Skocz do zawartości
pivko

Zestaw Z Athlonem.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy temat i zarazem post wiec proszę bez strasznie przygniatającej krytyki. Komputer ma służyć głównie do gier.

Procesor

Oczywiście będzie to AMD Athlon 64 X2 i teraz pierwsze pytanie jaki się najbardziej opłaca? Czy 4200, 4600, 5000 a może jeszcze szybszy. Pierwotnie byłem zdecydowany na 5000. Druga sprawa to spotkałem się z nazwami Brisbane i Windsor szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym to się rożni i który jest lepszy.

Płyta główna

Przynajmniej jak dla mnie cos najgorszego bo co człowiek to inne zdanie. Rozpatruje dwie możliwości mianowicie:

1. Abit KN9-S

2. DFI Infinity NF Ultra II-M2

Na początku byłem zdecydowany na tą pierwsza ale potem przeczytałem ze przy DFI są większe możliwości podkręcania i ogólnie płyta działa stabilnie. A może ktoś zaproponuje w ogóle cos innego i nade wszystko najlepsza.

Karta Graficzna

Myslę o Palit GeForce 8600GT Sonic+. Tyle co o tej karcie się naczytałem na PPC i innych forach to ona musi być dobra ale też czekam na propozycje innych lepszych kart.

RAM

Na pewno będzie to 2x1GB 800MHz (opłaca sie szybsze?). I teraz jakiego producenta? Myślałem o A-Data extreme plus lub (starym "dobrym") kingston’em. Które wybrać?

Co do Zasilacza, Obudowy i Dysku Twardego czekam na propozycje bo nie wiec co będzie dobre.

Edytowane przez pivko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To troszkę przespałeś - od jakiegoś czasu (wyjścia c2d) intel jest lepszy.

A te procki, o których wspomniano wyżej to c2d z obcietym cachem (2160/80 różnią się mnożnikiem).

Zegar w zegar 21** jest szybsze niż athlon x2 i wyżej się kreci.

Jedyny minus, to że za płytę pod c2d trzeba dać 350 zł żeby miec oc na poziomie 3Ghz.

ps. czyżby nieszczęśliwy użytkownik celerona ?

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie lepiej już dołożyć 70-80 zł i kupić E4400 czy on tez sie mniej opłaca od 2160/2180?

Dokładnie tak.

Tzn. aż tak głęboko nie siedzę w intelu ale z tego co się orientuję to dorzucać można jeszcze długo.

Oczywiście 4400 jest lepszy - większa ilość cache. Pytanie czy jest sens ? IMO nie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi