jahras Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Istnieje jakaś możliwość, żeby na dysku 320GB zainstalować Windows XP bez utraty danych? Mam na nim 5 dysków lokalnych z danymi. Potrzebuję zainstalować XP'ka na dysku C: ale instalator Windows nie widzi żadnego dysku. Pewnie chodzi o to, że nie obsługuje dysków powyżej 130GB z groszami. Widzę tylko obszar nie podzielony na partycje (137GB bodajże) Muszę zainstalować na tym dysku XP'ka a nie ma gdzie zrobić backupa tych 200GB danych. Zainstalowałem system na drugim dysku, chciałem go po prostu przegrać, ale nie radzę sobie z katalogien windows\system32\config, nie da się go skopiować. Pozatym zostaje jeszcze sprawa boot.ini i tych innych plików, których XP nie pokazuje. Przegrałem na C: na tym dysku 320GB wszystko oprócz katalogu config. Z C: udało mi się skopiować tylko autoexec.bat i config.sys bo pozostałych plików nie widać nawet w wierszu polecenia XP. Uruchamiam XP'ka na tym dużym dysku (Caviar) i pojawia się błąd, że nie odnaleziono NTLDR Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to instalacja 98 wraz z jakimś NTFS loaderem/saverem i skopiowanie tych plików, których pod XP nie widać, ale może jest jakiś prostszy sposób? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez jahras Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Tak to bywa, jak sie uzywa zabytkowych Windowsow bez SP2... Zintegruj sobie Service Pack 2 z plyta instalacyjna, np. za pomoca nLite, powinno wtedy widziec caly dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahras Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Nawet przy instalatorze? Mnie się wydaje, że SP2 jest dostępny dopiero po zainstalowaniu XP'ka, ale skoro mówisz, że to może poskutkować, to jutro spróbuję zainstalować z Windy z SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...