Skocz do zawartości
Majster

Do overclockerów

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Hm no wlasnie nie wiem co tam pod spodem jest, pewnie jakis syfny plaster termoprzewodzacy. Bede musial zdjac ten radiator i cos pokombinowac, bo ma w tej chwili 40C z wiatrakiem  8O

NIe ma nic podspodem tylko krzywy radiator lezy na chipsecie.Wyszlifuj go bo jak dasz paste na takiego zwichrowanego radiatora to nic ona nie da. U mnie srodek niedotykal wogule chipsetu nawet jak nalozylem dosc duzo pasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaeras czy jak tam tobie a puszcales proca na 133 ??? bo cos mi sie wydaje ze po prostu nie wytrzymuje ci magistrala a jak wiadomo przy 133 wlaczaja sie dodatkowe dzielniki :)

Nie chce sie powtarzac ale najwyzsza magistrala moja to 166 z defaultowych 100

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Moim skromnym zdaniem głupotą to jest np. przekręcanie Durona 850 za 200zł za pomocą skomplikowanego zestawu pomp ssąco-tłoczących wspomaganych cieczą o zawrotnie niskiej temperaturze krzepnięcia o łącznej wartości np. 1000zł procesora nie licząc.

I to wszystko w celu uzyskania zawrotnej prędkości 1,2GHz, skoro spokojnie można się wybrać do sklepu i w majestacie prawa zakupić sobie najnowszy XP2100+ za 1200zł i dzięki niezbyt wyszukanym środkom w postaci wentylatorka przekręcić go do np. 1833MHz.

Pozdrawiam,

Mateusz

PS. Dane z Overclockers.com więc jakby co to czepiajcie się ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witajcie szanowni bywalcy tego zacnego forum !

W moim pierwszym poście chciałbym wyrazić swoją opinię na temat popędzania proca wszystkimi możliwymi środkami. Otóż według mnie to jest za przeproszeniem istne debilstwo. Uważam iż jedyną słuszną metodą jest :

Wyciągnąć z FSB ile wlezie, ale rdzeń tylko symbolicznie !!!

Oczywiście wymaga to ingerencji w mnożnik. Więc jeśli odblokowałeś(aś) swój procesor, to pochwal się tym, a zyskasz mój szacunek. 

Podkręcanie tylko FSB to żadna filozofia, poza tym taki kombajn "zapeltierowany" i chłodzony wentylatorami od ET22 (takie zielone, po torach jeździ) jest gorszy od RUBINA 707, którym pewnie wielu dogrzewało swoje mieszkania i wysuwało nieco przesadzone tezy o jego wybuchowości.

Osobiście w swoim Duronie 750 bezczelnie zalutowałem pistoletem mostki L1 i zrobiłem z niego 133x6=800MHz. Osobiście polecam jednak lepszą lutownicę, to szybciej i pewniej pójdzie.

Jeszcze jak ktoś mi powie jak odblokować te brakujące 192kB L2, to go po rękach ucałuję.

Więc piszcie o własnych sukcesach w tej dziedzinie!

Interesują mnie również postępy w grupie Intela (w trawie kiedyś piszczało że trzeba odłączyć wyprowadzenie A21 lub B21 w SLOT-1)

a ja sie tam chwalil nie bede :) bo to pozesrskie a pozerstwo to pierwszy stopien do piekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Majster ty to potrafisz rozbawić człowieka  :D  :D  :D  .Wyciągnąć z FSB ile wlezie  hehehehe. Racja zgodze sie ,że wysokie fsb daje niezłego kopa ,ale nie wiem czy zauważyłeś ,że w większości przypadków (amd)te maksymalne fsb jst w granicach 133 MHz. Powód jest prosty. Nie wszystkich stać na pamięci pc3000 lub lepsze , a na zwykłych pc2100 nie ma sensu wyżej niż 140 wychodzić bo najczęściej trzeba zmieniać ustawienia z turbo na niższe co w sumie daje taką wydajność systemu jak na 133 MHz .Sam sprawdzałem puszczałem swoje na 160 ,wydajnośc po testech w sandrze wzrosła znacznie ale w q3 i 3dmarku nie było różnicy . Do tego pci dostaje po [gluteus maximus] a większość płyt nie obsługuje dzielników wyższych niż 1/4.Wniosek prosty nie ma sensu szarżować z fsb jak się nie ma super pamięci. Najgorszą sytuacje mają posiadacze intela :P.Na koniec... jakie jest sens podkręcania procka minimalnie ?. Czegoś tu nie kumam. Nie lepiej podkręcić tyle na ile to możliwe przy posiadanym chłodzeniu?

Co do 133 dla AMD to się nie zgodzę bo ja na moim durniu doszedłem wczoraj do 164(!!!0. A pamiątki nanya (2100 cl2)na najlepszych ustawieniach tylko im napięcia do 2,7 dorzuciłem. A pamiątki że trzeba mieć dobre to rację masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

jeszcze na poprzednim forum prosilem o linka do tabelki, lub opisu , gdzie zamieszczone sa informacje, ktoore mostki laczyc aby odblokowac mnoznik, jezeli mnie nie loobicie, to przypominam, ze to dla znajomego, ktoory dopiero zaczyna swoja przygode z overcclockingiem.

chlopak nie ma netu i liczy na mnie-postarjcie sie, plis!!!

Mostki są na procku podpisane. Łączysz mostki L1 tak że powstanie 4 linie.Niestety nie mam zdjęcia,ale tu masz linka.

http://republika.pl/pcnowinki/napiecie_i_mnoznik.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...