vicek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 (edytowane) Witam! Zawsze przy wyborze jakiegoś komponentu komputera staram się najpierw sam na podstawie posiadanej wiedzy znaleźć kilka propozycji do kupna, ale przyznam bez bicia, że w kwestii dysków jestem całkowicie zielony :P Sprawa wygląda tak: posiadam obecnie dysk Samsung SpinPoint 250GB z 8MB cache (NCQ). Mam go jakieś pół roku (wcześniej miałem przez długi czas taki sam w starym komputerze, który oddałem bratu, teraz widzę, że ma ciągle problemy z bad sectorami i co chwile musi "naprawiać" komputer). Niestety, 250 GB to dla mnie obecnie stanowczo za mało. Miałem zamiar dokupić 3 takie same dyski i puścić je w RAID 0, ale teraz dochodzę do wniosku, że to nie najlepsze rozwiązanie (zarówno jeśli codzi o koszty, jak i funkcjonowanie). Na nowy dysk/dyski chciałbym przeznaczyć około 500 zł, maksymalnie 750 złotych. Zależy mi przede wszystkim na: - sporej pojemności (1 TB byłoby miło, choć i 750 GB będzie ok); - ciszy (mam Anteca P180, więc za jakiś czas będę się starał wyciszyć jeszcze bardziej komputer, ale na razie szkoda mi pieniędzy na chłodzenie na procesor i nowy zasilacz); - niezawodności; - szybkości zapisu/kopiowania. No i teraz co powinienem według was zrobić: 1. stary dysk zostawiamy i dokupujemy kilka (1-3) takie same, które będą pracowały w RAID0 2. kupuje dwa nowe dyski, 320 lub 500 GB (jeśli tak to jakie? na Allegro widziałem Seagate po 380 zł za 500 GB, więc kusząca oferta) Co według Was jest lepszym rozwiązaniem? Jeśli zdecyduje się na drugie, to czy wtedy warto zostawić mój stary dysk w obudowie jako "śmietnik" (nie wiem czy się tak da, żeby tylko te dwa większe pracowały w RAID0, a ten stary był oddzielnie). Aha, dla ścisłości, mój sprzęt to: - ASUS P5N-E SLI; - ToPower SPW 480W, na którym pracuje MSI 7900GTO, no i poza normalnym sprzętem, trzy wiatraczki w obudowie (wszystkie na LOW); żeby się potem nie okazało, że coś nie działa :P Z góry dzięki za wszelkie porady! EDIT: Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy... jeśli umieszczę dwa nowe dyski w swoim komputerze, korzystając z RAID0, to będę mógł bez problemu umieścić stary dysk w obudowie Welland ME-740J SATA na USB2.0/eSATA i odłączać/podłączać go po prostu w razie potrzeby? Edytowane 23 Września 2007 przez vicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Ja osobiście polecałbym Ci na razie kupić 2x250GB jedno-talerzówki na RAID0. Potem za miesiąc, dwa dokupić sobie 500GB na magazyn. W sumie po podliczeniu razem z 500GB, zabraknie jakieś 80zł. Dyski na raida możesz wciągnąć te: Seagate: 2761302[/snapback] EDIT: Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy... jeśli umieszczę dwa nowe dyski w swoim komputerze, korzystając z RAID0, to będę mógł bez problemu umieścić stary dysk w obudowie Welland ME-740J SATA na USB2.0/eSATA i odłączać/podłączać go po prostu w razie potrzeby? Powinno być OK. Ja u siebie mam w Biosie wyznaczone porty 1 i 2 SATA na RAID0. W resztę portów mogę wtykać, co chcę. Kieszonkę mam tą samą na E-SATA. Włączam ją nawet przy włączonym komputerze i wyskakuje tylko dodatkowa partycja. :D (Z niektórymi płytami, a w szczególności sterami "gorące" podłączanie nie działa) Te dyski możesz wciągnąć na magazyn w późniejszym terminie, albo się trochę jeszcze "wykręć", to może skapnie 80zł :P: http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/203953 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/145521 Edytowane 24 Września 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicek Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Dzięki za odpowiedź ;-) To akurat wybór łatwiejszy niż np. karty graficznej, więc długo nie będę się zapewne zastanawiał. Mógłbyś mi tylko powiedzieć, czy w praktyce cache będzie miał takie duże znaczenie? Bo tego Samsunga mam już w sumie "sprawdzonego" i wolałbym pozostać przy tym modelu :) No i akurat w pobliskim sklepie komputerowym jest 50 zł różnicy na sztuce, to zostałoby mi akurat na kieszeń. W takim razie zdecydowałbym się na razie na coś takiego: 2 x Samsung SpinPoint 250GB, z takim podziałem: 200 GB z każdego dysku połączone w RAID0, czyli razem 400GB, i po 50GB w RAID1 (ważne pliki, dokumenty). Do tego kieszeń Welland ME-740J, w której umieszczę stary dysk i będę backupował najważniejsze pliki z nowych + ew. takie, do których nie powinny mieć dostępu inne osoby. Co o czymś takim myślisz? Będzie OK? :-) Edytowane 24 Września 2007 przez vicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...