cabis Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Witam, dostałem ostatnio 2 HDD na SCSI (moge mieć jeszcze 2 o większej pojemności) jednak nie mam kontrolera i tu mam problem nie wiem jaki wybrać :-| pomóżcie w wyborze odpowiedniego, musi być na PCI, moge wydać na niego ~40 zł niżej fotki jednego z tych dysków PS. jestem tu nowy więc gdybym zrobił coś nie tak to proszę o wyrozumiałość :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Dysk jest SCSI-2 Fast Wide 68 pin. Proponuję poszukać na allegro odpowiedniego kontrolera (lub nowsza wersja) dobrej marki (Adaptec, LSI, AHA) Powinieneś zmieścić się w tej cenie. Pamiętaj jeszcze o przewodach i terminatorach. Jak coś znajdziesz to daj link, ale nikt nie będzie za ciebie odrabiał pracy domowej i szukał na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabis Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 znalazłem taki kontroler http://www.allegro.pl/item226215323_kontro..._50_68_pin.html do tego taśma http://www.allegro.pl/item225952028_tasma_...or_kod_77_.html to chyba wszystko sterowniki będą jakieś potrzebne czy win XP sam wykryje kontroler i dyski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Kontroler dobry, taśma i terminator też:) Tak, XP, 2000, chyba nawet NT4 mają zintegrowane sterowniki i żadnych problemów. Nawet beta win server2008 też powinna mieć. No i linuksy też działają bez problemu. Napisz jeszcze co chcesz robić z takimi starymi, małymi, wolnymi i głośnymi dyskami :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabis Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) Napisz jeszcze co chcesz robić z takimi starymi, małymi, wolnymi i głośnymi dyskami :-Pdyski będą mi służyły głównie za magazyn na jakieś mało ważne dane np. mp3 chociaż jak policzyłem sobie ile mnie będzie kosztowało kupienie tego kontrolera to zastanawiam się czy to mi się w ogóle będzie opłacać czy ich nie opchnąć na allegro, a za te 40 zł kupić jakiegoś twardziela pod IDE :?: Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez cabis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) IMO nie opłaca się bawić. Sam kontroler +taśma 40pln i do tego jeszcze przesyłka... Za 80-90 pln można wyrwać 80GB IDE na allegro. Niepomiernie szybszą, cichszą i większą. Dodatkowo zyskujesz przenośność danych (bo z kontrolerem do kolegów raczej nie będziesz biegał). Dodam że takie rozwiązanie (staruszki SCSI) do przyszłościowych również nie należy :-P Takie dyski są dobre jeśli chcesz ożywić jakiś stary komputer (p mmx, pII) i zainstalować linuxa do zabawy/na serverek. Magazynu z tego nie rób, tym bardziej że dyski są już mocno wyeksploatowane najprawdopodobniej i jest duża szansa straty danych. ps. podepnij toto pod zasilanie chociaż i posłuchaj jak chodzi... Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...