Skocz do zawartości
eriol

Cichy Zestaw Za Ok. 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o ocenę zestawu i pomoc w wyborze tam, gdzie podałem kilka możliwości (oraz ewentualne sugestie innych zmian, jeśli będą korzystniejsze):

procesor: (~680zł)

E6750

chłodzenie: (~150)

Scythe Ninja

pasta termoprzewodząca: (~20)

Arctic Silver V

lub Arctic Silver Ceramique

płyta: (~480)

MSI P35 Neo2-FIR

ram: (~350)

OCZ Platinum rev.2 CL4 2x1GB 800MHz

lub A-Data Extreme Edition 2x1GB 800MHz

lub może wystarczy zwykły GoodRam 2x1GB 667Mhz

karta graficzna: (~440)

MSI 8600GT

lub Gigabyte 8600GT

obudowa: (~390)

Antec Solo

zasilacz: (~270)

Corsair CMPSU-450VXEU 450W

lub Be Quiet! Straight Power 450W

wentylator 120mm (tył obudowy): (~45)

Noiseblocker BlackSilent XL1

lub Fander

lub Xthermal

lub Scythe S-FLEX SFF21D 800rpm

lub Scythe S-FLEX SFF21E 1200rpm

wentylator 92mm (przód obudowy): (~35)

Noiseblocker BlackSilent XE1

hdd, dvdrw: już mam

razem (ceny mocno orientacyjne, tylko po to, żeby oszacować z grubsza wartość zestawu): (~2860)

Dopuszczalna cena zestawu: 2500-3500zł.

Bardzo istotnym kryterium jest cisza, dlatego wybrałem Ninję i pasywną 8600. Nie wiem jak w praktyce to będzie się sprawować. W razie konieczności zawsze można dorzucić wiatrak do Ninjy lub 8600.

8600GT wystarczy, bo najwyższa wydajność w grach nie jest mi potrzebna.

RAM. Nie wiem czy brać 800 czy 667. Powiedzmy, że chciałbym podkręcić proca do 3.5Ghz. Jakie pamięci wystarczą, i czy pasywna Ninja i pasywna grafa (która jak się domyślam znacznie podniesie temperaturę w obudowie) podołają temperaturze, czy trzeba będzie dokładać wiatraki? A ile wyciągnę bez dokładania wiatraków?

Co do zasilacza: jeszcze niedawno najczęściej polecany był BQ, ale po niedawnej recenzji, dzięki której Corsair plasuje się wysoko w zestawieniu SPCR, to on wydaje mi się najlepszym wyborem. Mam tylko nadzieję, że wersja EU nie jest gorsza od standardowej. A może niczym się nie różni, ktoś się orientuje?

Który wentylator 120mm wybrać pod kątem ciszy? Wybór jest spory i czytałem różne opinie, dlatego jeśli ktoś składał cichy komputer dla siebie i jest zadowolony ze swojego wiatraka 120, byłbym wdzięczny za rekomendację.

Na przodzie obudowy jest miejsce na 2 wentylatory 92mm. Założyć jeden czy dwa?

Samemu nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na powyższe pytania, dlatego dziękuję za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

proszę o ocenę zestawu i pomoc w wyborze tam, gdzie podałem kilka możliwości (oraz ewentualne sugestie innych zmian, jeśli będą korzystniejsze):

procesor: (~680zł)

E6750

Do czego będziesz używał kompa? Może tańszy e4500 też by wystarczył? 200zł w kieszeni.chłodzenie: (~150)

Scythe Ninja

OK , jednak ze względu na sposób zapinania lepiej sprawdzi się rev.A eventualnie Termalright 120 extremepasta termoprzewodząca: (~20)

Arctic Silver V

lub Arctic Silver Ceramique

nie wiem

płyta: (~480)

MSI P35 Neo2-FIR

OK

ram: (~350)

OCZ Platinum rev.2 CL4 2x1GB 800MHz

lub A-Data Extreme Edition 2x1GB 800MHz

lub może wystarczy zwykły GoodRam 2x1GB 667Mhz

do e4500 wystarczą zwykłe 667 (znów kilka plnów w kieszeni)karta graficzna: (~440)

MSI 8600GT

lub Gigabyte 8600GT

A może EVGA 7900GS i pasywny Accelero S1, cenowo to samoobudowa: (~390)

Antec Solo

OK , ewentualnie Lian Li w tej samej cenie z chłodzeniem 3x120mmzasilacz: (~270)

Corsair CMPSU-450VXEU 450W

lub Be Quiet! Straight Power 450W

CORSAIR

wentylator 120mm (tył obudowy): (~45)

Noiseblocker BlackSilent XL1

lub Fander

lub Xthermal

lub Scythe S-FLEX SFF21D 800rpm

lub Scythe S-FLEX SFF21E 1200rpm

wentylator 92mm (przód obudowy): (~35)

Noiseblocker BlackSilent XE1

nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aldam

Niedawno jeszcze brałbym serię E4xxx, ale ostatnio czytam, że nowe partie gorzej się kręcą. A, jak sądzę, E6750 to nawet słaby egzemplarz te 3Ghz bez problemu zrobi. Czy się mylę?

Co do Ninjy to jestem zaskoczony, bo wszędzie podają, że nowa wersja jest lepsza, prostsza w instalacji. Co się pogorszyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aldam

Niedawno jeszcze brałbym serię E4xxx, ale ostatnio czytam, że nowe partie gorzej się kręcą. A, jak sądzę, E6750 to nawet słaby egzemplarz te 3Ghz bez problemu zrobi. Czy się mylę?

E4500 jest na nowym steppingu M0. Jeżeli w planach masz 3.0-3.2 ghz to tyle powinien zrobić na standardowym napięciu, co więc niepotrzebujesz super ramu ze względu na mnożnik x11 i speedstep też lepiej się sprawdzi np 3.0ghz= fsb272x11 więc speedstep 272x6=1632mhz

Co do Ninjy to jestem zaskoczony, bo wszędzie podają, że nowa wersja jest lepsza, prostsza w instalacji. Co się pogorszyło?

w rev A montowało się blaszkę od spodu płyty i do niej przykrecalo ninje, w rev b są pushpiny (czy jakos tak) ktore podobno gorzej sie sprawdzaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi