Skocz do zawartości
kwiacynty

Dobrze Złożony Zestaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Za dokładnie tydzień (być może 5-6 dni) kupuje wreszcie komputer. Przewertowałem dziesiątki for i setki testów... Nie trzeba mówić, że mam mętlik w głowie... co już byłem na coś zdecydowany to zawsze ktoś musiał napisać coś złego :) i tak w kółko... Mam już jednak sprecyzowane mniej więcej co chce...a więc do dzieła:

Procesor: E2140/2160/2180 ...

Czytałem kupę poradników na temat OC... jednak to wszystko sucha wiedza. Na początku nie chciałbym podkręcać. Później (za 4-6 miesięcy mam zamiar się już wziąć porządnie za OC). Myślałem o E2160, ale może E2180 jest dużo lepszy?? Te 200mhz w końcu robi swoje... Dla lepszego wyboru podam Wam ceny:

E2140 (217zł)

E2160 (255zł)

E2180 (298zł)

Chodzi mi o najlepszy współczynnik Cena/Jakość. Różnica między E2140 a E1280 wynosi 81zł... i tu pytanie... Czy to warto wydane 81zł?? Chodzi mi głównie o mnożnik... E2180 ma mnożnik 10... ponoć przy OC jest to dosyć ważny czynnik... Dobra kończę już filozofować... Proszę o wypowiedzenie się znawców. Acha i jeśli można... Czy mam się kierować określoną partią procesorów?? Czy każda sztuka jest dobra?? ;)

Płyta Główna: Abit IP35-E (363zł)

Tu jest oczywiście największy problem ;) Chodzi mi jak w przypadku procesora Cena/Jakość. Żeby każda złotówka była odpowiednio wydana ;) Byłem już praktycznie zdecydowany na MSI Neo2-FR, a tu tak została zmieszana z błotem... Na korzyść Abita przemawia niższa cena oraz doszły mnie słuchy że nowy BIOS niweluje jego największe wady (podwójny start, etc.). I tu właśnie mam prośbę do posiadaczy owej płyty... Co tak naprawdę zmienia ten nowy BIOS. Czekam też na propozycje jakichś innych płyt... Foxconn P35A chyba odpada...czytałem o nim temat i na razie same kłopoty z nim... No, ale może się mylę... No i Foxconn droższy, ale czekam na wasze opinie ;)

Karta Graficzna: Palit GeForce 8600GT Sonic+ (409zł)

Tu jestem pewien... Mam tylko prośbę jeśli ktoś zna sklep we Wrocławiu gdzie można kupić taniej to bardzo prosiłbym o namiary ;) (wiem, że można taniej bo w ulubionym jest za 388zł... ;), ale nie opłaca mi się bo z kosztami przesyłki na jedno wyjdzie ;) )

Dysk Twardy: WD3200AAKS 320 GB 16MB 7200 SATA-II (273zł)

Tu też jestem pewien raczej ;) Tu prośba jak przy grafice... ;) Zna ktoś tańsze miejsce we Wrocku??

Zasilacz: AmacroX Warrior AX450-PFN/Be Quiet! Straight Power E5-450W/Corsair CMPSU-520HXEU 520W

Tutaj dosyć duży dylemat jak i duża rozpiętość cenowa... Ile ja się to naczytałem... Raz Amacrox, raz BeQuiet, a najczęsciej Corsair :) I tu pytanie do Was. Czy do takiego zestawu wystarczy ten Amacrox? Chciałbym, aby zasilacz był przyszłościowy... Za jakieś 2 latka do kompa wejdzie Geforce 8800 Ultra, albo 9xxx :) jak już będzie w rozsądnej cenie... Chciałbym wtedy aby nie trzeba było zmieniać zasilacza... W niedalekiej (a może dalekiej :P ) przyszłości wejdzie także nowy procek Intela (Penryn 45nm)... Pewnie zostanie uzupełniony o kolejne 2GB RAMu (w sumie 4GB) oraz o kolejny dysk twardy(pewnie ten sam). Na korzyść Corsaira przemawiają jeszcze odpinane kabelki (co nie jest priorytetem dla mnie lecz miłym dodatkiem...). No i tu nasuwa się pytanie :) . Amacrox nie poradzi sobie z takim obciążeniem po upgardzie kompa prawda? BeQuiet chodzi po około 275zł... natomiast Corsair jest za 369zł... a z tego co czytałem jest dużo lepszy od tego BeQuiet'a no i zapewne poradzi sobie o wiele lepiej z kompem po upgardzie... Mam rację?? Miło byłoby jakbyście tu także wypowiedzieli swoje zdanie ;)

CORSAIR CMPSU-520HXEU 520W. (a może jest gdzieś taniej ten Corsair?? :P )

Obudowa: COOLER MASTER ELITE RC-330 (125zł)/COOLER MASTER ELITE RC-331 (135zł)

Tutaj chciałbym żeby było tanio, dobrze i w miarę ładnie :) Z tego co udało mi się wyczytać takie warunki spełnia tylko ten Cooler Master ;) I tu pytanie 330 od 331 różni się tylko lekką różnicą w przednim panelu tak?? Bo jeśli tak to różnica 10zł... hmmm będę je musiał zobaczyć na żywo i stwierdzić czy 331 wart jest tych 10zł ;)

Pamięć RAM: 2x KingMax DDR2 1GB 800 (230zł)

Waham się jeszcze między:

2x KingMax DDR2 1GB 1066 (310zł)

2x Goodram Pro DDR2 1GB 800MHz (339zł)

Goodramy PRO 100zł droższe. Tylko czy jest sens?? czy te 100zł jest warte jakiegoś marnego wzrostu wydajności?? no chyba, że wzrost będzie widoczny gołym okiem :D

Nagrywarka: Posiadam już (Lite-On LH20A1H Black ;) ) więc komentarz zbędny :P

W sumie z E2180 i Corsairem 520W wychodzi 2067zł... Na kompa mam jakieś 1900zł. Na czymś więc trzeba przyciąć... No chyba że za te 100zł mam mieć coś o wiele bardziej wydajnego... to wtedy już trudno pożyczy się ;)

Z góry dziękuje za wszelkie rady, odpowiedzi ;)

Pozdro

Edytowane przez kwiacynty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc - tutaj powiedz , na ile byś chciał go kręcić . Jeśli na 2,6 - 2,8 GHz to może być i E2140

płyta główna - na nowym biosie abit jest jak najbardziej godny polecenia

grafika - OK :)

zasilacz - jesli chcesz go znacznie rozbudować - bierz Corsair'a. Ma odpinane kable i ogromną moc. Chociaż pewnie i BQ sobie poradzi

obudowa - ja bym szukał Sharkoon Revenge na przykład, bo tymi CM już rzygam za przeproszeniem , chociaż złe nie są

ram - możesz brać najtańsze Goodram/Kingston 800 - jeśli E2140, a jeśli E2160 - Goodram/Kingston 667 - widziałem ostatnio po 110 zł Kingstony. I tu możesz przyciąć budżet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm panowie dosyć duża rozbieżność :) jeden głos na najtańsze i jeden na najdroższe... ;) i właśnie takich nieporozumień nie lubię :P

Miper możesz mi wytłumaczyć na czym dokładnie polega ta synchroniczna pamięć??

I dlaczego tylu ludziom polecali chociażby Goodramy 667mhz najtańsze do płytek na P35??

Ech wiedziałem że to wszystko mnie przerośnie :) Acha i będzie jakiś szokujący skok wydajności przez te lepsze pamiątki?? Czekam też na odpowiedź Beki :)

Pozdro...

Edytowane przez kwiacynty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodziło właśnie o to że jak będziesz chciał kręcić to pamięci nie wyrobią bo np. kupisz te 667 one wraz z FSB pójdą max 820mhz co da Ci 2800MHz a jak będziesz chciał więcej to zonk. W tym właśnie problem że nie da się ustawić pamięci tak żeby nie podkręcały się wraz z pockiem na p35 taką możliwość mają płytki na nForcach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow co Ty chrzanisz xD.. dajesz dzielnik i lecisz.. dzielnik 1:1 najnizszy leci rowno z fsb.. czyli procek 9x400 to ramy 800mhz maja, ja na swoim robie 7x500 i mam ramy na 1000mhz.. nie wiem jak u Was ale w neo-f bardziej pamieci zdzielnikowac nie mozna :D ja tam wolalbym ocz rev2 platinum cl4... ;d;d;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodziło właśnie o to że jak będziesz chciał kręcić to pamięci nie wyrobią bo np. kupisz te 667 one wraz z FSB pójdą max 820mhz co da Ci 2800MHz a jak będziesz chciał więcej to zonk. W tym właśnie problem że nie da się ustawić pamięci tak żeby nie podkręcały się wraz z pockiem na p35 taką możliwość mają płytki na nForcach

A o to chodziło :) Praktycznie już zdecydowany jestem na Kingmaxy 2x1GB 800Mhz za 230zł ;) Dzięki panowie za zaangażowanie... Do zasilaczy doszedł jeszcze Amacrox Frei Erde 500W i 550W (ma aż 4 linie 12V). Pierwszy za 277zł drugi za 309zł... Może ten Amacrox będzie lepszy od tego Corsaira?? na linii 12v ma aż 44A... Co o tym myślicie?? jest tańszy o te 60zł (co bardzo by mi pasowało :P) a na necie mało o tych zasilaczach znaleźć można... tylko tyle że są "dobre" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi