Skocz do zawartości
jrd

Kupownaie A Zwroty Na Zamowienie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie , dzis zwracalem pewna czesc do sklepu, wczesniej ja zamawialem poprzez internet z odbiorem osobistym , jednak cos nie spasowało technicznie i chcialem zwrocic .

Sprzedawca powiedzial ze nie musi przyjmowac tego towaru , a ja mu ze mam prawo do zwrotu do 7-10 dni od zakupu, a on na to ze nie na towary zamawiane poprzez internet, to ja mu mowie ze zamawialem ostatnio tv lcd poprzez internet i dostalem 10 dni na zwrot w razie czego....

Czy sprzedawca ma prawo nie przyjąć towaru ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Czy sprzedawca ma prawo nie przyjąć towaru ?

Wydaje mi sie że nie ale mogę sie mylić, poszukaj na forum, jest troche tematów o gwarancjach, zwrotach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poczytania:

Rozdział 2 - Umowy zawierane na odległość

Generalnie, jak zawiera się umowę na odległość (czyli także za pośrednictwem internetu), to przysługuje 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny.

Problem u Ciebie jest taki, że towar odbierałeś osobiście. Przeczytaj regulamin sklepu. Często jest tak, że zawarcie umowy następuje w chwili akceptacji zamówienia przez sklep, więc nie ma już znaczenia, czy towar odebrało się osobiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa że pracuję właśnie w firmie, która prowadzi sprzedaż przez internet. Zgodnie z ustawą o ochronie konsumentów (jakoś tak to leciało), masz prawo do zwrotu towaru do 10 dni od daty jego otrzymania z żądaniem zwrotu pieniędzy za niego - tutaj uważaj - nie zawsze dokonywane są zwroty za koszty transportu. Towar oddajesz bez podania przyczyny. Nie jest ważne czy odebrałeś go osobiście, czy został wysłany. Forma jego dostarczenia do firmy jest również obojętna. Sprzedawca nie może odmówić Ci przyjęcia towaru w ramach zwrotu. Jeśli zajdzie potrzeba mogę wygrzebać całą ustawę, ale to dopiero w poniedziałek - leży na hdd w pracy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę zwrócić zakupiony towar?

Tak. Zwrot zakupionego towaru może nastąpić w wyniku postępowania reklamacyjnego oraz w przypadku zakupu dokonanego poza lokalem sprzedawcy (np. u nas w domu) i umów zawieranych na odległość (np. zakupionych przez telefon lub internet), a także gdy strony tak postanowiły.

W przypadku zakupu towaru przez internet na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, mamy prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru, a w przypadku kiedy sprzedawca nas nie poinformował o tym prawie to czas jego obowiązywania wydłuża się nawet do 3 miesięcy.

Wysyłając towar do sprzedawcy należy dołączyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Jak mam reklamować wadliwy towar?

W przypadku ujawnienia się wady, możemy wedle swego uznania skorzystać bądź to z gwarancji producenta (o ile taka była udzielona i nie minął okres gwarancyjny) lub instytucji niezgodności towaru z umową na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

W pierwszym przypadku roszczenia należy kierować do gwaranta wymienionego w karcie gwarancyjnej, którym najczęściej jest sprzedawca lub importer.

W drugim przypadku do sprzedawcy, który ma obowiązek przyjąć i rozpatrzyć naszą reklamację w terminie do 14 dni od jej zgłoszenia. Niedopuszczalne w tym przypadku jest odsyłanie nas przez sklep internetowy do producenta, hurtownika, czy importera lub zmuszanie do skorzystania z gwarancji. Odpowiedzialność sprzedawcy za wady towaru trwa przez okres dwóch lat przy czym konsument jest szczególnie chroniony przez pierwsze 6 miesięcy, kiedy to ciężar dowodowy spoczywa na sprzedawcy.

Kto decyduje o sposobie usunięcia wady towaru?

Konsument decyduje czy skorzysta z instytucji niezgodności towaru z umową, czy z gwarancji i nasz wybór jest wiążący dla drugiej strony czyli sklepu internetowego. W przypadku powołania się na niezgodność towaru z umową również my decydujemy o sposobie usunięcia tej niezgodności. W pierwszej kolejności możemy domagać się naprawy lub wymiany, a w przypadku niepowodzenia od umowy odstąpić lub żądać obniżenia ceny. W przypadku gwarancji gwarant decyduje o sposobie usunięcia wady.

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie - co mam zrobić?

Sprawdź na FORUM KONSUMENCKIM czy nie był juz przez kogoś poruszany podobny do Twojego problem - jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie to poprostu zadaj je, a z pewnością ktoś przyjdzie z pomocą.

A tak wyglada wzor podania o zwrot towaru:

Miejscowość, data

Imię i nazwisko

Adres zamieszkania

Nazwa sprzedawcy

Adres sprzedawcy

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentow oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271) odstępuję od umowy . . . . . . . nr . . . . . . zawartej dnia. . . . . . w. . . . ..

Proszę o zwrot kwoty. . . . . . . zł (słownie:. . . . . . . . . . . . . . . .) przekazem pocztowym na adres. . . . . . . . . . . . . . . lub na konto nr . . . . . . . . . . . . . .

Zwracam w stanie niezmienionym . . . . . . . . otrzymany dnia . . . . . . . .

Podpis konsumenta

Odpowiednia Ustawa

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi