Skocz do zawartości
ghaal

Problem Z Oc C2d E4500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam sprzęt, o następującej konfiguracji:

Mobo: Asus Commando

CPU: Core 2 Duo e4500 2.2Ghz

Wentylator: Scythe Mugen

Graf: MSI GeForce 8800GTX

RAM: 2GB Geil Ultra 800Mhz

Zasilacz: Chieftec 500W

Obudowa: Chieftec BH-02B-B-B

Kiedy zmieniam częstotliwość z 200 na 266, to komp działa niestabilnie, restartując się przy minimalnym wysiłku.

Czy nie jest to przypadkiem wina biosu, albo tego, że procesor ma mnożnik 11x??

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Edytowane przez ghaal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniż mnoznik na procesorze do 10 266x10=2666 i zobacz czy idzie , jakie mu dajesz napięcie w biosie na 266x11=2926 powinien smigac na standardowym napieciu 1.325v ewentualnie ustaw napiecie vcore w biosie na sztywno 1,325v mnoznik na sztywno 11 w biosie i fsb 266mhz + ewentualnie podnies napiecie na NB (chociaż powinno 266 robic bez najmniejszego problemu i najważniesze ustaw pamięci na deafault taktowanie lub podnies im troche napiecie (nie wiem nic na ile je masz ustawione)

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniż mnoznik na procesorze do 10 266x10=2666 i zobacz czy idzie , jakie mu dajesz napięcie w biosie na 266x11=2926 powinien smigac na standardowym napieciu 1.325v ewentualnie ustaw napiecie vcore w biosie na sztywno 1,325v mnoznik na sztywno 11 w biosie i fsb 266mhz + ewentualnie podnies napiecie na NB (chociaż powinno 266 robic bez najmniejszego problemu i najważniesze ustaw pamięci na deafault taktowanie lub podnies im troche napiecie (nie wiem nic na ile je masz ustawione)

Pamięci są ustawione na auto, czyli na 1.8. Zaraz popróbuje twoich sposobów.

A czy przypadkiem mnożnik w serii e4x00 nie jest zablokowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd że znowu :mur: masz do dyspozycji mnozniki od 6 do 11 pełna gama do wyboru do koloru , dla pewności ustaw pamięci na 2.0v jesli sa na 4-4-4-12 bo czasami na 1.8v moga byc problemy nie wiem jak jest u Ciebie. Próbuj.

Dałem 10x266 i chodzi dobrze. Tylko jak chce dać więcej, to bios automatycznie powiększa mi taktowanie pamięci. Czy może to jakoś zaszkodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, wielkie dzięki za info. Procek podkręcony do 2.8 (10x280), pamięci 840mhz i chodzą na 2v, a reszta ustawień jest na Auto.

Tylko kiedy próbuje ustawić na 10x300mhz to niby wszystko sie włącza, ale komp sie restartuje podczas pierwszego testu w 3dm06.

Ma ktoś pomysł co może to powodować i jak to zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 10x266 i chodzi dobrze. Tylko jak chce dać więcej, to bios automatycznie powiększa mi taktowanie pamięci. Czy może to jakoś zaszkodzić?

A o dzielnikach pamięci słyszałeś :blink: masz ich sporo do wyboru na tej płycie chyba, wybierz taki żeby nie przesadzic z taktowaniem ramów zaszkodzic może im tylko za wysokie v jak puscisz je za wysoko przy niskim v to po prostu komp nie wstanie i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększyłem napięcie na procku i bez problemu ustawiłem 10x300. Ram chodzi na 900mhz z napięciem 2.1v i jak na razie wszystko działa stabilnie. Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie, czy da rade jeszcze bardziej podkręcić tego procka na takim sprzęcie? Np. do stabilnego 3.2 lub 3.5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi