Raptor Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Jak w temacie - szukam zasiłki która poda ponad 20A dla CPU - mam teraz corsara 520W i na dobrą sprawę nie jestem w stanie ustalić czy mobo nie radzi sobie czy zasilacz - procek prime stable (Q6600) na 3.73G przy 1.46V (wg kalkulatora zenfist - 205W czyli jakieś 17A z 12V) a podniesienie napięcia do 1.48V i zegara do 3.76G (213W -> ~18A/12V) powoduje że po kilku sekundach prime komp gasnie i musze wyłączyć zasilacz na 10s żeby znowu mógł zastartować. Spotkał się ktoś z was już z takim zachowaniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zanim zwalisz na zasilacz spróbuj odtaktować pamięci i zapuść prima. A najlpeiej zapuść prime na jakiejś grafie słabszej niż R600 (nawet na takiej staruszce pod PCI). Jeśli wtedy nie pójdzie to masz większe prawdopodobieństwo, że to procek nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Jak w temacie - szukam zasiłki która poda ponad 20A dla CPU - mam teraz corsara 520W i na dobrą sprawę nie jestem w stanie ustalić czy mobo nie radzi sobie czy zasilacz - procek prime stable (Q6600) na 3.73G przy 1.46V (wg kalkulatora zenfist - 205W czyli jakieś 17A z 12V) a podniesienie napięcia do 1.48V i zegara do 3.76G (213W -> ~18A/12V) powoduje że po kilku sekundach prime komp gasnie i musze wyłączyć zasilacz na 10s żeby znowu mógł zastartować. Spotkał się ktoś z was już z takim zachowaniem ? Takich zasiłek parę jest :D Ja polecę SolverStone (bo do dostania w PL) - są dwie serie z pojedyńczą, mocną linią 12V - np Olympia 650 (650W, 12V i 54A do dyspozycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Benito nie pisałbym gdybym już tego nie sprawdził - procek jest primestable na 3735/1.46V , mobo robi 450 z quadem (na mnożniku 8 sprawdzone), pamięci na timingach 5-5-5-15 - chodzą do 1120 - do testu puszczone na 1:1, grafa wrzucona tymczasowo 8600GT dodam ze procek benchmarki przechodzi na ustawieniach (3950-4050) - z tym że niekiedy potrafi wszystko zgasnąć np. po 2gim czy 3cim przegiegu wprime :| jedyne co mi przychodzi to albo zasilacz się wyłącza albo mobo nie jest w stanie podać prockowi więcej prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Wg. tabliczki Corsair na 12V1 (czyli zasilanie CPU) ma 18A, więc może być taka sytuacje gdy komp pobiera więcej, reaguje OCP i doopa blada. Jedyna rada to rzeczywiście zmienić zasilacz. BTW niedługo chyba będę sprzedawał swojego Topka P6, 40A w trybie combined ;) do dyspozycji (to wg. tabliczki a pociągnie więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Yotomeczek - Decatlon/Olympia to chyba to samo - różnią się chyba tylko odpinanymi kablami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...