Skocz do zawartości
Kyoju

Płyta + Procek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zdecydowanie nadszedł dla mnie czas na wymianę kluczowych części mojego sprzętu na coś ciut lepszego.

Obecnie irytuję się na:

Typ procesora	AMD Athlon XP, 1100 MHz (11 x 100)Płyty główna	ASRock K7VT2  (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)Pamięć fizyczna	512 MB  (PC133 SDRAM)Karta wideo	NVIDIA GeForce FX 5200  (128 MB)Karta dźwiękowa	Creative Audigy LS Audio ProcessorDysk fizyczny	ST38410A  (8 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/66)Dysk fizyczny	WDC WD1600JB-00REA0  (149 GB, IDE)Zasilacz TRACER 4Life/400 - 400 W

Przez ostatni miesiąc wszedłem w posiadanie nie za dużej, ale jednak sumy, którą wypadłoby przeznaczyć na upgrade.

Myślę nad zakupem:

Procek: Athlon 64 x2 4200+ s.AM2 BOXPłyta:	Asus M2N nForce 430 s AM2Pamięć: 1xKingMax DDR2 1GB 800
W sumie ok. 650-700 zł. Możemy uznać, że jeszcze 100zł jestem w stanie dołożyć :) .

Ale ponieważ nie jestem na bieżąco z nowinkami i technologiami, nie jestem pewien czy taki zestaw jest optymalny. Dlatego też pytam:

1) Czy warto kupować tak szybki procesor zostając przy obecnej grafice? Może powinienem kupić coś tanszego ale dołożyć 100 choćby na Gigabyte 7100GS 256MB TC PCIE czy coś podobnego? Jeśli tak, to co polecacie?

2) RAM - czy przy takim upgradzie 1GB nie będzie za mało? Może tak duże taktowanie jest nie potrzebne? Lepiej brać 1x1GB czy jak zwykle bezpieczną opcję 2x512MB?

3) Sprawa dysków, czy nie zwalnia kompa fakt, że system trzymam na małym, wolniejszym dysku, a reszte rzeczy na dużym? Może czas już pozbyć się starej dobrej ósemki?

4) Z tego co czytałem często pojawiają się problemy z zasilaczem, czy mój obecny wystarczy? Z tego co pamiętam jest najmłodszą cześcią mojego kompa :] .

5) Czy o czymś zapomniałem? Coś jeszcze muszę uwzględnić? Chlodzenie do procka czy coś?

Wspomnę, że moim celem nie jest stworzenie maszyny, która będzie miała niebotyczne osiągi. Chcę sobie spokojnie grać w WoW'a i być w stanie słuchać jednocześnie muzyki. Liczy się dla mnie komfort pracy przy otwartych wielu dokumentach i stronach. Nie liczę na to, że najnowsze gry będą chodzić na max detalach, ale jeśli będą chodzić na tyle, żebym widział co się dzieję, będę szcześliwy.

Na kompie udostępniam też połączenie Neostrady, co znaczy, że przed większą cześć doby/tygodnia jest włączony.

Bardzo proszę o wszelkie rady i uwagi, za które z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli myślisz o zostawieniu FX5200 i Tracera 400W ? Nie da się . Mobo nie ma slotu AGP, a zasilacz nie wytrzyma

Twoje pytania :

2. 1GB Ci starczy spokojnie :)

3. Hmmm... jeśli chcesz podłączyć i napęd, to musisz wywalić 8-kę. Nowe płyty główne mają tylko jeden kanał ATA

4. Nie, nie starczy. Jest kijowy , jak tylko kijowy zasilacz może być

5. Nie, chłodzenie na proca masz w BOXie.

Polecam kupić (za te 800 zł powiedzmy mobo, proca, pamięć, grafikę, zasilacz)

Athlon X2 3600+ ~ 200 zł

1GB Goodram 667 ~ 130 zł

Biostar tForce 560+ A2+ ~ 260 zł

GF 6600GT z allegro ~ 150 zł

Delta 400W ~ 60 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, dzięki otworzyło mi to trochę oczy i uchroniło przed błędnym zakupem.

Jednak nasuwają mi się kolejne pytania:

- czemu akurat ta płyta? Z tego co czytałem od innych różni sie jedynie możliwością obsługi AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core i tym podobnych. Powiem szczerze, że nie zależy mi na tym, a płyta sama jest ciężko dostępna i o jakieś 50zł droższa od jej podobnych.

- Czy wybór GF 6600GT padł ze względu na obsługiwane 128DDR3, czy nie lepsza byłaby karta z 256DDR2? Ceny są podobne, a niby pamięci więcej?

Pytam, nie dlatego, że wątpie w Twój wybór, ale mam też okzję dowiedzieć się czegoś :] .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, dzięki otworzyło mi to trochę oczy i uchroniło przed błędnym zakupem.

Jednak nasuwają mi się kolejne pytania:

- czemu akurat ta płyta? Z tego co czytałem od innych różni sie jedynie możliwością obsługi AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core i tym podobnych. Powiem szczerze, że nie zależy mi na tym, a płyta sama jest ciężko dostępna i o jakieś 50zł droższa od jej podobnych.

- Czy wybór GF 6600GT padł ze względu na obsługiwane 128DDR3, czy nie lepsza byłaby karta z 256DDR2? Ceny są podobne, a niby pamięci więcej?

Pytam, nie dlatego, że wątpie w Twój wybór, ale mam też okzję dowiedzieć się czegoś :] .

A ja mam dla ciebie lepszą radę, sprawdz przyklejony temat Sysaka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika, dobrze liczy się DDR3, więc może w takim razie zdecydować się na GALAXY GeForce 7300GT 256MB DDR3/128b TV/DVI PCI-E (1,4ns) (500/1400) ok 220? Wiem, że to nie Palit, ale jak już mówiełm nie zależy mi na super osiągach a jest jakieś 100zł tańsza.

Płyta - Biostara jak juz mówiłem ciężko dostać, czytałem i na forum często przewija się płyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 za ok 290zł. Problem w tym, że wszyscy polecają ją jako dobrą płytę do oc. Ja natomiast nie mam zamiaru nic zbytnio podkręcać, więc nie zależy mi na tym aby płyta była w staniu dużo wytrzymać. Chciałbym w miarę tanią i niezawodną. Coś co nie rozwali się po 2 miesiącach i nie będzie powodowało konfliktów co 5 minut. Jakich firm unikać, na co zwracać uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit nie gryzie ( od jakiegoś czasu ;) ) sam posiadam i sobie chwalę.

73gt ddr3 jest ok - jest wyraźnie mocniejsza od 66gt.

Jeżeli 66gt to tylko z allegro za jakieś 150 zł max.

Co do płyty - jak nie wiesz co i jak to sie słuchaj chłopaków - więdzą co się kręci ;) a to co się kręci jednocześnie jest dobrej jakości, nie sypie sie i nie jest ogólnie rzecz biorąc syfem.

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi