Skocz do zawartości
pci

Problem Z Asus M2n-mx Se I Amd X2 4000+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki zestawik, w sumie wszystko śmiga bajka ale niedziała cool&Quiet wszystko poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ne w biosie sterowniki od amd zainstalowane ale procek niezmienia czestotliwości, widzicie jakąś radę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cool&Quiet sobie poradziłem uzywając programu "crysralcpuid". Ale mam niestety nastepny problem mianowicie:

Posiadam ddr2 goodram 800pro ale płyta usilnie ustawia je na 700mhz, mimo ze w biosie ustawiłem na stałe zeby działały na 800, to cpu-z i Sandra pokazuje ze działają na 351 (702), zmiany timingów przyjmuje bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ddr2 goodram 800pro ale płyta usilnie ustawia je na 700mhz, mimo ze w biosie ustawiłem na stałe zeby działały na 800, to cpu-z i Sandra pokazuje ze działają na 351 (702), zmiany timingów przyjmuje bezproblemowo.

Przy procesorze pod AM2 o mnożniku 10,5 (X2 4000+) dla pamięci 800MHz mamy dzielnik RAM równy CPU/6, więc 2100MHz/6=350MHz co daje efektywne taktowanie DDR=700MHz. Dlaczego nie wyżej? Bo przy dzielniku CPU/5 mielibyśmy 2100/5=420 czyli DDR=840MHz, a więc powyżej taktowania nominalnego, a nie każda kość RAM dała by radę pracować z zawyżoną częstotliwoscią.

Takie obniżone taktowanie RAMu w niewielkim stopniu wpływa na wydajność (minus kilka %) jest natomiast błogosławieństwem przy podkręcaniu procka - po ustawieniu RAMu na 667 otrzymałbyś rzeczywiste taktowanie 600MHz i dopiero po osiągnięciu 2,8GHz na procku, RAM pracowałby z nominalnym taktowaniem 800MHz (fajna perspektywa, no nie :wink: ). W oficjalnej specyfikacji M2N-MX SE nie ma słowa o podkręcaniu, ale być może w nowych BIOSach pojawiły się takie funkcje. Sam mam starszą wersję tej płyty, czyli M2N-MX (bez SE) i dopiero po upgradzie BIOSu mogłem sobie pohulać z o/c (HTT=300 :razz: , na starym BIOSie max to ledwie HTT=220 :sad:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznaje sie jestem zielony w oc am2 dotąd siedziałem na socket A i tam wszystko wiedziałem, Bios oczywiscie zaktualizowałem widze tylko opcie do zmiany mnożnika (ale i tak max 10,5) i coś do zmiany napięcia, i ustawianie taktowania pamieci nic pozatym niestety niewidze:( albo slepy jestem:(, Swoja drogą szkoda ze niemoge zmieniać dzielnika:/

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi