz racje ale E8500 podkrecony na 3.8GHz nie jest chyba jakas granica stabilnosci, to tylko 600MHz (albo "aż") :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Mi orthos dziala stabilnie przez jakies 2 na napieciu 1.325 przy podkreconym E8400 @4GHz, ale juz na drugi dzien wykrzaczal sie po kilku sekundach :/ Wiec bylem zmuszony do podniesienia napiecia do 1.35, teraz orthos chodzi 3,5 godziny :D tylko temp mam chyba troche za wysokie bo mam w stresie 72* :blink: na karokorum :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) probowalem testowac OCCTPT2.1.0.b02 i 2 godziny na high prioryty przeszlo bez problemu gdzie orthos wykrzaczal sie jak chcial, raz na 1.275 przechodzil 2 godziny, pozniej proc potrzebowal az 1.325 zeby orthos nie wykazywal bledow, pozniej po 2 minutach bledy,Stabilność kompa można jeszcze testować EVERESTEM. Bardzo dobry test wg mnie. próbowaliście? Orthos powoli się kończy :) Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 odziny :D tylko temp mam chyba troche za wysokie bo mam w stresie 72* :blink: na karokorum :mur: no wlasnie ten karakorum jakis dziwny, procek w stresie, temp ok 67 stopni, a dotykajac radiator u podstawy jest ledwo cieply ze o samym radiatorze nie wspomne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 procki sa chlodne tylko czujki walniete... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 To, że Orthos się wywala, to tylko wskazówka, że coś się nie tak dzieje z kompem. Mi się nie wywalał, na ustawieniach X przez tydzień. Potem gram sobie w coś i proszę gra się złożyła. Potem następny raz. No to odpalam Orthosa, no bo przecież działał i co - błąd po minucie. Zmieniłem ustawienia i gry chodzą i Orthos się nie wywala. W zasadzie jakikolwiek program by nie był to nie może się wywalać - no chyba że jest ewidentnie zrypany. A chyba nie chcecie po roku się dowiedzieć, że się nie możecie do jakiś spakowanych danych po roku dostać, bo się program kompresujący pomylił przy pakowaniu, dzięki temu że komputer był prawie stabilny. A co do czujników w prockach to też nie jest tak. Czujniki mogą są zwalone w IDLE. Tzn w idle mogą się blokować na jakiejś temperaturze. Ale Intel twierdzi, że to nie błąd bo one są po to żeby procek się wyłączył przy przegrzaniu więc są tak kalibrowane, żeby jak największą dokładność osiągnąć przy Tjmax a nie w idle :) A co do Karakorum to u mnie jest tak samo, ale i tak samo było na BOXie Intela. Procesor gorący a radiator na procku nawet nie ciepły. Widocznie jest jakiś problem z odbieraniem temperatury z rdzenie przez czapę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Intel twierdzi, że to nie błąd bo one są po to żeby procek się wyłączył przy przegrzaniu więc są tak kalibrowane, żeby jak największą dokładność osiągnąć przy Tjmax a nie w idle :) Coś w tym może być. Im wyższa temp. tym bliższe wskazania. Przy około 40* różnice dochodzą do 14* (30* vs 44*) natomiast przy 75* różnica pomiędzy rdzeniami spada do ~ 2*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Stabilność kompa można jeszcze testować EVERESTEM. Bardzo dobry test wg mnie. próbowaliście? Orthos powoli się kończy :) Orthos się nie skończy nigdy. Swego czasu testowałem S&M, na K8 wgrzewał bardziej niż O. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 procki sa chlodne tylko czujki walniete...Oby to byla prawda... Jak by bylo inaczej to trzeba by bylo wymienic chlodzenie :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) wlasnie ja tez myslalem o wymianie na cos lepszego ale skoro to moze byc wina zle zalozonej "czapki" badz tej pasty ktora tam jest wiec chyba nic to nie da, trza kastrowac chyba :D Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Oby to byla prawda... Jak by bylo inaczej to trzeba by bylo wymienic chlodzenie :mur: IMHO czujniki są ok (poza bugiem z zawieszaniem się w idle), tylko odprowadzenie temperatury z samego rdzenie do radiatora jest do bani. Sam rdzeń jest mały (czapa ponoć jest lutowana w przeciwieństwie do gluta w PDC) i pewnie aż tak dobrze ciepła z samego rdzenia nie oddaje. I stąd się pewnie biorą różnice w tym jakie temperatury mają poszczególne egzemplarze. A co do chłodzenia, to po za czystym sportem, to po co Ci 4Ghz na co dzień? Bo jak już wymianę PDC@2.8 na C2D@3.6 uważam za wywalenie pieniędzy w błoto ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 A co do chłodzenia, to po za czystym sportem, to po co Ci 4Ghz na co dzień? Bo jak już wymianę PDC@2.8 na C2D@3.6 uważam za wywalenie pieniędzy w błoto ;)Po to zeby miec :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Jeśli coś wykorzystuje moc w proca w pełni, to wykorzysta kazdy przyrost MHz. Idiotyczne sa te stwierdzenia że nie warto zmieniać na E8xxx. Jeśli coś by nie skorzystało ze zmiany z 2.8 na 3.6 GHz, to tak samo nie skorzysta ze zmiany z 2.0 GHz na 2.8 GHz. 800 MHz to 800 MHz, jeśli proc będzie wykorzystany w pełni to przyrost wydajności będzie taki sam w obu przypadkach. Ja jakoś po zmianie z Celerona 420 @ 2.66 GHz na E8200 @ 3.60 GHz uzyskałem gigantyczny przyrost FPS w kazdej jednej grze (już pomijam wszelkie inne zastosowania gdzie w moim przypadku czas nie ma zbytniego znaczenia). Podczas normalnej pracy proca ustawiam na 450x6 i zmniejszam napięcie, więcej nie potrzeba (a i mniej by stykło), natomiast do nowszych gier podkręcam do 3.60 i daje to bardzo dużo. Każdy mówi że taka zmiana bez sensu bo sie naczyta nie wiadomo czego w necie. Wiadomo że trzeba się cieszyć z tego co sie ma, ale prawda jest taka że każda jedna osoba wolała by E8xxx niż swoje PDC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 A co do chłodzenia, to po za czystym sportem, to po co Ci 4Ghz na co dzień? Bo jak już wymianę PDC@2.8 na C2D@3.6 uważam za wywalenie pieniędzy w błoto ;) Była już gadka o tym :P Ja mam 4.4GHz na codzień i co z tego, że używam tylko przeglądarki / Tlena / Foobara? :D :wink: A no, photoshop dosyć często, który i tak mógłby się szybciej włączać :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Harry Lloyd Celeron jest jedno jajowy wiec co Ty porównujesz ? tak jak mój stary Sempron vs mój nowy C2D dwa rożne światy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Jeśli coś wykorzystuje moc w proca w pełni, to wykorzysta kazdy przyrost MHz. Idiotyczne sa te stwierdzenia że nie warto zmieniać na E8xxx. Jeśli coś by nie skorzystało ze zmiany z 2.8 na 3.6 GHz, to tak samo nie skorzysta ze zmiany z 2.0 GHz na 2.8 GHz. 800 MHz to 800 MHz, jeśli proc będzie wykorzystany w pełni to przyrost wydajności będzie taki sam w obu przypadkach. Ja jakoś po zmianie z Celerona 420 @ 2.66 GHz na E8200 @ 3.60 GHz uzyskałem gigantyczny przyrost FPS w kazdej jednej grze (już pomijam wszelkie inne zastosowania gdzie w moim przypadku czas nie ma zbytniego znaczenia). Podczas normalnej pracy proca ustawiam na 450x6 i zmniejszam napięcie, więcej nie potrzeba (a i mniej by stykło), natomiast do nowszych gier podkręcam do 3.60 i daje to bardzo dużo. Każdy mówi że taka zmiana bez sensu bo sie naczyta nie wiadomo czego w necie. Wiadomo że trzeba się cieszyć z tego co sie ma, ale prawda jest taka że każda jedna osoba wolała by E8xxx niż swoje PDC. W żadnym razie nie piszę o tym na podstawie artykułów z sieci. Sam miałem w ostatnim czasie Athlona XP 1700+@2600+, potem PDC@2.8 a teraz C2D@3.6. Skok z Athlona na podkręcone PDC był bardzo duży. Testowałem też PDC@def i to było dla mnie za wolne. Natomiast po przejściu na C2D@3.6 znowu takiego wzrostu nie odczułem (przynajmniej wartego zainwestowanej kasy) - ale byłem świadomy tego, że tak będzie i wymieniałem dla sportu :). A wymieniając najpierw kartę graficzną a potem procka to: - gry - co działało szybko dalej działa szybko, co działało wolno i tak było ograniczone przez GPU i szybszy procek niewiele daje przyrostu - internet / office - wiadomo że to prawie żadnej mocy nie trzeba - praca - jestem programistą tak więc edycja kodu dziwnym trafem też mi nie przyśpieszyła - benchmarki - tak Pi liczy się 50% szybciej I tak każdy wolałby mieć E8xxx niż PDC, ale patrząc od strony finansowej to wybór już nie jest taki jasny. No i nie ma co porównywać zmiany z jedno jajowca na dwu bo tu zawsze różnica będzie gigantyczna. A dla tych co chcą swoje egzemplarze ciągnąć na 4GHz, to moja rada - zamiast inwestować w nowe chłodzenie, to pogonić swoją sztukę i kupić jakiegoś selekta - pewnie wyjdzie taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Nie wiem, może coś ze mną nie tak ale już po zmianie X2 3Ghz na nie kręconego e8400 ( czyli zegar taki sam) odczułem różnicę bardzo wyraźną. Po dodaniu kolejnych 900Mhz wszystko działa jeszcze szybciej. Od Firefoxa. przez foobara na PhotoPaincie kończąc. O grach już nie wspomnę i mówię tu o samym podkręceniu e8400 bo porównywanie go do Toledo ma mały sens B-) Więc topicowi wyjdzie na dobre jeśli zakończymy tę dyskusję prowadzącą donikąd. Jeśli komuś 4Ghz za dużo to niech nie kupuje i nie kręci, ale niech zostawi w spokoju tych którzy lubią jak im się FireFox szybko włącza. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Tylko że ja mówiłem na podstawie starszych gier - NFS U2, Far Cry, San Andreas, w tych gierkach uzyskałem gigantyczny wzrost FPS (w przypadku San Andreas to akurat nie wyszło na dobre bo gra przez to zaczeła sie sypać i trzeba używac frame limitera), a to przecież gry jednowątkowe. Kwestia pieniędzy owszem zmienia dużo, ale nie o tym mówimy przy przyroście wydajności. Fakt zmiana PDC na E8xxx nie da nam 2.5-krotnego wzrostu wydajności (bo mniej więcej tyle trzeba dopłacić), ale nie zmienia to faktu że przyrost wydajności i tak będzie bardzo duży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam, chce w tym tyg., kupic E8400 jaką wersje najlepiej brac.. g0 czy E ? Chodzi o to która przewaznie lepiej się kreci...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, chce w tym tyg., kupic E8400 jaką wersje najlepiej brac.. g0 czy E ? Chodzi o to która przewaznie lepiej się kreci...? Lepsza E0 B-) Po za tym nie wiem, czy g0 istnieje, wiem, że jest C0 i E0. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Aha.. a co powiecie na 80 tydz. ? BX80570E8400 ? Dobrze się kręcą czy słabo..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Aha.. a co powiecie na 80 tydz. ? BX80570E8400 ? Dobrze się kręcą czy słabo..? 80 tydzien :?: Ktorego roku :?: :unsure: Moze przeoczylem jakas zmiane kalendarza.... :lol2: :D Na spokojnie sprobuj rozkminic to oznaczenie co podales i pozneij sprobuj logicznie pomyslec :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Faktycznie... troche sie spieszę i nie zauważylem. Napiszę do kolesia aby napisal mi ktory ma tydz. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 80 tydzien :?: Ktorego roku :?: :unsure: Moze przeoczylem jakas zmiane kalendarza.... :lol2: :D Na spokojnie sprobuj rozkminic to oznaczenie co podales i pozneij sprobuj logicznie pomyslec :idea: 80ty tydzien jest piekielnie dobry! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...