Skocz do zawartości
cZaJn!k

Problem Z Nagrywarkami Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postaram się szybko przedstawić problem.

Ostatnio u mojej ciotki "robiłem" dzieciakom komputer (gry i inne [ciach!]ły), a raczej miałem zamiar robić. Nagrywarka Pioneer DVR-109 albo wogóle nie reaguje na płyty DVD, albo twierdzi że płyta jest gotowa do nagrania, chociaż jest już pełna. Z płytami CD też są problemy. Wrzuciłem do napędu nagraną przez siebie płytkę audio i jeden kawałek pochodzi parę sekund i przeskakuje na drugi.

Gdyby to był pierwszy raz to nawet nie zakładałbym tematu, tylko poszedł do sklepu po nową nagrywarkę (mam zamiar kupić dla nich Pioneer DVR 112, czy na chwilę obecną jest to dobry wybór?) jednak jakieś parę miesięcy temu to samo było z DVD od NECa (nie pamiętam modelu). Serwis NECa chyba nie potraktował problemu poważnie ponieważ odesłali zepsutą nagrywarę...właśnie w jej miejsce włożyłem im lekko używanego DVR-109, który był sprawny, no ale jaki widać na początku tego posta już przestał.

KONFIGURACJA:

płyta główna: Gigabyte K8 Triton (model name: GA-K8NF-9 nForce4-4x) s939 - wszystkie kondensatory wyglądają ok

CPU: A64 3200+ s939

zasilacz: Codegen 350W ATX 2.03 (P4) Model 300X made for NTT

HDD: Barracuda 7200.7 160 GB

DVD-RW: Pioneer DVR-109

Ram: 512 mb DDR kingstone`a

jakiś napęd FDD

jakiś modem, nie wiadomo po co...

To siedzi w budzie. Niestety dokładniejszych informacji nie udało mi się wyciągnąć ponieważ netu tam nie ma, a everesta miałem na płycie dvd.

Zauważyłem też kilka innych zjawisk które raczej nie powinny mieć miejsca:

1. Gdy zacząłem kopiować płytę ze zdjęciami komputer zwisł, dioda nagrywarki cały czas się świeciła wcisnąłem reset, również nie zgasłą, choćby na sekundę.

2. Gdy włączam listwę zasilającą do której podłączony jest PC to komp automatycznie startuje. Tak chyba nie powinno być, no nie?

3. Przy każdym włączeniu kompa uruchamia się scandisk. Nie ma znaczenia, czy pozwoli mu się dokończyć robotę czy nie. Następnym razem również się pojawi.

Ogólnie nie wiem co robić, nie chciałbym kupić nowej nagrywarki, która znowu za parę tygodni będzie się nadawała na złom :-|

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza nagrywarka (ten nieszczęsny NEC) była sprawdzana na innym kompie i też do użytku się nie nadawała.

Planuję kupić jakiegoś Modecoma MC, albo Chiefteca. Jeśli chodzi o nagrywarkę to na ten moment najlepszym wyborem jest podobno Pioneer DVR-112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza nagrywarka (ten nieszczęsny NEC) była sprawdzana na innym kompie i też do użytku się nie nadawała.

Planuję kupić jakiegoś Modecoma MC, albo Chiefteca. Jeśli chodzi o nagrywarkę to na ten moment najlepszym wyborem jest podobno Pioneer DVR-112

Jeżeli chodzi o samostartujący się komputer po włączeniu listwy to nie jest to żaden błąd; w biosie znajduje się ustawienie od tego;; jeżeli chodzi o scandisca to jest od tego opcja w windzie, można to wyłączyć;; jeżeli chodzi o błędne odczyty płyt to jest to błąd w windows sam miałem taki Edytowane przez thermaltake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o samostartujący się komputer po włączeniu listwy to nie jest to żaden błąd; w biosie znajduje się ustawienie od tego;; jeżeli chodzi o scandisca to jest od tego opcja w windzie, można to wyłączyć;; jeżeli chodzi o błędne odczyty płyt to jest to błąd w windows sam miałem taki

1. Nie sprawdzałem, możliwe że jest takie ustawienie w biosie.

2. No tak, ale z byle powodu tego scandiska nie robi, a dzieci same sobie tego nie włączyły.

3. Czytaj uważniej, nagrywarka przestała czytać płyty DVD, żadnej nie da się uruchomić, a z CD zaczynają być coraz większe problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi