Skocz do zawartości
s0named

Spowolniony Dysk, Co Robic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Moj stary dysk umarl i pozyczylem od znajomego 80gb samsunga.

Podlaczylem go, sformatowalem i teraz komputer strasznie muli, system laduje sie kilka minut, odpalenie wiekszego pliku jest praktycznie niemozliwe itp.

Probowalem defragmentacji, defragmentacji pliku wymiany, scandisk, podlaczanie jako Slave i Master, odlaczalem cd-rom, zmienialem tasmy i nic (najnowsze sterowniki do chipsetu sa zainstalowane).

W koncu w menedzerze urzadzen w zakladce "kontrolery IDE ATA/ATAPI" usunalem Podstawowe i pomocnicze kanały IDE oraz Standardowy podwojny kontroler PCI IDE.

Zrestartowalem komputer i bylo ok, system chodzil szybciutko i bez zająknięcia :)

Jednak gdy moj XP (uzywam SP2, ale na SP1 bylo to samo) zainstalowal wymagane sterowniki do tych kontrolerow IDE ATA ktore usunalem wszystko zaczelo mulic na nowo :(

Co robic? Wiem ze to da sie naprawic ale nie wiem poprostu jak...

Bylbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos moglby mi pomoc!

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam idealnie ten sam problem, tylko na chipsecie p35. Wszystko wcześniej śmigało idealnie, a po tym jak podłączyłem HDD u kolegi u mnie zaczęło wszystko strasznie mulić. System otwiera się wieczność, każda akcja zajmuje sporo czasu, wyglada to jakby system się zawieszał na chwile. HDD mam podpięte na jednej taśmie z DVD dla ścisłości. Powoli zaczynam tracić cierpliwość..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wiem o co chodzi ;)

Jedna z malych, zlotych wtyczek do ktorych podpina sie tasme zostala ulamana i windows automatycznie zmienia tryb na PIO, bo gdy w biosie zmienilem tryb na DMA to ten dysk nie startuje ;/ Da sie to jakos naprawic?

Wiec sprawdz czy wszystkie wtyczki sa na miejscu, a jak nie to pogrzeb w biosie i wszystko bedzie ok :)

Edytowane przez s0named

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Jedna z malych, zlotych wtyczek do ktorych podpina sie tasme zostala ulamana i windows automatycznie zmienia tryb na PIO, bo gdy w biosie zmienilem tryb na DMA to ten dysk nie startuje ;/ Da sie to jakos naprawic?

Banał, uszodzony pin zastępujesz innym z jakiegoś starego hdd lub kupujesz stosowną wtyczkę w sklepie i z niej przekładasz. 5min roboty, w przerwach popijając browca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Typ konektorka to IDC - produkowany przez wszystkich producentów konektorków ;)

Ułamany pin wyciąga się "od tyłu" na gorąco i w to miejsce wstawia drugi, nie ułamany. Można też oczywiście wymienić całe gniazdo. Jeśli nie masz wprawy - pogadaj z kimś kto naprawia elektronikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Bo gniazdo to moge jakos wyjac ze starego dysku bo jest w 100% sprawne ale czy to trzeba bedzie oddac do lutowania?

Niby jak chcesz "wyjąć" gniazdo? Jest przecierz przylutowane, więc można je tylko odlutować i następnie przylutować ;)

Nieraz już naprawiałem takie uszkodzenia - łatwiej i szybciej jest wymienić uszkodzony pin - efekt jest taki sam jakbyś całe gniazdo wymienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...dlatego wcześniej napisałem żebyś dał to do zrobienia komuś, kto takie rzeczy potrafi. Nie jest dobrym pomysłem aby uczyć się takich patentów na dobrym dysku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pin może być nie złamany ale wciśnięty. Tak było u mnie, niestety gdy pociągnięty szczypcami wrócił na swoje miejsce nie był już w jednym kawałku i nie miał połączenia z płytką drukowaną dysku. Nie wiem kiedy do tego doszło w moim dysku, jednak domyślam się jak. Niektóre wtyczki ide nie mają tago ząbka który chroni przed odwrotnym włożeniem taśmy, nie mają jednak też dziurki w miejscu w którym nie ma jednego pinu w gnieździe dysku czy mobo. Pomyłka kończy się wtedy tak jak się kończy.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja zmienilem tasme i dalej mam ten sam problem.. obstawilem sterowniki od plyty wiec chcialem najpierw usunac.. ale nie bylo niczego w dodaj usun(napewno wczesniej instalowalem) wiec wlaczylem instalacje jeszcze raz no i w trakcie wypakowywania danych pokazuje mi sie takie cos i nie moge skonczyc instalacji Dołączona grafika

co robic? driver cleanerem zaraz sprawdze co sie da zrobic..

teraz juz jestem pewny ze to wina sterowników..

edit: kuwa nie wiedzialem ze driver clearner nie wywala sterownikow od via.. ehh

cale zycie wiatr w oczy.. pewnie mnie format czeka.. ehh

Edytowane przez hubi_89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pin może być nie złamany ale wciśnięty. Tak było u mnie, niestety gdy pociągnięty szczypcami wrócił na swoje miejsce nie był już w jednym kawałku i nie miał połączenia z płytką drukowaną dysku. Nie wiem kiedy do tego doszło w moim dysku, jednak domyślam się jak. Niektóre wtyczki ide nie mają tago ząbka który chroni przed odwrotnym włożeniem taśmy, nie mają jednak też dziurki w miejscu w którym nie ma jednego pinu w gnieździe dysku czy mobo. Pomyłka kończy się wtedy tak jak się kończy.

Hehe, u mnie dysk tyra w trybie pio (mniej więcej 5 MB/s ;( ) od ładnych paru miesięcy, a dopiero parę dni temu przy okazji jego wymontowywania spostrzegłem że jeden z bolców jest wciśnięty do połowy, dokładnie ten sam co u Ciebie i prawdopodobnie z tej samej przyczyny :). Zrobiłem więc dokładnie to samo co Ty, czyli cofnąłem go tak aby był na równo z pozostałymi 38 bolcami, jednak nic mi to nie dało, dalej nieszczęsny tryb PIO.

Pytanie do Ciebie, czy próbowałeś jakoś rozebrać gniazdo i patrzyłes czy faktycznie coś się pourywało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi