hardwin Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 dziwna sprawa! pierwszy raz cos takiego widze stary komp, probuje zainstalowac system i za kazdym razem w TYM SAMYM MIEJSCU wiatrak na CPU sie wylancza oczywiscie po paru chwilach wszystko sie wiesza [temp. za wysoka] jak to wyglada: bootoje z CD, kopiuje jakies pliki i w miejscu, w ktorym wybieram partycje wiatrak na CPU staje! z ciekawosci pod te piny wlaczylem inny wiatrak, tez nie chula, jakby prad przestal doplywac do tego FANa restart i juz dziala, do momentu wyboru partycji dyski dobre, sprawdzalem, zadnych badow, wszystko ladnie wykrywa patrzylem z innym zasilaczem tez to samo o co biega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jaki konfig? Jaki zasilacz? (stawiam, że to jego wina - niedawno miałem PIII 500 z Megabajtem 300W i też były takie jaja - jak wymieniłem zasilacz było już wszystko OK) Spróbuj podłączyć fana do innego gniazda na MOBO (np. zamiast do CPU FAN do SYS FAN albo CHASIS FAN - jeżeli takowe jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Jaki konfig? Jaki zasilacz? (stawiam, że to jego wina - niedawno miałem PIII 500 z Megabajtem 300W i też były takie jaja - jak wymieniłem zasilacz było już wszystko OK) Spróbuj podłączyć fana do innego gniazda na MOBO (np. zamiast do CPU FAN do SYS FAN albo CHASIS FAN - jeżeli takowe jest) pIII 1 Ghz zasilacz no name, ale pisalem ze podlanczalem do innego bylo to samo [fortron 300W] 256MB ale plyta i tak wykrywa 128MB plyta jakis clayton dysk seagate 20GB na plycie nie ma juz inych fanow, ale to raczej nie wazne interesuje mnie dlaczego w tym miejscu akurat i dlaczego to sie wylancza Edytowane 8 Września 2007 przez hardwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) wiatrak na CPU sie wylancza masz wyłancznik na ścianie czy wyłącznik? .... Edytowane 8 Września 2007 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 z ciekawosci pod te piny wlaczylem inny wiatrak, tez nie chula, jakby prad przestal doplywac do tego FANaCiezko podpiac miernik i patrzec na napiecie +12v na pinie? :rolleyes: Teoria: W biose jest jakies dranstwo ktore stopniowo zmniejsza predkosc w zaleznosci od czujnika temp. A ze ten ostatni szlag trafil i wskazuje bledne pomiary - napiecie leci az jest za niskie na rozruch wentylatora Metoda na gloda - przejscowka i w molex [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Metoda na gloda - przejscowka i w molex [;Albo bez przejściówki przy użyciu lutownicy - jak kto woli ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 masz wyłancznik na ścianie czy wyłącznik? .... za takie bzdury powinni ci dac bana nie ma to jak fachowa pomoc, dzieki stary juz wiem o co biegalo chodzilo o ACPI [zarzadzanie energia] wylaczenie go naprawilo wszystko, ta plyta widocznie sobie nie radzi z a funkcją dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...