s0named Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam :) Moj stary dysk umarl i pozyczylem od znajomego 80gb samsunga. Podlaczylem go, sformatowalem i teraz komputer strasznie muli, system laduje sie kilka minut, odpalenie wiekszego pliku jest praktycznie niemozliwe itp. Probowalem defragmentacji, defragmentacji pliku wymiany, scandisk, podlaczanie jako Slave i Master, odlaczalem cd-rom, zmienialem tasmy i nic (najnowsze sterowniki do chipsetu sa zainstalowane). W koncu w menedzerze urzadzen w zakladce "kontrolery IDE ATA/ATAPI" usunalem Podstawowe i pomocnicze kanały IDE oraz Standardowy podwojny kontroler PCI IDE. Zrestartowalem komputer i bylo ok, system chodzil szybciutko i bez zająknięcia :) Jednak gdy moj XP (uzywam SP2, ale na SP1 bylo to samo) zainstalowal wymagane sterowniki do tych kontrolerow IDE ATA ktore usunalem wszystko zaczelo mulic na nowo :( Co robic? Wiem ze to da sie naprawic ale nie wiem poprostu jak... Bylbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos moglby mi pomoc! Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jaki chipset? Czy przypadkiem nie zmienia się tryb UDMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) nForce3 250gB. Cos jest nie tak, dysk najwidoczniej pracuje w trybie PIO i to go spowalnia. Jak to teraz zmienic ? tutaj zalaczam screena http://img510.imageshack.us/img510/3931/scrbk5.jpg Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez s0named Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Moze przeinstaluj stery do plyty glownej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alienor Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Witam, mam idealnie ten sam problem, tylko na chipsecie p35. Wszystko wcześniej śmigało idealnie, a po tym jak podłączyłem HDD u kolegi u mnie zaczęło wszystko strasznie mulić. System otwiera się wieczność, każda akcja zajmuje sporo czasu, wyglada to jakby system się zawieszał na chwile. HDD mam podpięte na jednej taśmie z DVD dla ścisłości. Powoli zaczynam tracić cierpliwość.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Pisalem juz ze probowalem z kilkoma wersjami itd. Problem tkwi w tym ze dysk pracuje w trybie PIO a nie DMA ;/ Po odinstalowaniu kanalow IDE w menedzerze urzadzen windows na nowo instaluje ten dysk ale znow pracuje w trybie PIO - jak to zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 dołaczam sie do pytania.. mam taki sam problem z tym ze z dyskiem wd caviar 80gb u mnie problem wystepuje na via pt880 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Juz wiem o co chodzi ;) Jedna z malych, zlotych wtyczek do ktorych podpina sie tasme zostala ulamana i windows automatycznie zmienia tryb na PIO, bo gdy w biosie zmienilem tryb na DMA to ten dysk nie startuje ;/ Da sie to jakos naprawic? Wiec sprawdz czy wszystkie wtyczki sa na miejscu, a jak nie to pogrzeb w biosie i wszystko bedzie ok :) Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez s0named Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jedna z malych, zlotych wtyczek do ktorych podpina sie tasme zostala ulamana i windows automatycznie zmienia tryb na PIO, bo gdy w biosie zmienilem tryb na DMA to ten dysk nie startuje ;/ Da sie to jakos naprawic?Banał, uszodzony pin zastępujesz innym z jakiegoś starego hdd lub kupujesz stosowną wtyczkę w sklepie i z niej przekładasz. 5min roboty, w przerwach popijając browca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Moglbys mi to jakos przyblizyc? W tych sprawach akurat jestem zielony ;) Jaka to wtyczka i o co dokladnie z nia chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Typ konektorka to IDC - produkowany przez wszystkich producentów konektorków ;) Ułamany pin wyciąga się "od tyłu" na gorąco i w to miejsce wstawia drugi, nie ułamany. Można też oczywiście wymienić całe gniazdo. Jeśli nie masz wprawy - pogadaj z kimś kto naprawia elektronikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dzieki za pomoc, a ile by wyniosly koszty wymiany calego gniazda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Samo gniazdo to grosze, robocizna nie powinna przekroczyć 20-30PLN w serwisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Bo gniazdo to moge jakos wyjac ze starego dysku bo jest w 100% sprawne ale czy to trzeba bedzie oddac do lutowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 ja dalej jak w biosie ustawiam udma5 i PIO na 0 to dysk sie uruchamia w PIO ;/ u mnie wszystkie piny sa cale.. conajwyzej tasma moze byc dupna.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 mozliwe ze wlasnie tasma, ja akurat mam ich mnostwo pod reka wiec moglem sobie sprawdzic :) pozycz od kogos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Bo gniazdo to moge jakos wyjac ze starego dysku bo jest w 100% sprawne ale czy to trzeba bedzie oddac do lutowania?Niby jak chcesz "wyjąć" gniazdo? Jest przecierz przylutowane, więc można je tylko odlutować i następnie przylutować ;) Nieraz już naprawiałem takie uszkodzenia - łatwiej i szybciej jest wymienić uszkodzony pin - efekt jest taki sam jakbyś całe gniazdo wymienił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0named Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Z tym ze nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 ...dlatego wcześniej napisałem żebyś dał to do zrobienia komuś, kto takie rzeczy potrafi. Nie jest dobrym pomysłem aby uczyć się takich patentów na dobrym dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Powodem takich zachowan moze tez byc uszkodzona tasma, szczegolnie, jesli ktos ma ja mocno pozginana albo pozwijana w rurke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Pin może być nie złamany ale wciśnięty. Tak było u mnie, niestety gdy pociągnięty szczypcami wrócił na swoje miejsce nie był już w jednym kawałku i nie miał połączenia z płytką drukowaną dysku. Nie wiem kiedy do tego doszło w moim dysku, jednak domyślam się jak. Niektóre wtyczki ide nie mają tago ząbka który chroni przed odwrotnym włożeniem taśmy, nie mają jednak też dziurki w miejscu w którym nie ma jednego pinu w gnieździe dysku czy mobo. Pomyłka kończy się wtedy tak jak się kończy. Edytowane 12 Września 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) no a ja zmienilem tasme i dalej mam ten sam problem.. obstawilem sterowniki od plyty wiec chcialem najpierw usunac.. ale nie bylo niczego w dodaj usun(napewno wczesniej instalowalem) wiec wlaczylem instalacje jeszcze raz no i w trakcie wypakowywania danych pokazuje mi sie takie cos i nie moge skonczyc instalacji co robic? driver cleanerem zaraz sprawdze co sie da zrobic.. teraz juz jestem pewny ze to wina sterowników.. edit: kuwa nie wiedzialem ze driver clearner nie wywala sterownikow od via.. ehh cale zycie wiatr w oczy.. pewnie mnie format czeka.. ehh Edytowane 4 Października 2007 przez hubi_89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. J Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Pin może być nie złamany ale wciśnięty. Tak było u mnie, niestety gdy pociągnięty szczypcami wrócił na swoje miejsce nie był już w jednym kawałku i nie miał połączenia z płytką drukowaną dysku. Nie wiem kiedy do tego doszło w moim dysku, jednak domyślam się jak. Niektóre wtyczki ide nie mają tago ząbka który chroni przed odwrotnym włożeniem taśmy, nie mają jednak też dziurki w miejscu w którym nie ma jednego pinu w gnieździe dysku czy mobo. Pomyłka kończy się wtedy tak jak się kończy. Hehe, u mnie dysk tyra w trybie pio (mniej więcej 5 MB/s ;( ) od ładnych paru miesięcy, a dopiero parę dni temu przy okazji jego wymontowywania spostrzegłem że jeden z bolców jest wciśnięty do połowy, dokładnie ten sam co u Ciebie i prawdopodobnie z tej samej przyczyny :). Zrobiłem więc dokładnie to samo co Ty, czyli cofnąłem go tak aby był na równo z pozostałymi 38 bolcami, jednak nic mi to nie dało, dalej nieszczęsny tryb PIO. Pytanie do Ciebie, czy próbowałeś jakoś rozebrać gniazdo i patrzyłes czy faktycznie coś się pourywało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...