schakal Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Witajcie. Postanowiłem założyć temat aby podpytać Was, co zmienić w moim PC aby go przyspieszyć (tudzież po prostu ulepszyć) :). Obecna konfiguracja: CPU: E6300 @ 2,33GHz + Scythe Ninja revB MOBO: Asus P5N-E (SLI) RAM: 2 x 1GB (Dual Channel), GoodRam 667 @ 800 GPU: Galaxy GF 7900GS, 256Mb, 1.2ms, Zalman @ 680 / 1780 HDD: WD 250 + WD 80 Sound: SB Audigy + SB G500 ProGamer Thx + Sennheiser HD202 Power: Tagan U15 480 Display: LG L1919S (LCD 19'') Klawiatura: Logitech Value Mysz: Logitech G7 Zastosowanie: 1) Programowanie w .net 2.0 (wymagana kupa ramu, kupa mocy obliczeniowej i szybkie dyski) 2) GRY: FPS(CS 1.6!!!!, FEAR, STALKER, ET:QW itp) , Race (RBR!!!!!!, LFS, NFS wszystkie, XRX, TD:U itp) 3) Filmy + muzyka Jako że punkty 1) i 2) wymagają znacznej mocy obliczeniowej proca oraz szybkich dysków myślę że od tego powinienem zacząć zmiany. Moje typy do zmian: A) CPU -> Core 2 Duo E6850 3.00GHz 4MB lub Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB (obydwa około 900pln) B) HDD -> 2 nowsze, szybkie dyski w RAID 0 na partycję systemową i partycję z programami i z grami, np SATA2 WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS lub SATA2 Dysk Samsung 500GB 7200 16MB HD501LJ (odpowiednio 2x300pln lub 2x385pln) C) LCD -> jakiś 22" na widescreenie (tu brak typów) (ale w sumie zakup byłby fajny bo do wszystkich 3 punktów się odnosi: A) programowanie na 2 ekranach - miodzio, B) i C) - większy ekran == wypas) Raczej nie będę miał na tyle pieniędzy żeby przeprowadzić zakup dwóch rzeczy (powiedzmy max 1000pln na chwię obecną). Czekam na porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Nie masz złego komputera. No cóż, Q6600 to grzałka... swój procek możesz jeszcze trochę podkręcić. Możesz zmienić/ dokupić ram. Dyski w RAID możesz wziąć. Ale co pierwsze (to czy monitor) to juz musisz sam zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 imo procka mozna zostawic tego co jest, i ciagnac wyzej oc dyski w raid az tak duzo nie daja, poza tym 2 halasujace grzalki i pieprzenia sie wiecej ramu jak mowi poprzednik mozesz dokupic, zawsze odczujesz roznice a monitor wiadomo, co 2 to nie jesden a duza panorama do gier i filmow niezastapiona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 @teraw: 1. Czy dalsze kręcenie odbędzie się kosztem głośności kompa? 2.Dlaczego piszesz że dyski w raid0 tak dużo nie dają? Wg. tego testu (click) chyba jednak drzemie w nich spory potencjał. 3. A gdzie odczuję zmianę ram z 2Gb na 4Gb? (siedzę na XP). Trochę nie jestem przekonany do tego ramu, może wymienić na szybsze 2Gb? 4. Co do LCD to proszę o jakieś porady bo jestem laikiem. :oops: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Wiesz co :P Ja mam taka osobista prosbe.. bo masz duzo kasy, tyle ze nie wiesz co z nia zrobic :( a mi sie komputer spalil :( moze dalbys mi 500zl :(? Bo musze na brata siedziec ciagle :( Edytowane 22 Września 2007 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Napisałeś, że wykorzystujesz komputer do trochę bardziej profesjonalnych celów - tam przyda się trochę ramu. Póki co masz trochę racji, że pod XP 2GB to taki standard... ale nawet ja bym sobie jeszcze dokupił ramu, jak miałbym więcej wolnej kasy. A jeśli chciałbyś wymienić ram na szybszy, to różnicę odczujesz tylko w benchmarkach, bo w normalnym użytkowaniu tego nie odczujesz. Chłodzenie na procesor masz dobre, więc nie będzie raczej głośniej (no może minimalnie tylko), bo C2D są chłodne. A co do dysków w RAID to na pewno to podnosi ich wydajność. A co do LCD już nie wiem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Wiesz co :P Ja mam taka osobista prosbe.. bo masz duzo kasy, tyle ze nie wiesz co z nia zrobic :(Widzisz to nie jest tak, że mam za dużo kasy i nie wiem co z nią zrobić. To raczej kwestia tego, że czasami coś bardziej się opłaca kupić bo można dostać pewne dofinansowanie (fundusze europejskie), pewne rzeczy można poodliczać od podatków. W rezultacie inwestycja może się czasem bardziej opłacać niż kiedy indziej B-) I rzecz z pozoru wydająca się wydawaniem "nadmiaru kasy" jest czystą kalkulację :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Co do pamięci, to czy dokupić poprostu jakichś np GoodRamy 900 (2x1) czy próbować zmieniać stare na coś szybszego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) A jak chcesz to możesz mi tanio sprzedać te gr - nie poskarżę się. W sumie fajnie by było mieć wszystkie takie same nie ? [; Edytowane 24 Września 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Jak dziala ten fundusz europejski? I podatek odliczasz sam czy na firme bierzesz? Jak sam to jak? Bo tez cos slyszalem ze mozna tak komputer kupic a ja jestem biednym uczniem z paroma problemami i moze bym sie zlapal na to, co do ramu to GR to najlepsze chyba co mozna kupic ; P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jak dziala ten fundusz europejski? I podatek odliczasz sam czy na firme bierzesz? Jak sam to jak? Bo tez cos slyszalem ze mozna tak komputer kupic a ja jestem biednym uczniem z paroma problemami i moze bym sie zlapal na to, co do ramu to GR to najlepsze chyba co mozna kupic ; PMnie interesuje tylko dofinansowanie dla małych przedsiębiorstw :) Więc w Twojej sytuacji nie ma możliwości żebyś dostał to samo dofinansowanie co ja. Coś mi temat po[gluteus maximus]dł. Wypowiedzcie się proszę jeszcze co kupić. Thx! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...