Skocz do zawartości
ojest

Mobo+proc+ram

Rekomendowane odpowiedzi

1.Witam wszystkich serdecznie :) Jestem nowym uztkownikiem forum i jestem zachwycony jego zawartoscia. Zakres mojej wiedze na temat sprzetu i OC znacznie sie zwiekszyl ale nie na tyle by mnie to satysfakcjonowalo :) dlatego mam do Was, moi drodzy forumowicze kilka pytan. Ostrzegam, ze coponiektore z nich moga sie wydawac dla Was oczywiste ale niestety dla mnie nie sa.

Zestaw zdecydowanie do grania.

Chcialbym kupic:

cpu: c2d e4400

mobo: nie moge sie na nic zdecydowac :( dlatego prosze Was o pomoc w tym aspekcie

ram: napewno 2x1GB ( pewno 800 )- tez prosilbym o porade jakie wybrac poniewaz pod natlokiem informacji i ofert po prostu juz sie niestety gubie :(

2.Z procesora chce wyciagnac 3,0ghz/3,2ghz przy temperaturze w stresie ~65'C

czy boxowa pasta wystarczy ? (jezeli nie to na jaka wymienic ?) czy wymiana chlodzenia na Feezar'a 7 pro jest konieczna ? ( a moze freezer 4 jest lepszy ?) To dla mnie bardzo wazne poniewaz komp pracuje dziennie 12-16h w stresie + reszta dnia bez specjalnych obciazen. Komp chodzi 29-30 dni w miesiacu, non-stop.

3. Jaki proponujecie zasilacz ? Delta 400 wystarczy czy potrzeba czegos mocniejszego ?

do w/w przez Was partow trzeba doliczyc :

-Gf 7600GS

-dysk ( pojemnosc raczej nie ma znaczenia :) ? )

-nagrywarka

-X-Fi Music

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbytnio wiec sam nie wybrales zbyt wiele xD heheh

c2d 2140 zrobi tyle samo co 4300, wiec imo nie oplaca sie przeplacac 200zl

mobo msi neo2-fr to najlepszy aktualnie wybor, nowy bios zniwelowal chyba wszystkie upierdliwe problemy

2x 1gb a-data ee 800mhz cl4, ewentualnie jesli uda Ci sie gdzies dorwac goodram pro 900 cl5 to bedzie super ;) jesli nie to szukaj a-data na kosciach d9gmh

box wystarczy, ja przy 3.5ghz na 6550 mam 70 w stresie kilku godzinnym wiec wytrzyma, aczkolwiek freezer za 70zl mozesz sobie kupic to na pewno mu ulzysz, nie napisales ile pieniazkow chcesz na to wszystko przeznaczyc, a co do zasilacza to delta to takie minimum.. jesli chcesz sie zabezpieczyc i czuc bezpiecznie to polecam cos z gornej polki, typu tagan, lub ze sredniej amacrox :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek - E2160 , jak już. E2140 może mieć za nisko fsb wall i nijak nie przeskoczysz, dla mnie odpada

mobo - msi... dlaczego ? taniej masz równie dobrego abita ip35-e, a już sprawdzonych konstrukcji na 965p jest od groma ...

ram - po kiego ? Do E2160 starczy i Kingston 667, po 105 zł za 1GB

na procka założyłbym dla spokoju Pentagrama HP-100 AlCu Lite, do tego posmarował AC Ceramique albo AC Sliver 5

zasilacz - Delta 400W spokojnie da sobie radę, nie masz co się bać. A mam ją i cicha jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi