pivko Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) Jest to mój pierwszy temat i zarazem post wiec proszę bez strasznie przygniatającej krytyki. Komputer ma służyć głównie do gier. Procesor Oczywiście będzie to AMD Athlon 64 X2 i teraz pierwsze pytanie jaki się najbardziej opłaca? Czy 4200, 4600, 5000 a może jeszcze szybszy. Pierwotnie byłem zdecydowany na 5000. Druga sprawa to spotkałem się z nazwami Brisbane i Windsor szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym to się rożni i który jest lepszy. Płyta główna Przynajmniej jak dla mnie cos najgorszego bo co człowiek to inne zdanie. Rozpatruje dwie możliwości mianowicie: 1. Abit KN9-S 2. DFI Infinity NF Ultra II-M2 Na początku byłem zdecydowany na tą pierwsza ale potem przeczytałem ze przy DFI są większe możliwości podkręcania i ogólnie płyta działa stabilnie. A może ktoś zaproponuje w ogóle cos innego i nade wszystko najlepsza. Karta Graficzna Myslę o Palit GeForce 8600GT Sonic+. Tyle co o tej karcie się naczytałem na PPC i innych forach to ona musi być dobra ale też czekam na propozycje innych lepszych kart. RAM Na pewno będzie to 2x1GB 800MHz (opłaca sie szybsze?). I teraz jakiego producenta? Myślałem o A-Data extreme plus lub (starym "dobrym") kingston’em. Które wybrać? Co do Zasilacza, Obudowy i Dysku Twardego czekam na propozycje bo nie wiec co będzie dobre. Edytowane 16 Września 2007 przez pivko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 podkręcasz ? Jesteś mocno uprzedzony do Intela ? Ja bym brał C2D na Twoim miejscu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Dlaczego nie chesz Intela?? W tej samej cenie będziesz miał E2160/2180 i np. płytkę Asusa P5B za 342zł w kdo.pl Będzie na bank szybciej / oczywiście jeżeli podkręcisz Intela... oczywiście kontra podkręcony AMD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivko Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Tak jestem uprzedzony to Intela nie ufam już tej firmie. Czy on jest o wiele lepszy? @beka z czasem na pewno podkręcę ale teraz jak wszystko w co gram będzie mi działało to nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) To troszkę przespałeś - od jakiegoś czasu (wyjścia c2d) intel jest lepszy. A te procki, o których wspomniano wyżej to c2d z obcietym cachem (2160/80 różnią się mnożnikiem). Zegar w zegar 21** jest szybsze niż athlon x2 i wyżej się kreci. Jedyny minus, to że za płytę pod c2d trzeba dać 350 zł żeby miec oc na poziomie 3Ghz. ps. czyżby nieszczęśliwy użytkownik celerona ? Edytowane 16 Września 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivko Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) A to nie lepiej już dołożyć 70-80 zł i kupić E4400 czy on tez sie mniej opłaca od 2160/2180? (...) ps. czyżby nieszczęśliwy użytkownik celerona ? Dokładnie tak. Edytowane 16 Września 2007 przez pivko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 A to nie lepiej już dołożyć 70-80 zł i kupić E4400 czy on tez sie mniej opłaca od 2160/2180? Dokładnie tak. Tzn. aż tak głęboko nie siedzę w intelu ale z tego co się orientuję to dorzucać można jeszcze długo. Oczywiście 4400 jest lepszy - większa ilość cache. Pytanie czy jest sens ? IMO nie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Nie ma najmniejszego sensu, bo ten 1 MB cache tutaj nic nie znaczy - na egieldzie robili test i pokazali to dobitnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 2160 na 3ghz puszczasz i masz 6750 za 250zl... nawet lepiej, najlepiej selekta wez od sectora.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivko Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Dobra to jak to c2d jest takie "naj" to niech będzie to E2180. Jaka płytę najlepsza do niego kupić i RAM? Edytowane 17 Września 2007 przez pivko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Foxconn P35A / Abit IP35-E / Asus P5K-E ram - starczy i Kingston 667 po 105 zł za 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 2160 + MSI Neo2-FR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...