jzbl Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam! Mam małe kłopoty z nowym dyskiem Samsunga 250GB HD250HJ SATA, dysk chodzi na płycie Gigabyte GA-7VAXP-Ultra, która ma kontroller SataLink SiliconImage SIL3112A, Windows XP SP2 + drivery SATA z supportu Silicon Image i zainstalowało się wszystko poprawnie. Dysk chodzi, ale w testach HdTach, HdTune oraz pod Linuxem (hdparm) nie wypada najlepiej, nawet gorzej niż mój stary Samsung 60GB ATA133. Niby ten Samsung 250GB wykrywa jako tryb SATA ale sam dysk chodzi wolniej od przykładowych benchmarkow porównywalnych dysków w necie. Wyniki testów: HD Tune: Transfer Rate Minimum : 40.7 MB/secTransfer Rate Maximum : 64.9 MB/secTransfer Rate Average : 62.8 MB/secAccess Time : 13.8 msBurst Rate : 62.6 MB/secCPU Usage : 100.0% Linux (hdparm) /dev/sda: Timing cached reads: 624 MB in 2.00 seconds = 311.47 MB/sec Timing buffered disk reads: 186 MB in 3.00 seconds = 61.90 MB/sec HD Tach jest w załączniku. Według mnie wyniki testów powinny być wyższe :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Spróbuj ściągnąć sterowniki do płyty ze strony producenta. Masz niemiłosiernie niski Burst. Dysk nie wychodzi na początku poza 73MB/s przez co masz niski średni odczyt. Skoro to 1 talerzówka Samsunga to powinieneś mieć średnio 85MB/s. Zaś na początku dysku powinno ci do chodzić do 100. Stery, panie kolego. Przy okazji, jeśli płyta obsługuje SATA2, to sprawdź czy nie masz wsadzonej w dysku zworki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 (edytowane) Patrzac na wykres widac ewidentnie ze cos ogranicza mozliwosci dysku. U Ciebie praktycznie caly czas masz transfer na jednym poziomie, tylko pod koniec nieco spada. To normalne nie jest. Do tego kontrolera najlepiej sciagnac sterowniki z windows update, tam chyba sa najlepsze. Wazne tez aby nie bylo konfliktow przerywan itp. Problemem moze tez byc jakies urzadzenie ktore "zajmuje" czesc magistrali PCI, niekiedy warto zrobic przemeblowanie w komputerze ;) EDIT: Sadzac po wyniku testu pod linuxem mozna przypuszczac ze to nie wina sterownikow. Proponuje pogrzebac w biosie, jesli to jest zintegrowany kontroler to o ile dobrze pamietam jest tam kilka ustawien. Kiedys mialem ten kontroler, tylko na plycie abit nf7s, spokojnie burst rate wyciagalo 120MB/s, problem byl taki ze mimo bardzo szybkich dyskow w raid 0 nie dalo sie przekroczyc tych 120MB/s... Ale to wina magistrali PCI... U Ciebie pewnie cos z biosem, kontrolerem, dyskiem, albo ustawieniami wewnetrznymi dysku. Sprawdz programem HD Tune jaki tryb ATA jest aktywny.Dyski chyba firmy hitachi mozna specjalnym programem producenta przestawic na nizszy tryb np. ATA66, wtedy dysk jest wlasnie tak rozpoznawany i szybciej nie bedzie dzialac. Na razie wiecej pomyslow nie mam. Edytowane 23 Września 2007 przez TT05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Zaraz napisze co zrobiłem do tej pory, ale wciąż bez skutku: 1. Zmoddowanie oryginalnego biosu F7 do mojej płyty GA-7VAXP Ultra (wyrzucenie z biosu obsługi promise ata133/raid i loga epa, zastępienie starego biosa 4.1.36C sil3112a na nowszy 4.2.50) Gigabyte nawet do wersji F7 nie zmodyfikował ("upgradeował") biosa do kontrollera sil 3112a ktory z racji tego że jest on-board, nie ma możliwości flashowania biosu jak wersja pod PCI. Ciagle jest wersja 3.1.36C, moddowanie na 4.2.50 się powiodło, ale wydajność dysku bez skutku, wciąż ten sam objaw! 2. instalacja *trzech* rożnych sterowników do sil3112a pod windows'a - 2 rożne ze strony supportu silicon image wersja z 2005 i 2007 roku - 1 ze strony gigabyte, do sciagniecia z działu drivers mojej płyty bez skutku, ciągle kiepski performance dysku 3. Przeglądanie opcji biosu, ale ciagle bezskutecznie, bios jest delikatnie mówiąc biedny. 4. Znalazłem jakiś patch do mostka na mojej płytcie (chipset KT400A), który podobno leczy z kiepskiego burst rate na stronie www.viaarena.com => http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...mp;SubCatID=118 5. Użyłem HUTIL ze strony samsunga, najwyższy tryb działania dysku jest ustawiony na SATA i dysk zapisuje ustawienie SATA, ale oczywiście wydajność się nie poprawia, AcousticManagement Disabled, LBA też włączone... Właściwie to już brakuje mi pomysłów <_< Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Miałem kiedyś płytę główną na chipsecie VIAKT333, miałem tam też kontroler raid chyba firmy highpoint. Problem miałem taki że nawet po podpięciu 4 dysków w raid 0 nie dało się przekroczyć 70MB/s, nic nie pomagało. Pewnego razu coś mi strzeliło do głowy że przecież ta płyta nie ma zablokowanego dzielnika PCI, czyli jeśli podciągnę FSB z standartowych 133 lub 166MHz to zmieni mi się też czestotliwość magistrali PCI. PCI udało się podciągnąć z standartowych 33Mhz na około 41MHz. Wyniki burst rate, oraz ogólna wydajność dysków podskoczyła do około 90MB/s, tyle tylko że tak wyśrubowana częstotliwość PCI powodowała problemy, niekiedy przy kopiowaniu plików powstawały przekłamania danych. Problemu tak na prawdę rozwiązać nie udało mi się nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 jzbl napisał(a): ...dysk chodzi na płycie Gigabyte GA-7VAXP-Ultra, która ma kontroller SataLink SiliconImage SIL3112A,... Według mnie wyniki testów powinny być wyższe :/ SiI3112 to poprostu stary (baardzo stary) i słaby kontroler -> nie będzie lepiej. W RAID 0 osiąga z bólem 85MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Kontroler SIL3112a po za tym ze obsluguje SATA 1 niczym nie odstaje od reszty programowych raidow zintegrowanych w plytach glownych. Mimo wszystko jesli dziala prawidlowo powinien wykorzystywac cala przepustowosc magistrali PCI. Czyli w rzecziwistosci nieco mniej niz 133MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) TT05 napisał(a): Kontroler SIL3112a po za tym ze obsluguje SATA 1 niczym nie odstaje od reszty programowych raidow zintegrowanych w plytach glownych. :lol2: Poczytaj najpierw trochę (a najlepiej przeczytaj specyfikację), a nie wypisujesz głupoty. 3112 jest nisko taktowany i nie ma wbudowanej pamięci - był dobry dla dysków o transferach rzędu 40MB/s. To staroć, producenci mobo wciskali go jako bonus, bo liczyli że zanim SATA się upowszechni nikt nie zdąży z niego skorzystać (poza tym SiI zrobiło wyprzedarz ;) ). Nie pomogą tu żadne stery ani biosy, dopiero 3114x potrafi zadławić PCI. btw, SiI = Silicon Image, SIL = (silicon language ? :lol: ) Edytowane 25 Września 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) na moim Abicie AN7 wygląda to mniej-więcej w raidzie 0 tak jak w załączniku poniżej. Widać więc, że kontroler jest całkiem ok., tylko jego implementacja na płycie pewnie jest nienajlepsza. Spróbuj przestawić dysk w tryb zgodności z SATA I, ale wątpię by coś to pomogło. Pozdrawiam. Edytowane 25 Września 2007 przez marotf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) tomazzi napisał(a): :lol2: Poczytaj najpierw trochę (a najlepiej przeczytaj specyfikację), a nie wypisujesz głupoty. 3112 jest nisko taktowany i nie ma wbudowanej pamięci - był dobry dla dysków o transferach rzędu 40MB/s. To staroć, producenci mobo wciskali go jako bonus, bo liczyli że zanim SATA się upowszechni nikt nie zdąży z niego skorzystać (poza tym SiI zrobiło wyprzedarz ;) ). Nie pomogą tu żadne stery ani biosy, dopiero 3114x potrafi zadławić PCI. btw, SiI = Silicon Image, SIL = (silicon language ? :lol: ) Niestety to co piszesz mija sie z prawda. SiI3112 bez problemu potrafil wykorzystac cala przepustowosc magistrali PCI. Kontroler ten jak wiekszosc dzisiejszych zintegrowanych i tanich raidow najzwyczajniej robi wszystko softwarowo. Cala magia jest w sterownikach. Jesli tylko CPU ma wystarczajaco mocy to ograniczeniem jest tylko predkosc magistrali PCI. Jak pisalem mialem taki kontroler, z pojedynczym dyskiem wyciagal bez problemu 70MB/s, burst rate mial na poziomie 120MB/s. W konfiguracji 2 dyski w raid 0 wyciagal 120MB/s, burst rade 120MB/s. Srednia predkosc odczytu raid 0 w okolicach 100MB/s. Stwierdzenie ze ten kontroler nadawal sie tylko do dyskow o transferze na poziomie 40MB/s jest najzwyczajniejszym brakiem wiedzy, w dodatku takie stwierdzenie ewidentnie ukazuje kto tu pisze glupoty. OT: Jak juz kogos oskarzasz o gadanie glupot to podaj fakty, niech bedzie dyskusja na jakims poziomie i niech do czegos konstruktywnego to prowadzi. Edytowane 25 Września 2007 przez TT05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Cytat SiI3112 bez problemu potrafil wykorzystac cala przepustowosc magistrali PCI.Otóż to, potrafi ale niektórzy producenci płyt nie potrafią widocznie wykorzystać jego możliwości do maksimum lub w grę wchodzą jeszcze konflikty między urządzeniami na poziomie magistrali PCI. Ja sprawdzałem go na Abicie AN7 i potwierdzam, że 120 MB/s to górny limit tego kontrolera na tej płycie. Pozdr. Edytowane 25 Września 2007 przez marotf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 @tomazzi Przegladnolem specyfikacje ukladow 3112 oraz 3114 i teraz oswiec mnie czym te uklady sie roznia po za tym ze 3114 obsluguje 4 interfejsy SATA. Napisales ze dopiero 3114 jest wstanie "zadlawic" PCI, jednak w dokumentacji nie znalazlem niczego nadzwyczajnego co by na to wskazywalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 @TT05: nie wiem co to za "specyfikację" oglądałeś. 3114 bazuje w pewnym stopniu na 3112, ale ma prawie 2x większą wewnętrzną przepustowość. 3112CT/A jest odpadem, dopiero ostatnie rev (B, R i coś tam) zostały poprawione, ale wyszło tego mało, bo chip zastąpiono modelem 3512. Jedynym jak dla mnie wyjaśnieniem dlaczego w niektórych przypadkach 3112A wyciąga pełną przpustowość PCI jest zła identyfikacja chipu przez użytkownika/system - poprostu fizycznie zamontowana jest nowsza rev. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...