Skocz do zawartości
Gość

Między Piekłem a Niebem - fabuła

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę mieć opisaną fabułę tego filmu (coś jak streszczenie książki) najlepiej aby było dosyć dokładne i długie. Filmu dawno nie oglądałem więc nie mogę tego napisac sam. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fabuła

Pewien lekarz (williams) poznaje kobiete, zako<span style="color:red;">[ciach!]</span>e sie w niej, pobierają sie i mają dzieci (syna i corke) które w wieku ok 9 i 11 lat giną wypadku spwodowanym przez nianie w drodze do szkoły.

po kilku latach *chociaz tu moge sie myslić). Doktor jadąc na wazną uroczystosc w galerii sztuki swojej zony ginie pomagając ofiarom wypadku w jakims tam tunelu i w nagrode idzie do nieba...

siedzi tam sobie a poniewaz bardzo lubił sztuke wszytko tam widzi "namalowane" (podobna kazdy tak ma...). jakis czas pozniej jego zona zabija sie nie mogąc znies zycia w samotonosci. Ona jako samobójczyni idzie do miejsca wyklętych. Williams downiaduje sie o tym i idzie jej szukac. I dopiero tu zaczyna sie film. zadanie jest proste. osoba znajdująca sie w czysccu (miedzy niebem a piekłem) nie wie ze nie zyje i nikogo nie poznaje. williams musi jej wytłumaczyc gdzieona sie znajduje i ze moze byc znim szczesliwa w niebie razem z ich dziecmi, a moze to zrobic tylko przez przypomninei jej o ich szczesciu.... na wszystko ma jakis tam okreslony czas (24 godziny ???)

w wedrówce pomaga mu kilka osób których on teoretycvznie nie zna... sa to jego opiekun z czasów praktyk w szpitalu (w niebie jest młody bo jego dusza była młoda) i jakis tam koles-filozof....

wiecej nie pamietam.

oprócz tego ze spotkał swojego ojca... jego głowa była wbudowana w bruk w piekle... no i wszystko sie dobrze skonczyło....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry i surrealistyczny film- oglądałem kilka razy.

Co do fabuły - jak Williams ginie ( stojac na poboczu, leci i zgniata go samochód), to przez jakiś czas pozostaje na ziemi, przychodzi do swojej żony - ma nawet z nią kontakt ( wpływa na nią, jak pisze zdanie zdanie na kartce). Wyobrażenie nieba opierało się na obrazie jego żony, jaki zapamiętał przed śmiercią - ztąd początkowo "akfarelowe" było tam wszystko. Potem to się pozmieniało jak uwierzył, że jest w niebie.

A ci jego pomocnicy w niebie okazują się jego dziećmi, tylko przybrały inne postaci - wyidealizowane formy ojca dla swoich dzieci.

Był tam też jakiś przewodnik między Piekłem a Niebem- nie pamiętam dokładnie.

Na końcu udaje mu się wyciagnąć żonę z piekła( jakaś katedra - smętne miejsce), ale sam traci świadomość, którą potem odzyskuje ( nie wiem jak - sugestia żony?). Wszyscy idą na końcu do NIeba.........:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi