Payti Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) MSI X38 Diamond to płyta z jednoczesną obsługą zarówno pamięci DDR2-800 jak i DDR3-1333. Konfiguracja taka dodaje elastyczności szczególnie z chwilą, gdy ceny DDR3 zmaleją do akceptowalnych granic. Drugą rzeczą, która wyróżnia produkt MSI jest obsługa nie dwóch, a czterech slotów PCIe 2.0 x16. Pierwsze dwa pracują w pełnym trybie x16 natomiast pozostałe dwa w trybie x8 (przy czym jako, że są w wersji 2.0 standardu i tak mają przepustowość dzisiejszych portów PCIe x16). Zastanawiające jest jak inżynierowie MSI dodali dodatkowe 16 linii PCIe 2.0 do chipsetu X38, aczkolwiek wnioskując ze zdjęcia trzeci radiator kryje pod sobą zapewne jakiś, rodzaj huba PCIe podobny do tego znanego choćby niektórych płyt Asusa. Tak MSI x38 Diamond ma się prezentować: Zapraszam do zamieszczania info o tej płytce oraz jej możliwościach OC. Pozdrawiam, Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Payti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 czy ja tam widze tylko 2x sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Na jednej foto sa 2 na drugiej 6 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) Ten na dole wygląda na poglądowy rysunek. Rozwiązanie PCIe x4 szt. i ramami DDR3/DDR2 ciekawe jest ;) Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez Payti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 4 fazowe pwm? :huh: No i na obrazku widnieje 16-16-4-4 a nie 16-16-8-8 jak w opisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Tak, gdzieś wyczytałem że tak miała wyglądać wczesna wersja te płytki jak na obrazku poglądowym. Porty PCIe też są inaczej rozlokwane i mniej jest PCI. Górny jest już nowszą rewizją i mam nadzieję że taką będzie bo jest lepiej. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Niemożliwe ze MSI wreszcie znalazło na swoim pcb właściwe miejsce dla 8 pin :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Chyba tą płytę sobie sprawie właśnie, albo Foxconn'a X38A, a płytki z X38, które będą na starcie sa wyszczególnione na stronie http://www.roclockers.net/placi-de-baza/co...baza-x38-2.html . A za tego MSI obstawiam cenę hmm... 850zł. Nie powinna być ona tania, ponieważ ma 4 porty PCIe 2.0, banki na ramy DDR2/DDR3, zintegrowaną X-Fi, no i pewnie coś jeszcze. Przykładem jest płyta P6N Diamond lub poprostu P6N. Mam nadzieję, że wyjdą jakies płytki z dwoma PCIe 2.0 i z bankami na ramy DDR2/DDR3 za cenę powiedzmy 550zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Chyba tą płytę sobie sprawie właśnie, albo Foxconn'a X38A, a płytki z X38, które będą na starcie sa wyszczególnione na stronie http://www.roclockers.net/placi-de-baza/co...baza-x38-2.html . A za tego MSI obstawiam cenę hmm... 850zł. Nie powinna być ona tania, ponieważ ma 4 porty PCIe 2.0, banki na ramy DDR2/DDR3, zintegrowaną X-Fi, no i pewnie coś jeszcze. Przykładem jest płyta P6N Diamond lub poprostu P6N. Mam nadzieję, że wyjdą jakies płytki z dwoma PCIe 2.0 i z bankami na ramy DDR2/DDR3 za cenę powiedzmy 550zł.Raczej nie za szybko, chyba pamietasz ceny 975X albo 680i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Tak pamiętam, ale sądze, że po paru miesiącach po premierze wyjdzie coś tanszego na X38, tak jak to miało miejsce z P35 dla przykładu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 P35 od razu wyszedl jako "tani" chipset :P X38 to high end i nie liczylbym na tanie plyty na nim bazowane, kto by wtedy P35 kupowal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Panowie mogę kupić płytę msi x38 diamond w dobrej cenie, 100% ok. Płyta od szkopów i tu mam dylemat, jak jest z gwarancją ? Czy msi pl będzie ją uznawać? Jak jest z kosztami napraw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...