TheDed Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam, nadarza mi sie okazja dobrze sprzedac moj obecny sprzed (proc, ram i mobo). Zastanawiam sie na co sie terez przesiasc. Od zawsze bylem fanem AMD ale ostatnio duzo dobrego sie pisze o Intelu. Studiuje watki od kilku dni, ale bylbym wdzieczny za kilka rad. Ostatnio zrobilem sobie male WC http://album.inmail.pl/@ded?163066. Jednak wymiana sprzetu wydaje sie bardzo kuszaca. Ram to oczywiście ddr2, co do tego jaki ma byc to wiem ze tani i dobry :-P ciekawie wyglada kingston kvr667d2n5k2 z cena 226zl za 2 gb. Jesli chodzi o procesor to bedzie to e4300 lub e4400. Zaleznie od tego jak duza bedzie doplata ze ten wyzszy. Trudnym orzechem do zgryzienia jest mobo. Mam 2 typy: EVGA 650i (348zl) oraz Abit AB9 PRO (451zl). Wiem ze ludzie polecaja foxconna albo msi ale jakos jestem uprzedzony do nich (pewnie nieslusznie) uprzedzony. Prawda jest taka ze nie potrzebuje tego co oferuje abit a evga za cene 100zl daje mi wszystko co bym chcial, na evga moge zalozyc blok na mostek bez problemu (w abicie musialbym zdjach takze chlodzeni mosfetow). Nie chce placic za duzo za pamieci wiec niskie vmem nie powinno tak bardzo dac mi sie we znaki a gdzies chyba widzialem stosownego moda. Pamieci chcialbym kupic do 250zl, najlepiej z http://microsklep.pl, zawsze uwazalem ze nie warto przeplacac, choc jesli uwazacie ze warto kupic jakies 800 to jestem otwarty na sugestie. Procek wg mnie lepszy bedzie 4400 bo da mi wyzszy mnoznik co moze sie przydac gdybym wybral EVGA + kingston. Prosze o opinie, od razu odpowiem ze zamierzam krecic, ale nie bic rekordy tylko uzyskac jak najlepszy stosunek cena/wydajnosc. Platforma wydaje mi sie dosyc przyszlosciowa no i pamieci tansze niz ddr hynix, ktore mam aktualnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam, nadarza mi sie okazja dobrze sprzedac moj obecny sprzed (proc, ram i mobo). Zastanawiam sie na co sie terez przesiasc. Od zawsze bylem fanem AMD ale ostatnio duzo dobrego sie pisze o Intelu. Studiuje watki od kilku dni, ale bylbym wdzieczny za kilka rad. Ostatnio zrobilem sobie male WC http://album.inmail.pl/@ded?163066. Jednak wymiana sprzetu wydaje sie bardzo kuszaca. Ram to oczywiście ddr2, co do tego jaki ma byc to wiem ze tani i dobry :-P ciekawie wyglada kingston kvr667d2n5k2 z cena 226zl za 2 gb. Jesli chodzi o procesor to bedzie to e4300 lub e4400. Zaleznie od tego jak duza bedzie doplata ze ten wyzszy. Trudnym orzechem do zgryzienia jest mobo. Mam 2 typy: EVGA 650i (348zl) oraz Abit AB9 PRO (451zl). Wiem ze ludzie polecaja foxconna albo msi ale jakos jestem uprzedzony do nich (pewnie nieslusznie) uprzedzony. Prawda jest taka ze nie potrzebuje tego co oferuje abit a evga za cene 100zl daje mi wszystko co bym chcial, na evga moge zalozyc blok na mostek bez problemu (w abicie musialbym zdjach takze chlodzeni mosfetow). Nie chce placic za duzo za pamieci wiec niskie vmem nie powinno tak bardzo dac mi sie we znaki a gdzies chyba widzialem stosownego moda. Pamieci chcialbym kupic do 250zl, najlepiej z http://microsklep.pl, zawsze uwazalem ze nie warto przeplacac, choc jesli uwazacie ze warto kupic jakies 800 to jestem otwarty na sugestie. Procek wg mnie lepszy bedzie 4400 bo da mi wyzszy mnoznik co moze sie przydac gdybym wybral EVGA + kingston. Prosze o opinie, od razu odpowiem ze zamierzam krecic, ale nie bic rekordy tylko uzyskac jak najlepszy stosunek cena/wydajnosc. Platforma wydaje mi sie dosyc przyszlosciowa no i pamieci tansze niz ddr hynix, ktore mam aktualnie. Ile masz na to wszystko kasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 ok tysiaca musi wyniesc ale jak bedzie trzeba 1200 to tez da rade, tak wogle to co myslicie o mojej koncepcji, czy to waszym zdaniem ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Na prawdę warto brać MSI/Foxconna na P35, a do tego E2140/E2160/E2180, podkręcić i mieć super sprzęcik :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 A moze warto zainteresowac sie Abitem ip35-e za 375 zl, ten sam mostek a nie ma zbednych mi glupot, jestem zdania ze im mniej jest rzeczy zbednych wbudowanych w mobo to mniejsza szansa awari, mniejszy pobor pradu i nizsza cena. e2140 jest za 240, tez moze sie fajnie podkrecic a zawsze kilka groszy zostanie w kieszeni, no i platforma jest przyszlosciowa, ze zmiana procka za pol roku nie bedzie problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 IP35-E na nowym biosie jest OK, możesz brać. A E2140 może mieć nisko walla, więc nici z kręcenia na 3GHz, brałbym E216- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 o nich jeszcze nie czytalem, ale dzis nadrobie. wydaja sie ciekawa propozycja, szczegolnie ze cena atrakcyjna. Moze jakies sugestie co do pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 GOODRAM PRO albo PATRIOT. A-DATA też będzie dobra... Co do Mobo to zainteresował bym się MSI P35 Neo2-FR/FIR albo ww Foxconnem = cena dobra i z dotychczasowych osiągają najwyższe FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 IP35-E na nowym biosie jest OK, możesz brać. A E2140 może mieć nisko walla, więc nici z kręcenia na 3GHz, brałbym E216-Chcialem tylko dodac, ze E2160 tez moze miec nisko walla wiec moze lepiej E2180... i tak mozemy dojsc do E6750. ;] Wiadomo, ze kupujac procka pod OC mamy loterie gdy zakup jest w ciemno dlatego czasem warto pomyslec nad selektem. Dolozenie kilkudziesieciu PLN do takiego E2140, ktory robi ~3GHz na niskim napieciu nie powinno byc problemem dla osoby, ktora sobie zalozyla takie taktowanie przed zakupem CPU. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 w każdym razie E2160 czy E2180 ma pewniejsze 3GHz niż E2140. A do tych dwóch pierwszych starczą Kingston 667 po 100 zł za 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Jestem prawie pewien ze wezme msi, e2160 i te kingstony o ktorych myslalem. Dzieki za rady. Bardzo mi pomogliscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...