BLANTMEN Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Hej, piszę tutaj, gdyż nie wiem gdzie dokładniej można by podpiąć ten temat - w razie konieczności proszę o przeniesienie. Problem jest dość skomplikowany. Kupiłem nowy komputer (w końcu), jednak nie będę rozpisywał się na temat bebechów - raczej problem może tkwić w płycie głównej którą jest Gigabyte GA-P35-S3. Po zainstalowaniu systemu, wszystkich sterowników itd. odpaliłem pierwszy program - Thunderbird -> zima. Nie łączy się z internetem. Myślę - ok pewnie firewall blokuje. Wyłączyłem firewall'a z Windowsa, wyłączyłem na chwilę Kerio (żeby sprawdzić czy to jego wina) -> zima. Dalej nic. Następnie Steam - to samo. Odpala się, pomyśli chwilę i wywala błąd połączenia. Diablo 2 - to samo. Winamp - to samo, Torrent - to samo, DC++ - to samo. Odziwo gg, tlen i skype chodzą normalnie. Strony internetowe również. Pytałem się administratora sieci czy nie mają poblokowanych portów - odpowiedział że nie. Pytanie moje jest takie - czy to może mieć jakiś związek z kartą sieciową ktora jest zintegorwana ? Przeszukałem googla, instrukcję - i nic nie znalazłem co mogłoby rozwiązać mój problem ... W czym może tkwić problem ? System jest na nowo postawiony. Ściągałem również nowe sterowniki do karty sieciowej. Do płyty nie wiem czy ma sens, bo wątpię że jest to konflikt z jakimś innym urządzeniem. Edytowane 18 Października 2007 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Podaj cały config. Płyty GB "lubiły" gryźć się z GoodRAM'ami - możesz sprawdzić czy to wina pamięci, odpalając SuperPI/Stress Prime 2004 (stress CPU&RAM)/GoldMemory/Memtest86. Czy problem występuje tylko z aplikacjami, które korzystają z internetu, czy wszystkimi? System po raz pierwszy wgrywany na komputer - nie ma obaw, że pozostał jakiś softowy syf typu wirusy etc. na dysku "od kiedyśtam"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Pełen konfig: Mobo: Gigabyte GA-P35-S3 Procek: Core 2 Duo E4400 Pamięci: 2x 1GB Geil Grafa: GF 7600GT HDD: Samsung 350GB Problem występuje tylko z aplikacjami które wymieniłem. Reszta (z tych które są zainstalowane) działa bez problemu. System był robiony na świeżuteńki dysk - nie było możliwości aby wkradł się jakiś wirus. Instalowałem go (standardowo) na odłączonym kablu sieciowym. Skanowałem go jeszcze na wszelki wypadek AVG i Nortonem. Jutro jak będę miał możliwość sprawdze u sąsiada czy występuje ten sam problem - może sieć ma coś zablokowane ..... Jeśli u niego będzie działać - wina leży po mojej stronie. Jeśli nie - po stronie sieci. Zastanawiam się też, czy przypadkiem problem nie będzie związany z kartą sieciową .... Trochę to dziwne, że część aplikacji działa - część nie ... Edytowane 4 Września 2007 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) A sieć przez którą łączysz sięz netem nie działa przypadkiem w oparciu o adres mac karty sieciowej? Co to za dostawca internetu? Jeśli tak to możesz we właściwościach karty wpisać mac karty sieciowej starego kompa, niektóre płyty umożliwiają taką zmianę w biosie. Edytowane 4 Września 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Właśnie tak działa, z tym że teraz przeniosłem się do innej sieci ... Na poprzedniej (InterPc Bytom) działało wszystko normalnie, obecnie jestem w sieci Vitor (również Bytom). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 A podałeś adminowi sieci adres mac karty sieciowej z nowego komputera? Jeśli nie to znajdziesz go: start > uruchom > cmd > ipconfig /all Będzie podpizany jako adres fizyczny. ps pozdrowienia dla stroszka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Ekhm ... A przeczytałeś 1 posta ? Wszystko działa normalnie, oprócz wymienionych aplikacji. Zaraz będę udawał się do sąsiada żeby sprawdzić czy u niego jest to samo ... P.S. Dzięki za pozdrowienia :) EDIT 1 Rozumi ktoś coś z tego ? :P EDIT 2 Coś mi się wydaje, że to raczej porty będą poblokowane w tej sieci. Po sprawdzeniu w µTorrent czy używany przez niego port jest otwarty wywaliło: Welcome to the ľTorrent Port Checker. A test will be performed on your computer to check if the specified port is opened. Checking port 20391 on 83.18.7.150... Error! Port 20391 does not appear to be open. EDIT 3 Jak to mówi mój kolega - "A się zjebałem" ... Poszedłem do sąsiada - i wszystko u niego śmiga aż miło ... Teraz to już sam nie wiem o co chodzi. Wsadziłem inną kartę sieciową i czekam na podmianę na serwerze - zobaczymy czy to coś pomoże. EDIT 4 Sieciówka podmieniona i .... [gluteus maximus]. Dalej nie działa. Wszystko wygląda na to, że połączenia są odbierane przez mój komputer, jednak żadne inne połączenie nie wyjdzie z niego. Reszta chyba już tylko w rękach admina. Edytowane 5 Września 2007 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Czytałem oczywiście Twój pierwszy post. Jeśli masz możliwość podłączenia starego komputera jeszcze to podłącz i sprawdz czy nie zachodzi taka sytuacja, że na starym działa część usług nie działająca na nowym i odwrotnie. Nie znam się zbytnio na sieciach ale wiem, że w takich sieciach różne usługi idą przez różne łącza i serwery. Przypuszczam, że twój mac na jestym serwerze (odpowiedzialnym za wybrane usługi) dopuszczony a na innym zablokowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Jaki masz internet - zacznijmy od tego. Lokalna radiówka lub jakiś lokalny dostawca dostarczający internet skrętką sieciową? Ja mam lokalną radiówkę i znam ten problem rozwalania połączenia przy każdej najbliższej okazji. Jeżeli nie masz wykupionego zewnętrznego IP - pożegnaj się z odblokowanymi portami - zapewne masz stałe, wewnętrzne IP, które na domiar złego ma jeszcze zapewne wielu innych użytkowników Internetu posiadających dostęp od tego samego dostawcy. Skontaktuj się też z dostawcą - najlepiej udaj się osobiście do jakieś siedziby lub czegoś w tym stylu oraz omów problem. To chyba będzie najodpowiedniejsze wyjście. Przy zmianie komputera zmieniałeś kartę sieciową? Jeżeli tak i jeżeli masz internet lokalny o którym wyżej pisałem, to najprawdopodobniej jest tak, jak nadmieniał Klaus - to nowa sieciówka, niezarejestrowana przez dostawcę stwarza problemy. Pozdrawiam. Edytowane 5 Września 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Jestem podłączony do sieci osiedlowej. Posiadam również IP zewnętrzne (212.244.xx.xxx). Zmieniając komputer zmieniłem wszystko - teraz leci na sieciówce zintegrowanej. Nie mam możliwości przytachania starego sprzętu tutaj (wspomniałem już że się przeprowadziłem ? :P ). (...) to nowa sieciówka, niezarejestrowana przez dostawcę stwarza problemy. Możesz rozwinąć nieco to co napisałeś ? Dostawca (czyli firma od której mam internet ?) powinna rejestrować moją kartę sieciową gdzie ? Jest to wymagane przez nich ? Jak to dokładnie wygląda, bo pierwszy raz słyszę o czymś takim. Edytowane 5 Września 2007 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Możesz rozwinąć nieco to co napisałeś ? Dostawca (czyli firma od której mam internet ?) powinna rejestrować moją kartę sieciową gdzie ? Jest to wymagane przez nich ? Jak to dokładnie wygląda, bo pierwszy raz słyszę o czymś takim.Rozwinąć? Generalnie u mnie tutaj w mieście działa kilka takich osiedlowych firm i z dostępem od każdej z nich miałem do czynienia. I wiem, że zmiana karty sieciowej powoduje problemy. Ja np. na swojej umowie mam wyraźnie napisane "Użytkownik ma zakaz samodzielnego zmieniania karty sieciowej, numeru MAC lub/i adresu IP". Tak więc musisz się udać właśnie do firmy która dostarczała Ci internet i ustalić z nimi, co masz zrobić. Tutaj tak jak pisał Klaus najistotniejszą rolę gra numer MAC karty sieciowej (tak mi się przynajmniej wydaje; też nie znam się aż tak dobrze na sieciach). Jak to wygląda - tego też dokładnie Ci nie powiem. Skoro jest to firma lokalna, to wnioskuję, że ich siedziba jest niedaleko od Twojego miejsca zamieszkania, prawda? Jeżeli nie - to zadzwoń do nich i wyjaśnij wszystko. To jest w sumie najłatwiejsze i najskuteczniejsze wyjście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) No ... Siedzibe mam za oknem. Jutro ściągnę admina sieci i coś może poradzimy. Jak już pisałem - zmieniłem całkowicie operatora sieci tak że oni nic nie mają do mojej starej sieciówki itd. EDIT 1 No to czekam teraz na działania administracji. Jest to błąd po ich stronie - uznali to dopiero w momencie kiedy powiedziałem, że nie mogę zupełnie nic pingować ... Edytowane 6 Września 2007 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ok. Problem rozwiązali. Było coś źle ustawione na serwerze. Ale jak to bywa w Polsce - nie skończyło się tylko na ustawieniach na serwerze. Obecnie problem wygląda następująco - wszystkie strony ładują się z prędkością MAX 5kb/s w porywach do 10kb/s. Programy które pobierają dane z internetu (utorrent, emule, DC++) ciągną również z prędkością max 10kb/s. Baaaaaaaaardzo kiepski wynik jak na zew. IP ... Pytanie teraz jest takie - czy takie wolne działanie internetu może być spowodwane złymi ustawieniami w konfiguracji mojej karty sieciowej ? U sąsiadki takich problemów nie ma ... Jakiekolwiek sugestie, pomysly będą miło widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...