Skocz do zawartości
bryken

Dostalem Dwie Kolumny Co Sa Warte

Rekomendowane odpowiedzi

No to zaczynamy ciocia chciala wyrzucic na smietnik kolumny zgc-40-8-580 http://www.audiostereo.pl/Tonsil_ZgC408580...-97-1219-1.html bo lezaly u niej w piwnicy i zajmowaly miejsce wiec stwierdzilem ze sie nimi zaopiekuje kolumny sa w bardzo dobrym stanie oryginalne bebechy tylko jeden glosnik wymieniany (ten niskotonowy).

Teraz pytan od nooba (wczesniej nie zwracalem wogole uwagi na glosniki muzyczna itp itd):

- czy jest sens sie nimi bawic bowiem sa praktycznie stare tak samo jak ja B)

- czym je pomalowac zmienic kolor obudowy

- do kompa chce je podlaczyc wiec potrzebuje: wzmacniacz (byc moze ojciec da mi jakis stary z roboty wiec aktualnie uznajemy ze jest niepotrzebny), karte muzyczna pytanie ktora, kable wzmacniacz komp i chyba glosniki wzmacniacz bo te sa powiedzmy "brzydkie"

- jak je umiejscowic mam maly prostakatny pokoj moga byc pod sufitem?

teraz cos o mnie: zadnym melomanem nie jestem, muzyka rozna, glownie zalezy mi na ogladaniu filmow chcialbym to zrobic malym kosztem ALE uwazam ze warto troche zainwestowac w muzyczna i te glosniki bo to sprzet ktory w moim przypadku dlugo nie bedzie zmieniany (ale bez przesady nad muzyczna myslalem nad audigy 1 i tyle zapodajcie linki do allegro sklepow itp itd)

z gory wszystkim dzieki za pomoc.

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No HiFi z tego nie bedzie ale zagra duużo lepiej niż każdy zestaw 5.1 do kompa:)

Jeśli chodzi o wzmacniacz to poszukaj coś starszego, dobrej marki, nie naprawianego.

Za kilkadziesiąt złotych można dostać np. Yamahę r300- uważam, że akurat do takiego sprzętu B-)

Jeśli chodzi o przewody to fi 1,5mm-2,5mm normalne bez wymysłów zagrają dobrze. Kosztują grosze - 2-3 pln za metr (miedź ofc).

Kup porządny przewód do połączenia kompa z wzmacniaczem- sygnał o niskiej mocy jest wrażliwy na zakłócenia o jakie w okolicy komputera nie trudno (gniazdka elektryczne, monitor, itp.) Powinien mieć pozłacane końcówki, metalowe wtyczki i grubą izolację.

A co do dźwiękówki to:

Zastanów się nad sblive24bit, ponieważ ma te same przetworniki dac co audigy, jest nieco tańsza a i tak w dobie visty nie wykorzystasz sprzętowych funkcji audigy.

A jeszcze poważniej to przemyśl dźwiękówkę zewętrzną - może być też sblive24bit - dużo mniej szumów i zakłóceń z komputera, a dodatkowo podepniesz laptopa jakby co:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinuj z ustawieniem tak by Ci było dobrze słuchać i raczej olej podwieszanie,jakieś podstawki wyklaruj. Zanim zdecydujesz się zakupić karte muzyczną musisz sam najpierw zobaczyć czy warto.

Edytowane przez -talib-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- a dobra czym to pomalowac

- kabel karta wzmacniacz jakis lepszy to ktory na allegro jakis za 60zl byl ale nie pamietam ktory i czy to wogole to byl ten kabel

- sblive

http://allegro.pl/item229757247__sound_bla...gwar_sklep.html taki dobry myslalem nad audigy ale czy warto dokladac http://allegro.pl/item229417936_sound_blas...94_okazja_.html tutaj chyba od kolesia najtaniej czytalem ze audigy SE to scierwo wiec chyba raczej sblive 24bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pofornirować - nałożyć cienką warstwę drewna, potem zwyczajowo robimy to co z normalną deską. (bejcowanie, lakierowanie itp.)

IMO daj sobie spokój z fornirowaniem. Fachowe wykonanie tego będzie dużo droższe od wartości kolumn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi