Skocz do zawartości
Stanczu

Migracja Z Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Witka.

Z racji tego że sprzedałem trochę gratów od swojego staruszka chce uderzyć w trochę nowszą technologię. Mam już co nieco na oku, ale zastanawiam się między platformami: 939 czy AM2. W moim przypadku do wydania jest około 500 PLN'ów na mobo+proc+zasilacz. Za 939 przemawia to że mam 2gb pamięci pc3200, a Am2 obsługuje już zdecydowanie szybsze ddr2, ale za to musiałbym się bujać ze sprzedaniem swoich pamięci które już coraz trudniej po prostu opchnąć :( Wybrałem sobie już co nieco na 939, ale dalej się waham:

CPU:Opek 144 ~150pln nieźle sie kręcą, 1mb pamięci ( a może Venice 3000 i go kręcić?)

MOBO: AsRock 939Dual-SATA2 ~200pln? Na agp jeszcze coś znajdę tymczasowego i pozbieram potem na jakąś fajną kartę na pci. Stabilna i ma spore możliwości oc. ( a może brać coś ciekawszego od razu i jechać na najtańszej grafie na pci?)

PSU: Jakiś chieftec, tagan może nawet delta około 400-450W ~150-170pln

Mam jeszcze Antoniego 1700+ na sprzedaż więc parę złotych dojdzie, ale niewiadomo kiedy sie sprzeda. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze : trudno opchnąć DDR400?? Co ty pleciesz... wystaw na allegro i zobaczysz ile znajdziesz amatorów. :)

Z drugiej strony jak masz tylko 500zł to uskładać coś na AM2 będzie koszmarnie ciężko... o 2GB DDR2 zapomnij.

Jeśli chodzi o ASRock'a 939Dual to szukaj, ale ceny około 300zł. :( niestety. Procka na 939 taniego do OC polecam San Diego 3700+. Dość tani. Ale i tak władujesz kasę w starą technologię.

Nie lepiej troche pozbierać kasy, tak np. do 1500zł i poskładać AM2?

PSU to moze być nawet Delta 400W z allegro. Jakoś na razie nie idą te Delty, ciekawe dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakoś starałem się pamięci sprzedać i zero zainteresowania. Co do zbierania kasy to trochę problem bo od jutra jestem bez kompa bo moje części mówią papa, a pozbieranie 1000 złotych to by trochę zajęło ;P

dfi nf4 lanpartu - 280zł

3700+ - 160zł

delta 400W - 60zł

chwilowo jakas zastepcza grafa pci - xxzł

frezzer64 -50zł

wychodzi troszke ponad 5 paczek ale jak zobaczysz wydajnosc tego sprzetu w porownianiu do socketA to ci te niebieskie kapcie z nog pospadaja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wiesz o moich niebieskich kapciach? :lol: Czemu doradzacie mi 3700+? W stoku jest rzeczywiście szybszy od opka 1.4 vs 2.2 ale opki w większości robią 2.8gHz. I mają obsługę HT. Kurde, chyba z obiegu trochę mi sie wypadło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mam na sprzedaz akurat 3700+ :P

Dołączona grafika

ale opycham z calym zestawem

---A643700+ san diego@2.97 def V + frezeer 64

---GA-K8NF-9 rev 2.0 zalman na nb

---2 x 1gb goodram pc3200 / 1x 512 goodram pc3200 ( 512stka smiga na 520hz szkoda ze resza kosci nie chce :P)

ale u mnie to lata na fortronie 400 60HLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy kupisz SD czy O to jeden pies bo będzie to venus ;) ale w SD raczej wyższe szanse na 3ghz,, moje na 1,42v to juz bardzo nieźle a SD 3@ 1,39 to raptem średniaczek.. o144 to nie 1,4 a 1,8

ale my tu o teorii a ostatecznie zrobisz i tak tak:

opchnij wszystko co tam masz, za swoje 2gb kupisz 2gb lepszego ddr2 i jeszcze trochę ci zostanie ;] teraz możesz się zastanawiać czy chcesz się bawić z am2 czy czasem nie c2d,, policz gotówkę i wtedy pomyslimy.. szykuj się na grafikę na PCI,, jeden z głupszych pomysłów jakie słyszałem dać 200-300pln za najwyżej nie najgorszą płytkę pod starą technologię po to żeby jeszcze wywalić kasę na jakąś starą grafę na której już i tak w nic nie zagrasz.. kupuj pcie + grafę na pci a jak nie możesz wytrzymać bez grania to dokup w cenie paczki fajek pegazusa ;]

ostatecznie - licząc że dozbierasz 100 z memek i procka (możemy jeszcze policzyć wersję z 1gb w jednej kości,, to najłatwiej dołożyć..) już tam coś sensownego poskładasz, bedą i dwa jajka i niegłupia płyta, może jakiś freezerek. jak powiesz na jaką grafę zbieraszto się i tak dowiesz że potrzeba ci fortrona z allegro,, jakiegoś z duzą 12v.. ostatnio jak patrzyłem to 350, 400tki jakieś stare były ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi