Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko

mam już od 4 lat E8400 @ 4ghz  i przydało by mi się USB 3.0  .  Jaki teraz jest tani procek który będzie lepszy od mojego obecnego @4ghz ?

czy może lepiej kupić kontroler 3.0 usb kosztuje około 50 zł.

jak myślicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Procesory z serii Core 2 Duo okazały się spektakularnym sukcesem Intela, który po mocno rozczarowujących Pentium IV zakasał rękawy i rozpoczął badania nad kolejną architekturą, czego efektem było wprowadzenie do sprzedaży modeli na rdzeniach Allendale, Conroe oraz Wolfdale. Jednostki AMD Phenom i Athlon stanowiły wówczas realne zagrożenie dla krzemowego giganta na rynku desktopów, mogąc pochwalić się dobrym współczynnikiem ceny do wydajności, aczkolwiek Intel nie zamierzał pozostawać bierny wobec konkurencji z Sunnyvale. Core 2 Duo było bezsprzecznie bardzo udaną i długowieczną inwestycją, dlatego rzesza użytkowników nadal korzysta z platformy LGA 775... powoli myśląc o wybraniu jej godnego następcy. Postanowiliśmy więc sprawdzić jak Core 2 Duo E8400 i Core 2 Duo E8600, będące swego czasu jednymi z najchętniej kupowanych układów, wypadają w porównaniu z m.in.: Pentium G3220, Pentium G2120, Celeron G540, Core i3-3240, Core i3-4130, Core i5-661, Phenom II X2 550, Athlon II X2 265 oraz FX-4130. Zapraszamy na przegląd dwurdzeniowych procesorów AMD i Intel, jakie debiutowały na przestrzeni ostatnich lat, gdzie znajdziecie odpowiedź na pytanie - co wybrać zamiast Core 2 Duo E8000 pod Socket LGA 775?

Edytowane przez Caleb
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem podkręcić swojego E8500 (3,16ghz) na płycie msi g41-p33 combo i wychodzi wielkie ...nic, lekko podciągam CPU Base Frequency (FSB?) z 333 na 337 ale powyżej 3,2ghz już płyta nie wstaje, nawet po podrzuceniu napięcia na procu. Co ciekawe wcześniej E7200 z 2,53  wyciągałem do okolic 3,2ghz i było ok bez zmiany napięć, powyżej 3,2ghz też już płyta nie wstawała.

Kostki RAM mam ddr2 2x2gb Kingston 667mhz,w tej chwili idą na 845mhz z dzielnikiem 1:1.25, po wbiciu dzielnika 1:1 płyta nie wstaje.

Zasilacz Chiftec GPS-700A8 (700W) więc raczej wystarcza.

Wydaje mi się że płyta jest słaba do oc no ale bez przesady aby dało się podbić jedynie 40mhz? , E7200 ma podobny pobór mocy więc to chyba nie kwestia zasilania. Płyta nie wyrabia? Czy pamięci trzymają? 

Co zrobić aby sprawdzić choćby potencjalną przyczynę problemu?

EDIT:

PS.

Procek kupiłem używany, możliwe że jest tak zdegradowany że lata tylko na fabrycznym taktowaniu? :P

Edytowane przez quba102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi