Skocz do zawartości
aldon

Problem Z Gf 8800 Gts + Abit P35 :-/

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec kupilem kompa, dzis zlozylem i [gluteus maximus], nie ma obrazu - po wlaczaniu wyswietla sie na monitorze "no signal" - "brak sygnalu" , parametry:

Płytka: Abit IP35

Grafa: GeForce 8800 GTS 320mb ASUS

Procek: Intel duo E6750

DDR: Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL4-4-4-12

Zasilacz: Corsair 520W

Monitorek: Beline 15" (poki co)

A wiec warto dodac ze komp wlacza sie na raty - kilka razy resetuje zanim sie wlaczy na dobre, czytalem ze to normalnie przy tych playtkach wiec pewnie nie w plycie tkwi problem

na 99% wszystko jest dobrze podlaczone i zlozone (karte graficzna probowalem podlaczyc bezposrednio pod zasilacz i pod plytke i zasilacz jednoczesnie), bios resetowalem, probowalem z innym monitorem, obydwa sloty testowalem

wiec na dobra sprawe nie wiem co teraz zrobic zeby sprawdzic w czym tkwi blad a odsylac do sklepu na razie nie chce, chcialbym wiedziec co jest popsute i czy jest popsute najpierw

prosze o jakies pomysly, sugestie, porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiazujac do tego Abita i jego rzekomo normalnego resetowania sie przed zalaczeniem systemu. Co to ma byc za wiocha, takie jaja to sie dzialy w niskobudzetowym Asrocku 939Dual-SATA2 i to tez raz na ruski rok a tutaj plyta tak szanujacego sie producenta za kupe kasy takie jaja ma w standardzie robic? Ktos mowil, ze Abit zszedl na psy i chyba ma racje. Tylko ceny im zostaly:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiazujac do tego Abita i jego rzekomo normalnego resetowania sie przed zalaczeniem systemu. Co to ma byc za wiocha, takie jaja to sie dzialy w niskobudzetowym Asrocku 939Dual-SATA2 i to tez raz na ruski rok a tutaj plyta tak szanujacego sie producenta za kupe kasy takie jaja ma w standardzie robic? Ktos mowil, ze Abit zszedl na psy i chyba ma racje. Tylko ceny im zostaly:)

Czy to w ogole wiesz o czym mowisz? To naturalne zachowanie chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to ma byc naturalne zachowanie chipsetu to ja dziekuje za taki chipset. Jeszcze czegos takiego nie widzialem a juz troche kompow przez moje rece przeszlo, na core duo tez. Widocznie Intel pospieszyl sie z wypuszczeniem P35 i go nie dopracowal? Czy moze sie myle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HHHmmm. Poczytalem i nie rozumiem dalej. Podwojny start wystepuje przy chipsecie P35 na roznych plytach. Wystepuje u roznych ludzi w roznych okolicznosciach. U jednych wystepuje tylko jak podkrecaja, u innych bez OC tez. U innych znowoz wystepuje caly czas, a jeszcze u innych pojawia sie raz kiedys. Opieram swoje informacje na testach plyt MSI z frazpc oraz na opiniach uzytkownikow z roznych for internetowych. Niektorzy pisali w tej sprawie do Abita, Abit odpisal im, ze nic nie zrobia bo ponoc to chipset tak zostal zaprojektowany. Ja czegos tutaj nie rozumiem, albo Intel wciska ludziom kit, ze tak powinno byc (ukrywajac fakt, ze w chipsecie cos "spieprzyli) albo podwojny start ma jakas konkretna funkcje. Jesli jest to w jakis sposob potrzebne do poprawnego dzialania kompa to mi to wyjasnijcie bo informacji dlaczego tak sie dzieje poza tym "ze tak powinno byc" to ja nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może na twoim Asrocku, u mnie nic takiego nie występuje, płytka jest stabilna jak skała.

Clear cmos spróbuj ;). Dla pewności wszstko po kolei jeszcze raz podepnij, jak nie zadziała, to rób to co pisze mafia35. Coś mam dziwne przeczucie, że źle podłączyłeś coś.

Misiekskrzypek czepiasz się, zajrzyj na topic o tych płytkach itp, jest to normalne zachowanie i już, a to, że komuś tam nie pasuje etc to inna para kaloszy. Fakt, faktem niebiescy teraz dzielą i rządzą, Amd nie istnieje.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Asrock dzialal ok dopoki nie padla sata2. Pisalem o tym resetowaniu sie na podstawie doswiadczen innych uzytkownikow.

No nie wiem czy to co pisze apropos P35 mozna nazwac czepianiem sie, sorry ale takie jaja dla mnie nie sa normalne a wciskanie kitu przez producenta, ze sa to wg mnie mydlenie oczu. I wcale nie usprawiedliwia tego fakt, ze teraz niebiescy rzadza. Niestety to wlasnie oni propaguja teraz nowe standardy ale wg mnie przeginaja np. w kwestii usuniecia z chipsetu obslugi urzadzen pata. Czyli co, jak kupilem rok temu dysk albo nagrywarke IDE to teraz ona jest bee i mam ja wyrzucic? Troche to nieladne zachowanie, dobrze, ze producenci plyt jeszcze mysla i dorzucaja od siebie obsluge pata w innych chipach (np. Jmicron).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi