Skocz do zawartości
Kochin

Wymiana Starych Podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Gigabyte nie chce gdyż mój współlokator go miał i co pół roku wymieniał. Podoba mi sie ten Abit Ip35-e tylko trochę drogi (360 zł) ale jakoś bym przeżył.

Bo pamięci już znalazłem na 100%:

Twinmos Twister 1 GB 800 MHz za 115 zł, chyba bdb cena

Grafika będzie jednak GF Palit 7300GT za 180 zł i za jakieś pół roku oddam go dziewczynie i kupie coś nowego, i teraz bedzie ciut więcej kaski na proca i płytę.

Jest coś tańszego godnego uwagi z dwoma złączami IDE na 775?

Bo problem polega na tym, że mam 3 dyski PATA (160, 80 i 40 GB) oraz combo DVD/CD też na IDE.

Do tego mam 2 kieszenie na dyski IDE i szkoda mi tegoi wszystkiego się pozbywać. Ewentualnie móg łbym sprzedać to combo i kupić nagrywarke Asus 1814 na Sate za 100 zł i wtedy znalazło by się miejsce nawet przy jednym złączu IDE na podłączenie 2 kieszeni (160 GB i 80 GB), 40 GB bym sprzedał i za jakiś czas kupił 160 GB na sata.

I czy warto dopłacać 35 zł do proca E2160 1,8 GHZ zamiast E2140 1,6 GHz.

Aha i ztego co mi się wydaję przy takim sprzęcie nie będzie konieczna wymiana zasilacza, gdyż jak sprawdzałem w kalkulatorze Fortron 350W spokojnie z tym sprzętem powienien sobie dać radę.

Edytowane przez Kochin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CO do grafiki to jak mówię, będę ją dawał za jakiś czas dziewczynie a do Simsów 2 nie trzeba 7600GS icon_biggrin3.gif

Teraz jedzie na zintegrowanej i ma pusty slot PCIE pusty więc kupie nowego Palita( chyba, że jest w tej cenie coś bardziej godnego uwagi do kupienia w sklepie).

Zresztą jak mówie 9550 juz sprzedałem więc jak będę się bawił w polowanie na allegro to na tydzień zostane bez kompa i bede biegał za kafejkami icon_biggrin3.gif

160 GB to Seagate Baraccuda 7200, kupiłem go rok temu

80 to jakiś 4-letni Seagate, pewnie 5400

40 GB to też Seagate kupiony na allegro

Nie mam jak sprawdzić dokładnych danych gdyż w domu bedę dopiero we wtorek.

EDIT:

Popatrzyłem na allegro

Seagate'y 80 i 40 mógłbym w sumie sprzedać za 150 zł a za 200 zł jest już Samsung 250Gb na Sata, co byłoby najlepszym rozwiązaniem tylko wtedy będę miał jedną nieużywaną kieszeń na IDE :/

EDIT2:

Przekopałem się przez mnóstwo stron na forach i baaardzo wpadła mi w oko taka płytka:

MSI P6N SLI-F v2 366 zł, co bardzo ważne w moim przypadku ma 2 złącza IDE co rozwiązuje mój problem z kieszeniemi i zmienianiem dysków. Ładnie też kręci E2140 więc powinno być nieźle (jakby jeszcze miałą 20 pinową wtyczke do zasilacza to byłaby idealna...).

Mam nadzieję, że nie będzie to zły wybór?

Jeszcze pomysle na tym Abitem P35-e I EVGA nForce650i...

Szkoda, że mają po jednym złączu IDE :/

ASUS P5N-E SLI też ma 2 złącza ide ale już jest troche drozszy...

Coś z tych 4 będzie trzeba wybrać...

Edytowane przez Kochin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostania decyzja:

Abit P35-e 360 zł

C2D E2140 215 zł

Palit 8600GT 340 zł

2x1GB Twinmos Twister 800 MHZ 230zł

Seagate Barrcuda Sata2 250GB 220 zł

Asus 1814L Sata2 105 zł

Czy jeśli tego zestawu nie będę na razie podkręcał to wystarczy na niego Fortron 350W?

Jak sprawdzałem w kalkulatorze to wyszło, że potrzeba lekko ponad 300W.

Dokupiłbym za 10 zł przejściówkę 20>24pin do płyty głównej.

Problem w tym, że nie znalazłem żadnego fajnego zasilacza który by spełniał poniższe kryteria:

- cena do 100 zł

- wtyczka 24 piny

- moc 450W

- wiatrak 12 cm

- co najmniej 2 złącza SATA

Idealny byłby taki jak mój tylko 450W i 24-pinowa wtyczka ale na allegro w tej chwili takiego nie ma?

Znacie jakiś substytut który mógłbym kupić juz teraz i czy ten fortron 350 wytrzyma ten sprzęt bez kręcenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ona ma tylko 400 W, chciałbym coś 450W żeby przeżyło kolejną wymianę sprzętu... I ta delta jest po prostu brzydka :D nie ma 12 cm wiatraka, ten w fortronie jest niesamowity... Na razie pojadę na fortronie a jak coś przyoszczędzę to pewnie wezmę Chiefteca 450W bo wygląda idealnie... Jakby kosztował tak 120 zł :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie. Wszytsko już zamówione ale jeszcze myślę nad pamięciami...

Lepiej zamówić Kingstony 2x1GB Dual Channel 667MHz CL5 za 205 zł

http://morele.net/produkt/25949

czy

Twinmos Twister 2x1GB 800MHz CL5 nie przeznaczone dla Dual Channel ale rozumiem, że w dualu będą działać jak najbardziej za 230 zł z radiatorami

http://morele.net/produkt/111596/

Co lepiej wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostateczna wersja sprzętu po zakupie i tygodniu męczenia forumowiczów:

Abit P35-e 362zł apollo.pl

Intel DuoCore e2140 215 zł apollo.pl

Palit 8600GT 332 zł morele.net

Corsair XMS2 2x1GB 667MHZ CL4 Dual-Channel 220zł morele.net

Samusng 320GB SATA2 253 zł bitcomputer.pl

Wszystko odbiór osobisty w Krakowie.

Jak wszystko juz będzie działać to podzielę się wrażeniami.

Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi