qlf0n Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Witam.. Tak z ciekawości chciałem się dowiedzieć odnoście detali slotu AGP i PCI-E oraz różnić między nimi.. Google i wikipedia swoje mi powiedziały, odnoścnie budowy, większej możliwości prądowej PCI-E, większego bandwidth i tak dalej.. Pytanie mam w jaki sposób, na przykład teoretyczny bandwidth PCI-E 16x, które jest na poziomie 4000MB/s (za wikipedia) powiązać z danymi (i którymi) kart graficznych? Jaki parametr w karcie graficznej (przepustowość pamięci?) jest w korelacji wykorzystując przesył po slocie? .. Czy zależy to od tego jak wiele MB ma sama karta graficzna i czy konkretnie odpalonej grze wystarcza ta pamięć czy musi jednak sięgać do RAM systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Witam.. Tak z ciekawości chciałem się dowiedzieć odnoście detali slotu AGP i PCI-E oraz różnić między nimi.. Google i wikipedia swoje mi powiedziały, odnoścnie budowy, większej możliwości prądowej PCI-E, większego bandwidth i tak dalej.. Pytanie mam w jaki sposób, na przykład teoretyczny bandwidth PCI-E 16x, które jest na poziomie 4000MB/s (za wikipedia) powiązać z danymi (i którymi) kart graficznych? Jaki parametr w karcie graficznej (przepustowość pamięci?) jest w korelacji wykorzystując przesył po slocie? .. Czy zależy to od tego jak wiele MB ma sama karta graficzna i czy konkretnie odpalonej grze wystarcza ta pamięć czy musi jednak sięgać do RAM systemu? Generalnie PCI-E teoretycznie wyparło AGP z racji większej przepustowości. Faktycznie ta różnica jest tak niewielka, że jak widać nadal tworzone są karty najnowszej generacji na AGP. Kluczowym czynnikiem była możliwość dostarczenia większego napięcia - slot PCI-E umożliwiał dostarczenie go przez slot, podczas, gdy w przypadku najnowszych kart na AGP trzeba bezpośrednio do karty podpinać molex, ponieważ dostarczenie go przez slot jest niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Jak dla mnie to narazie tylko marketing i zmuszanie klienta do zakupu nowego sprzetu. Podobnie dziala Intel w ktorego nowych chipsetach w ogole nie ma obslugi urzadzen IDE tylko sa saty co zmusza klientow do wymiany nawet i tych podzespolow (narazie producenci plyt zachowuja sie fair i dodaja od siebie dodatkowe chipy, ktore IDE obsluguja). Dazy sie do tego aby wymieniac calego kompa stad te standardy sa wprowadzane. Podobnie bedzie z PCI-ex 2.0 ktore wejdzie juz niebawem, bedzie to taka roznica w wydajnosci jak miedzy AGP 4x i 8x czyli praktycznie zadna. Z DDR2 bylo podobnie, wydajnoscia z ddr1 400MHz rownaja sie tak naprawde dopiero ddr2 800MHz a sprzedawane byly wczesniej ddry2 533 czy 667MHz. Jest to czysty marketing bo na dzialanie kompa jako calosci to za bardzo pod katem wydajnosci nie wplywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Jak dla mnie to narazie tylko marketing i zmuszanie klienta do zakupu nowego sprzetu. Podobnie dziala Intel w ktorego nowych chipsetach w ogole nie ma obslugi urzadzen IDE tylko sa saty co zmusza klientow do wymiany nawet i tych podzespolow (narazie producenci plyt zachowuja sie fair i dodaja od siebie dodatkowe chipy, ktore IDE obsluguja). Dazy sie do tego aby wymieniac calego kompa stad te standardy sa wprowadzane. Podobnie bedzie z PCI-ex 2.0 ktore wejdzie juz niebawem, bedzie to taka roznica w wydajnosci jak miedzy AGP 4x i 8x czyli praktycznie zadna. Z DDR2 bylo podobnie, wydajnoscia z ddr1 400MHz rownaja sie tak naprawde dopiero ddr2 800MHz a sprzedawane byly wczesniej ddry2 533 czy 667MHz. Jest to czysty marketing bo na dzialanie kompa jako calosci to za bardzo pod katem wydajnosci nie wplywa.Marketing marketingiem ale ja pytam o to, który parametr w opisie danej karty używającej dany slot mówi mi jak bardzo będzie on obciążony. Chcę to naocznie zobaczyć, że karta graficzna, zaprojektowana na PCI-E 16x, ma taką a taką potrzebę przepustowości, i że faktycznie gdyby mogła być umieszczona w PCI-E powiedzmy 1x byłaby tym slotem ograniczona.. Edytowane 11 Września 2007 przez qlf0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 No to zapodales drastycznym przykladem, dlatego, ze pci-ex 1x ma duzo nizsza przepustowosc zarowno od pci-ex x16 jak i od agp wiec w tym wypadku karta podlaczona do slotu pci-ex 1x bedzie ograniczana przez parametr zwany wlasnie przepustowoscia zlacza. Zreszta mozesz sobie obadac jak to wyglada, jakis czas temu na purepc byl wlasnie temat poruszajacy 7300gt od galaxy wypuszczone na slocie pci-ex 1x i porownujacy je do tej samej karty ale na slocie pci-ex 16x. Widac, ze tylko mniejsza przepustowosc wplywa tu na wyraznie gorsze wyniki. Tak jak wczesniej pisano-najlepszym przykladem na mala roznice pomiedzy pciex 16x a agp jest to, ze sa robione karty na tych samych ukladach gpu zarowno pod jeden jak i drugi slot, dla porownania podobnie wyglada sprawa z dyskami-sa robione te same konstrukcje pod sata i pod ide, wydajnoscia praktycznie sie nie roznia. Roznica jedyna na plus pci-ex jest taka, ze moze zlacze to przekazac wiecej pradu wiec czesto zbyteczne okazuja sie dodatkowe przylacza zasilania do kart. Podobnie bedzie z pci-ex 2.0. Roznica w wydajnosci praktycznie zadna, karty kompatybilne w dol a roznica taka, ze po prostu jeszcze wiecej pradu zlacze bedzie moglo przekazac dla coraz bardziej wymagajacych ukladow GPU. Jak do tej pory chyba jedyna seria GeForsow, ktore wyszly tylko pod pci-ex jest wlasnie seria 8xxx i wcale nie sadze, ze stalo sie tak z powodu niewystarczajacej wydajnosci portu agp do obslugi tych kart. Rzecz sie ma calkiem banalnie. Chcesz nowa karte to musisz kupic nowa plyte glowna, zeby producent plyty zarobil, jak chcesz nowa plyte to kupujesz nowy procek bo stary czesto do nowj plyty nie pasuje. Tymczasem okazuje sie, ze nowa plyta nie ma zlacz ide, no to co-trzeba wymienic dyski i napedy optyczne na sata. Do tego dochodzi rzecz jasna mocniejszy zasilacz i chcac wymienic karte graficzna jestes zmuszony wymienic calego kompa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Marketing marketingiem ale ja pytam o to, który parametr w opisie danej karty używającej dany slot mówi mi jak bardzo będzie on obciążony. Chcę to naocznie zobaczyć, że karta graficzna, zaprojektowana na PCI-E 16x, ma taką a taką potrzebę przepustowości, i że faktycznie gdyby mogła być umieszczona w PCI-E powiedzmy 1x byłaby tym slotem ograniczona.. Moze To pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) No to zapodales drastycznym przykladem, dlatego, ze pci-ex 1x ma duzo nizsza przepustowosc zarowno od pci-ex x16 jak i od agp wiec w tym wypadku karta podlaczona do slotu pci-ex 1x bedzie ograniczana przez parametr zwany wlasnie przepustowoscia zlacza.Dalej mnie kolega nie rozumie. Przecież wyraźnie pisze, że pytaniem jest jaki parametr wykorzystującej karty (na przykład graficznej) a nie slotu, można skorelować z przepustowością slotu. Moze To pomoze.W 90%, dzięki śliczne. Edytowane 11 Września 2007 przez qlf0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...