Skocz do zawartości
pietach

Intel Dp965lt - Jakie Mozliwości Oc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek napisze że szukałem info w necie i na forum ale wiekszość opisów, porad jest na płyty główne "te lepsiejsze"

Niedawno nabyłem sprzęd jak w sygnaturze:

Pentium D 915

Intel DP965LT

7600 GS DDR2

2x512MB MB A-Data 667 MHz

Wybaczcie lamerskie pytanie ale to mój pierwszy intel oprócz P3 i 440BX.

Ściągnąłem Clock Gen-a i max co udało mi się wydusić to cos w okolicach 3050MHz.

W clock genie jest suwak od FSB i osobny suwak od PCIE i PCI.

Czyli podnoszenie FSB nie powoduje zmiany PCIE.

W biosie właściwie nie ma funkcji do podkręcania.

Wiem że ta płyta nie jest dedykowana do OC ale choc troszke ......

Czy ten pentium D 915 (2x2.8GHz 2x2MB L2) na domyslnym napięciu 1.2V pójdzie tylko na FSB 215-218 MHz??

Czy są jakies inne programy oprócz Clock Gena do podkręcania z poziomu windowsa?

CPU-Z pokazuje mi ze co chwile zmienia się mnożnik x12 lub x14 - nawet w idlle przeskakuje co chwile - gdzie to ustawic żeby tak nie przeskakiwało bez powodu - rozumiem że jakies obciążenie procka to przeskakuje na x14 a jak na luzie to x12 ale to cały czas sobie skacze.

Jesli okaże sie że mam mozliwość tylko przez podnoszenie FSB , brak mozliwości zmiany napięcia zasilajacego procka to czy zmieniając Pentium D na E2160 bedę mógł go podciągnąć na FSB tak jak to niektórzy robia na domyslnym zasilaniu na FSB choc w okolicach 300Mhz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi